REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Pirmadienio vidurdienį prie Austrijos ambasados Vilniuje buvo surengtas piketas. Susirinkusiųjų plakatuose puikavosi užrašai – „gėda“.

REKLAMA
REKLAMA

Vieno iš protesto akcijos iniciatorių  Roberto Mažeikos teigimu, jie čia susirinko protestuodami prieš tai, kad Austrijoje buvo paleistas įtariamasis Sausio 13-osios byloje, buvęs KGB karininkas Michailas Golovatovas.

REKLAMA

Seimo Europos reikalų ir Užsienio reikalų komitetų narė Vilija Aleknaitė Abramikienė susirinkusiems sakė, kad, jos manymu, pastiarieji įvykiai rodo, jog ES išgyvena labai gilią moralinę ir vertybinę krizę.

„Manome, jog visos ES šalys narės privalo laikytis įstatymų, dėl kurių mes sutarėm. Aš tikiuosi, kad Europa atsikvošės ir supras, jog išgyvena ne tik finansinę, bet ir labai gilią moralinę ir vertybinę krizę, – sakė Seimo narė. – Jeigu mes išduosime tas vertybes, dėl kurių ES atsirado po antrojo pasaulinio karo, jos paprasčiausiai nebeliks. Ir galingosios šalys –  naftos ir dujų  savininkės – mus paprasčiausiai pasidalins“.

REKLAMA
REKLAMA

Europos Parlamento narė R. Morkūnaitė, apgailestavo, kad „Europos Sąjungoje, kuri grįsta solidarumu, teisės viršenybe, šiomis dienomis šios vertybes buvo pamintos“.

„Mes tikimės,  kad Lietuvos visuomenės balsas bus išgirstas ir tokie dalykai nepasikartos“, – kalbėjo europarlamentarė.

Kreipimęsi, kurį susirinkusiems perskaitė R. Mažeika rašoma: „Esame šokiruoti dėl to, kad Austrijos Respublika atsisakė bendradarbiauti  persekiojant įtariamą karo nusikaltėlį, nepriklausomai Lietuvos Respublikai ypač svarbioje sausio13-osios, sovietų agresijos, byloje. Jo paleidimas  šiurkščiai pažeidžia ES teisės normas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kreipimęsi taip pat teigiama, kad tokiu savo žingsniu Austrija pamynė kertines ES vertybes, pagarbą žmogaus teisėms ir valstybių solidarumą. Apgailestaujama dėl tokių Austrijos veiksmų, o Lietuvos valstybės institucijos raginamos kelti Austrijos atsakomybės klausimą visose aukščiausiose ES institucijose.

Seimo narė Vilija Aleknaitė Abramikienė ir Europos parlamento narė Radvilė Morkūnaitė įteikė Austrijos ambasadai akcijos dalyvių kreipimąsi. R. Morkūnaitė susirinkusiems sakė, kad Austrija turėjo galimybę įrodyti, jog teisingumas egzistuoja, bet  to nepadarė.

REKLAMA

V. Aleknaitė Abramikienė ir R. Morkūnaitė Austrijos ambasadai taip pat įteikė knygą „Saulio 13-oji išsaugojo laisvę“, kurioje pateikta prieš 20 metų vykusių įvykių chronologija.

„Balsas.lt“ kalbinti protesto akcijos dalyviai sakė, kad daugelis jų prie Austrijos ambasados atėjo pasipiktinę šios valstybės sprendimu paleisti vieną pagrindinių įtariamųjų Sausio 13-osios byloje.

Elena Atkočiūnienė, Sausio 13-osios brolijos tarybos narė: „Mes patys atėjom. Tokia neteisybė – 20 metų žudikas slapstėsi, o kai jį galėjo išduoti ir nuteisti, tai jį paleido. Vadinasi, spaudimas buvo iš buvusios Tarybų Sąjungos“.

REKLAMA

Marija Valienė, Sausio įvykių dalyvė: „Jų motyvai greičiausiai pragmaitiški, ekonominiai, bet mums labai skaudu. Aš tą naktį buvau prie Seimo rūmų, o vyras buvo prie bokšto, ir dvi dienas vienas apie kitą nežinojome, ar gyvi esame“.

Aldona, nukentėjusi prie Televizijos bokšto: „Tie, kurie nukentėjome prie bokšto, negalėjome neateiti. Man ne tas pats, kas vyksta. Jie tyčiojasi iš mūsų.  Galėjo jų kai kas paprašyti (paleisti), bet jie turėjo laikytis įstatymų. Mes patikėjome, kad ES bus žmonių teisių ir tautų gynėja, o kas dabar pasidarė?“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl M. Golovatovo paleidimo generalinis prokuroras Darius Valys pirmadienį kreipėsi į Austrijos teisingumo ministrą klausdamas, kokių duomenų trūko sprendžiant klausimą dėl M. Golovatovo laikino sulaikymo pratęsimo.

Generalinis prokuroras sakė manąs, kad Lietuva išlaikė procedūras, numatytas tarptautinėse sutartyse dėl ekstradicijos, o paleidžiant M. Golovatovą buvo pažeista tarptautinė teisė.

Į  akciją prie ambasados susirinko Sausio 13-osios įvykių liudininkai, parlamentarai, visuomenės veikėjai, kai kurie Seimo ir Europos parlamento nariai.

 

Taip pat skaitykite:

 

Lietuva svarsto galimybę nutraukti diplomatinius ryšius su Austrija

„Alfa“ veteranų atstovas: riestainio skylę jie gaus, o ne Golovatovą

M. Golovatovas: Lietuva nesustos ir dar gadins kraują mūsų veteranams

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų