REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Esant palankiems orams, smėliu užneštas Šventosios uostas jau po kelių savaičių vėl gali priimti jachtas, nors jau buvo planų įplaukos kanalo gilinimo darbus atidėti iki kitų metų, rašo VE.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai ir darbų rangovui Latvijos įmonei BGS susitarus dėl atsakomybės, darbus rangovas planuoja atlikti per dvi savaites, jei bus palankios oro sąlygos.

REKLAMA

Laivybos sezonas paprastai trunka iki rugsėjo 15-osios, tad Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija svarstė, ar verta vėl gilinti Šventosios uostą, kurio įplaukos kanalas buvo užneštas birželį – prabėgus vos 10 dienų po oficialaus jo atidarymo.

Antradienį Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija pranešė, kad sudaryta komisija išanalizavo veiksnius, turėjusius įtakos Šventosios įplaukos kanalo užnešimui. Nustatyta, kad viena priežasčių buvo nebūdingos meteorologinės sąlygos – vyravo šiaurės, šiaurės vakarų vėjai, vėjo gūsiams pasiekus 14 m/s susiformavo 1,5 m bangos, todėl nuslinko dalis sukaupto grunto.

REKLAMA
REKLAMA

Dalį atsakomybės dėl įplaukos kanalo užnešimo prisiėmė rangovas Latvijos įmonė BGS, kadangi laikiną grunto kaupimo vietą buvo suformavęs ne pagal projektinę dokumentaciją. Dalį atsakomybės prisiėmė ir uosto direkcija, nes neužtikrino pakankamos sutarties vykdymo kontrolės – raštu nenurodė rangovo darbų trūkumų sutarties vykdymo metu, todėl nepavyko įrodyti visų rangovo padarytų defektų.

Pagal Uosto direkcijos specialistų atliktų batimetrinių matavimų duomenis, parengta techninė užduotis dėl Šventosios uosto projektinio gylio atstatymo – numatyta išvalyti 11 423 kub. m smėlio. Jis bus kaupiamas praplėstoje laikinoje grunto kaupimo vietoje į pietus nuo pietinio molo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pusę užnešto grunto rangovas pašalins savo sąskaita, už kitą pusę uosto direkcija sumokės rangos sutartyje nustatytais įkainiais. Preliminariai teigiama, kad atlikus šiuos darbus nebus panaudota pradinėje sutartyje su rangovu numatyta lėšų suma – 1,3 mln. Lt.

Kaip skelbta, birželio pabaigoje dalis Seimo narių kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydami ištirti Šventosios jūrų uosto statytojų ir projektuotojų veiksmus bei pareikalauti jų materialinės atsakomybės. Padėtimi susidomėjo ir Seimo Antikorupcijos komisija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų