REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis viešoje diskusijoje „Lietuva Europos Sąjungoje: po 7 narystės metų – Europos vairo link“ Vilniuje liepos 19 dieną įvardino pagrindinius Lietuvos narystės ES iššūkius: energetinė nepriklausomybė, konkurencingumo didinimas ir pasirengimas pirmininkavimui ES Tarybai.

REKLAMA
REKLAMA

Valdovų rūmuose vykusioje diskusijoje susirinko apie 150 žmonių.

Pasak A. Ažubalio, Lietuvos ir kitų ES šalių narių pastangomis energetinio saugumo klausimas jau tapo ES darbotvarkės prioritetu, dabar reikia jį įgyvendinti.

REKLAMA

„Kiekvieno Lietuvos piliečio saugumui ir gerovei privalome ryžtingai eiti link energetinės nepriklausomybės. Kol esame „energetinė sala“, negalime jaustis saugūs ir ramūs. ES remia mūsų ryžtą einant link „trečiojo energetikos paketo“ įgyvendinimo“, - sakė ministras.

Jis pabrėžė ir kitą svarbią su energetika susijusią Lietuvos pastangų kryptį – ES politikos dėl nesaugių kaimynystėje planuojamų atominių elektrinių formavimą. Pasak A.Ažubalio, šiuo klausimu bus ryžtingai dirbama visais galimais formatais.

REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas ministro įvardintas iššūkis – Lietuvos ekonomikos konkurencingumo didinimas.

Šioje srityje, A.Ažubalio teigimu, taip pat būtinas aktyvus dalyvavimas ES bendrosios prekybos politikos formavime, ypatingą dėmesį skiriant ES deryboms su Rusija dėl jos stojimo į Pasaulio prekybos organizaciją, deryboms dėl laisvosios prekybos sutarčių su Ukraina ir kitomis partnerėmis. Prie prioritetų priskirtas ir kuo skubesnis euro įsivedimas.

Kalbėdamas apie Lietuvos pirmininkavimo ES perspektyvas, užsienio reikalų ministras teigė, kad ši misija padės Lietuvai padidinti savo įtaką ES, sustiprins Lietuvos pozicijas pasaulyje bei paskatins turistų ir investicijų srautus valstybėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kartu artėjantis pirmininkavimas Europos Sąjungai 2013 metais yra itin didelis iššūkis Lietuvai.

„Teisė, kartu ir pareiga dalyvauti savo pačių ateities projektavimo darbuose – pati didžiausia ES dovana kiekvienai šios bendrijos narei“, - pažymėjo A. Ažubalis.

2004 m. ES nare tapusi Lietuva 2013 m. šešis mėnesius pirmininkaus ES Tarybos parengiamosioms darbo grupėms, kurių yra net 260, atstovaus Tarybai santykiuose su Europos Parlamentu, Komisija ir kitomis institucijomis, organizuos apie 3000 įvairaus lygio susitikimų Briuselyje ir Liuksemburge, apie 180 susitikimų Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų