REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visi puikiai žinome, kad išsitepę kremais nuo saulės bei būdami šešėlyje (UV spinduliams nepasiekiamoje vietoje) išvengsime nudegimo. Be to, mokslininkai, atlikę eksperimentus su pelėmis, neseniai aptiko specialų baltymą, kuris skatina nudegimo skausmą ir taip pat – antikūnį, sumažinantį jautrumą pastarajam. Tačiau šis vaistas – dar nepasirodė, tad ką daryti, jeigu neseniai pernelyg daug įdegėte?

Visi puikiai žinome, kad išsitepę kremais nuo saulės bei būdami šešėlyje (UV spinduliams nepasiekiamoje vietoje) išvengsime nudegimo. Be to, mokslininkai, atlikę eksperimentus su pelėmis, neseniai aptiko specialų baltymą, kuris skatina nudegimo skausmą ir taip pat – antikūnį, sumažinantį jautrumą pastarajam. Tačiau šis vaistas – dar nepasirodė, tad ką daryti, jeigu neseniai pernelyg daug įdegėte?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak dermatologų, visų pirma reikėtų išgerti nuskausminamųjų, kaip kad ibuprofeno ar aspirino, kadangi tai – patikimas būdas skausmui numalšinti. Tačiau yra ir daugiau natūralių priemonių, kurios gali pagelbėti.

REKLAMA

Paprašėme dermatologų bei sveikatos ekspertų įvardyti 10 namuose randamų priemonių, kurios tiktų palengvinti ar visiškai išvengti nudegimo skausmų. Štai ką jie pasakė:

1. Alijošius (alavijas)

Jeigu užeisite į bet kurią vaistinę ar didesnį prekybos centrą, vienoje iš lentynų tikrai rasite alavijo (Aloe vera) tepalo nudegimų skausmui sumažinti. Šis augalas jau daugybę metų vertinamas dėl priešuždegiminių savybių. Tiesa, pasak tinklapio „Huffington Post“ sveikatos rubrikos redaktorės dr. Patricios Fitzgerald, geriausia susirasti tokių produktų, kurie būtų vien iš alijošiaus, o ne tokių, kurių sudėtyje būtų apstu kitų ingredientų – pastarieji vaistai gali nesuteikti jokio palengvėjimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Nors alavijas ir numalšina skausmą, tačiau nėra jokių mokslinių įrodymų, kad šis augalas pagreitintų nudegimų gijimą, – sako dr. Jonette Keri, dermatologijos dekanė iš Majamio medicinos mokyklos universiteto. – Tačiau tepalas sukelia malonų šalčio pojūtį, todėl jeigu palengvėjimas – jūsų tikslas, tuomet verta ištepti odą storu sluosniu“.

2. Skutimosi putos

Nors ir keistai skamba, bet ši kone kiekvienuose namuose esanti priemonė – išties veiksminga nudegimams gydyti (nepaisant to, kad ji nėra tokia jau „natūrali“). Nors kol kas mokslinių įrodymų, jog skutimosi putos palengvina nudegimų kančias, stinga, tačiau, anot Keri, tai nereiškia, kad jos nėra veiksmingos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dauguma skutimosi putų savo sudėtyje turi mentolio ir kitų chemikalų, kurie natūraliai atvėsina ir sukelia malonų pojūtį odai, – teigia dekanė. – Taip yra todėl, kad mentolis – labai lakus darinys, greitai išgaruojantis kartu su nudegimų skleidžiamu karščiu“.

3. Vitaminai E ir C

Keletame natūralios medicinos tinklapių buvo patariama teptis nudegusias vietas vitamino E aliejumi – vitaminas padeda sudrėkinti odą ir numalšina skausmą.

Įrodyta, kad tiek E, tiek C vitaminai išties gelbsti: tyrimų metu išsiaiškinta, jog pastarieji veikia kaip prevencinė priemonė. Taip yra dėl to, kad šie vitaminai – tai antioksidantai, padedantys išvengti nudegimų, kurie yra oksidacinės žalos, padarytos odos ląstelėms, padariniai.

REKLAMA

Šie vitaminai geriausiai veikia, kai yra naudojami reguliariai.



4. Actas

Acto (ypač – obuolių) vonia – puikiai žinoma naminė priemonė nudegimams gydyti. Tačiau, ar ji tikrai veikia?

„Kol kas nėra padaryta jokių tyrimų, skirtų acto poveikiui nudegimams ištirti, tačiau pastarasis tikrai veikia, – įsitikinusi Keri. – Taip yra todėl, kad actas – antiseptikas, kuris padeda odai atvėsti begaruodamas“.

Teoriškai, actas galėtų padėti palaikyti kūno pH lygio pusiausvyrą ir tokiu būdu pašalinti nudegimų sukeltą geliantį jausmą, tačiau jis veikia paprasčiausiai suteikdamas odai šaldomą poveikį.

REKLAMA

5. Šaltas dušas ir ledukai

Nuojauta mums sako, kad jeigu nusideginome, reikėtų ant tos vietos uždėti ką nors šalto. Ir tai – tiesa. Ekspertai vieningai pritaria, jog šaltas dušas atvėsina odą ir padeda pasijusti geriau.

O kaip karštas dušas? „Kai kurie žmonės įsitikinę, kad karštas vanduo padeda įkaitusiai odai atvėsti, tačiau tai – netiesa,“ – sako dermatologė.

Ledukai – taip pat nebloga vėsinimo idėja, tačiau dėdami juos ant nudegusios odos būkite atsargūs, nes šie gali sukelti dar blogesnį pojūtį, vadinamą „nudegimą ledu“ – papildomą žalą ir taip jautriai odai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Soda

Nors nėra atlikta jokių tinkamų tyrimų, daugelis, norėdami palengvinti nudegimų padarinius, į pagalbą pasitelkia sodą. Ir ne be reikalo. Kepimo soda sukuria šarminę aplinką, tinkamą odai nuraminti. Ši priemonė pasižymi antiseptinėmis savybėmis, gali padėti atsikratyti niežėjimo bei pasitarnauti kaip šveitiklis.

Fitzgerald pataria sumaišyti kepimo sodą su vandeniu, o mišinį užtepti medvilniniu tamponėliu. Arba, pusę puodelio sodos supylus į drungną vonią, joje pagulėti.

7. Pienas

Šalto pieno stiklinė atgaivina, ir dar daugiau – vėsiu pienu suvilgius nudegintas vietas, numalšta skausmas.

REKLAMA

Manoma, kad su šaltu pienu daromi kompresai padeda sumažinti skausmą, niežulį ir deginimą. Panašų poveikį turi ir jogurtas. Nepaisant to, tai nėra pagrįsta moksliškai.

8. Medus

Medus taip pat pasižymi kaip vaistas nuo įvairų ligų, tarp jų – ir nuo nudegimų skausmo. Medus yra antibakterinis ir daugybė tyrimų atskleidė, kad pastarasis netgi gali padėti užgydyti žaizdas. Taigi, jeigu tepsite medų ant saulės pažeistų vietų, pastarasis padės odai iš naujo atsikurti (užsiauginti naują epitelio ląstelių sluoksnį).

Fitzgerald ypač rekomenduoja manukos medų, kadangi šis turi ne tik antibakterinių, bet ir priešuždegiminių savybių.

REKLAMA

9. Pomidorai

Nors tai gali skambėti keistai, tačiau kai kurie žmonės teigia, kad nudegusią vietą patrynus pomidoru, skausmas atlėgsta.

„Nors nėra įrodyta, jog pomidorai iš tiesų turi gydomąjį poveikį nudegimams, jie gali pasitarnauti kaip apsauginė priemonė,“ – teigia Keri.

Vokietijoje atliktas tyrimas tik patvirtina pomidorų naudą: užtepus ant odos pomidorų pastos, šioji tampa apsaugota nuo nudegimų – greičiausiai taip yra todėl, kad pomidoruose gausu cheminės medžiagos, vadinamos likopenu, kuri padidina atsparumą ultravioletiniams spinduliams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

10. Avižiniai dribsniai

Avižinių dribsnių košė ant nudegusios odos – ko gero, viena seniausių naminių priemonių, kuriai pritaria ir mokslas.

Tyrimais įrodyta, jog avižinių dribsnių ekstraktas turi priešuždegiminių savybių ir sumažina odos sopulį. Taigi, jeigu išsivirtumėte puodą avižinių dribsnių, atvėsintumėte ir užteptumėte ant raudonumu degančių vietų, nudegimai numalš.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų