REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybė trečdaliui būsimųjų gydytojų atsisako finansuoti jų rezidentūros studijas. Tokio sprendimo nesuprantantys studentai piktinasi, kad be rezidentūros jie negalės gydyti žmonių, todėl šešeri metai bakalauro studijų nueina perniek. Švietimo ir mokslo ministerija padėtį dar žada gelbėti, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

REKLAMA
REKLAMA

Iš kur gauti 100 tūkstančių ar emigruoti – tokį klausimą sako sprendžiantys jaunieji gydytojai.

REKLAMA

Jau kitą mėnesį studijas turinčius pradėti būsimuosius gydytojus pasiekė žinia, kad trečdalis jų netenka valstybės finansuojamos rezidentūros.

O be jos, pasak studentų, iki tol šešerius metus trukusios bakalauro studijos tampa bevertės, nes be rezidentūros jie tikina negaunantys gydytojo licencijos ir neturintys teisės gydyti žmonių.

O už rezidentūrą, trunkančią dažniausiai ketverius metus, mokėti patiems, kai vieneri metai kainuoja apie 25 tūkst. litų, taip pat dažnam neįkandama.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų studentų paruošimas yra tikrai geras, mes esame paklausūs. Kasmet į kelias konferencijas važiuoja užsienio klinikų atstovai ir kviečia pabaigusius medicinos studentus išvažiuoti ir būti rezidentais ten ir dirbti gydytojais ten. Tai tikėtina, kad dalis, gal net didžioji dalis studentų nutars išvykti“, – sako Medicinos studentų asociacijos viceprezidentė Tatjana Liakina.

Pagal jau priimtą Vyriausybės sprendimą, vietos valstybės apmokamoje rezidentūroje šiemet netenka apie 130 būsimų gydytojų, odontologų, veterinarų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Švietimo ir mokslo ministerija teisinasi, kad po reformos, padidinus finansavimą vienam studentui, kai kuriems lėšų pritrūko.

„Šiemet papildomai lėšų tikėjomės gauti iš Finansų ministerijos, bet, aišku, valstybės galimybės yra tokios, kokios yra, ir iš ministerijos resursų jau skyrėme papilomai virš 5 mln. litų. To, pagal paskaičiuotą kainą, užtenka apie 70 proc. rezidentų studijoms“, – skaičiavo švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė.

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys piktinasi, kad pradėjusi rengti medikus ir to nepabaigianti daryti valstybė švaisto milijonines lėšas. Todėl rasti papildomų 10 mln. litų, anot jo, yra būtina.

REKLAMA

„Jie gali išvykti studijoti rezidentūros ir už jų rezidentūrą sumokės kitų šalių sveikatos įstaigos, klinikos arba mokslo įstaigos. Tokiu būdu mes galim prarasti parengtus specialistus“, – teigia R. Šukys.

Švietimo ir mokslo ministerija pripažįsta, kad jau derasi su gydytojus rengiančiais universitetais, jog šie dar metus būsimus gydytojus rengtų už mažesnius įkainius, o iki kitų metų tikimasi papildomų milijonų rasti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų