REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Liepos 20-osios rytą į Lietuvą sugrįžo dvi projekto „Misija Sibiras“ ekspedicijos ir Tomsko srities Rusijos Federacijoje ir Tadžikistano respublikos.

REKLAMA
REKLAMA

Jau šeštus metus iš eilės Lietuvos jaunimo organizacijų taryba tęsia projektą „Misija Sibiras“, kurio metu jauni žmonės lanko lietuvių tremties vietas Rusijos federacijoje ir kituose kraštuose, tvarko išlikusius tremtinių kapus, susitinka su ten gyvenančiais lietuviais, o sugrįžę į Lietuvą, keliauja po šalies mokyklas ir dalijasi savo patirtimi ir įspūdžiais.

REKLAMA

Šiemet projekto organizatoriai sulaukė daugiau nei 1300 anketų, o į paskutinį projekto etapą – ekspediciją, buvo atrinkta 24 jaunuoliai. Projekto dalyvių ištvermė ir pasiryžimas įveikti šios kelionės metu iškilsiančius sunkumus išbandyti dar Lietuvoje: gegužės pabaigoje organizuotas bandomasis žygis, kurio metu su sunkiomis kuprinėmis jaunuoliai turėjo nužingsniuoti kelias dešimtis kilometrų Ankščių rajono miškais.

REKLAMA
REKLAMA

Į ekspediciją į Rusijos federaciją Tomsko sritį vyko 16 jaunuolių, šiai ekspedicijai vadovavo Gintautas Alekna, kita ekspedicija vyko Tadžikistano Respubliką, kur 8 jaunuolius lydėjo prof. Algirdas Vyšniūnas.

Ankstų rytą Vilniaus geležinkelio stotyje būriavosi projekto dalyvių draugai ir artimieji bei žiniasklaidos atstovai. Sugrįžtančių jaunuolių buvo laukiama ne tik su gėlėmis, bet ir su sveikinimo plakatais.

Ekspedicijų metu dalyviams teko patirti daug išbandymų: jaunuoliams teko prisitaikyti prie vietinio klimato ir gamtos – kepinančios saulės, dėl dažnai merkiančio lietaus teko žingsniuoti pažiugusiais Sibiro keliais, gintis nuo spiečių uodų ir net budėti pakaitomis naktimis stovyklavietėje kūrenant laužą, kad į svečius neužsuktų vietiniai lokiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspedicijų metu dalyviams teko patirti daug išbandymų: jaunuoliams teko prisitaikyti prie vietinio klimato ir gamtos – kepinančios saulės, dėl dažnai merkiančio lietaus teko žingsniuoti pažliugusiais Sibiro keliais, gintis nuo spiečių uodų ir net budėti pakaitomis naktimis stovyklavietėje kūrenant laužą, kad į svečius neužsuktų vietiniai lokiai. Į Tomsko sritį vykusios ekspedicijos dalyviams ieškant lietuviškų kapinių teko įveikti apie 100 kilometrų pėsčiomis. O vienos dienos žygį, kurio metu buvo įveikta apie 32 kilometrai, ekspedicijos dalyviai prisiminė kaip vieną rimčiausių fizinių išbandymų, nes šį atstumą teko nužingsniuoti teko nešantis sunkias kuprines, palapines ir kitą išgyvenimui Sibiro sąlygomis būtiną inventorių.

REKLAMA

Projekto dalyvis Andrius Didžiulis, paklaustas apie tai, kokius įspūdžius parsivežė iš ekspedicijos į Tomsko srittį, pašnekovas sakė: „Ką tik sugrįžus labai sunku pasakyti, nes įspūdžių daugybę – prisimenu begalė uodų, bekraščius Sibiro miškus. Labai džiaugiuosi kartu vykusia komanda, nes labai skirtingi, bet kartu labai šilti žmonės, su kuriais gera, įdomu bendrauti.“

Kalbėdamas apie ekstremalius išbandymus vaikinas sakė: „Įspūdį paliko pažliugę keliai, kurie, iš pirmo žvilgsnio atrodė nepravažiuojami. Teko išsimaudyti pelkėje. Buvo labai karšta diena, labai kando uodai. Ilgai ėjome mišku, kol pasiekėme labai atvirą vietą – pelkė. Lietuvoje tokioje pelkėje tikrai nesimaudyčiau, bet buvo labai karšta, tad ryžomės išsimaudyti.“

REKLAMA

Vaikino teigimu, nuo lietuviškosios smarkiai skiriasi ir šalies kultūra, nes daugelis žmonių tebegyvena sovietmečio nuotaikomis ir nostalgija, bet ekspedicijos dalyvius sužavėjo eilinių rusų paprastumas ir svetingumas bei itin teigiamas požiūris į tokias ekspedicijas. „Žinoma, buvo atvejų, kai ko nors klausiant atsakoma labai surūgusiu veidu ir ne itin mandagiai, bet sutikome ir labai svetingų žmonių,“ – kalbėjo pašnekovas.

„Tikėjausi, kad lietuviškos kapinės atrodys kitaip: maniau, kad jose bus daugiau kryžių, bet kai kuriose vietose išvydome tik nudegusius laukus, kur išliko vienas kitas kryžius“, – prisiminimais apie lietuviškas kapines Sibire dalijosi vaikinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tadžikistano Respublikoje viešėjusi ekspedicija taip pat atliko daug prasmingų darbų – Kurgan - Tiube ekspedicijos dalyviai kartu su lietuvių pora iš Dušanbe ir Bulgarijos konsulu atidengė pačių projekto dalyvių statytą paminklą. Kitą dieną, po mišių, drauge su kunigu, paminklą, skirtą Sibire likusiems lietuviams atminti, pašventino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų