REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio jaunių iki 19 metų čempionatas Latvijoje, kaip jau įprasta vaikinų krepšinyje, sutraukė daugybę NBA lygos komandų skautų.

REKLAMA
REKLAMA

Hiustono „Rockets“ ekipoje tarptautiniu skautu dirbantis buvęs Lietuvos rinktinės kapitonas Artūras Karnišovas taip pat akylai stebėjo čempionišką Lietuvos jaunių rinktinės žaidimą bei vertino kitų pasaulio čempionato žaidėjų galimybes ateityje praverti stipriausios pasaulio lygos duris.

REKLAMA

A. Karnišovas portalui „Balsas.lt“ papasakojo apie vizitą Rygoje, jaunių čempionato akcentus, JAV ir Lietuvos rinktinių skirtumus, NBA naujokų biržą bei savo sėkmingą darbą Hiustone.

– Kokiu tikslu vykote į Rygą? Ar tai dalis jūsų darbo, ar visgi dėl geografinio patogumo nusprendėte pasinaudoti galimybe išvysti Lietuvos rinktinę? – portalas „Balsas.lt“ paklausė A. Karnišovo.

– Pasižiūrėti pasaulio čempionato, nes toks mano darbas – sekti žaidėjus. Tai tiesiog sutapimas, kad čempionatas vyksta Rygoje ir ji yra arti Lietuvos. Žinoma, lietuviai demonstruoja gerą žaidimą, tad smagu juos stebėti.

REKLAMA
REKLAMA

– Ar du Lietuvos rinktinės pralaimėjimai čempionato pirmojoje pusėje jus nustebino?

– Tai pasaulio čempionatas. Manau, yra nesvarbu, kaip jie nukeliavo iki finalo.

– Šiais metais Lietuvoje turėjome net du itin ryškius jaunus žaidėjus (J. Valančiūnas ir D. Motiejūnas, – aut. past.). Ar Lietuvos jaunojoje krepšininkų kartoje matote žaidėjų, kurie taip pat galėtų tapti jaunosiomis žvaigždėmis?

– Kol kas dar to nepastebėjau. Manau, kad visais laikais yra tokių, kurie vėliau išsiskirs ir išsilaikys. Kol kas dar to nesimato. Pasižiūrėsime į rinktines, U18 ir U16, ir viską pamatysime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Ar pasaulio čempionate Latvijoje buvo daug žaidėjų, kurie itin patraukė jūsų dėmesį? Lyginant su praėjusių metų čempionatu Lietuvoje, ar tokių žaidėjų šioje kartoje padaugėjo?

– Šiame turnyre dalyvavo komandos, kurios žaidė ir U18 čempionate. Praktiškai sudėtys yra tokios pačios. Pora žaidėjų po šio čempionato buvo paimti NBA naujokų biržoje jau praėjusiais metais, tačiau didelio suinteresuotumo žaidėjų atžvilgiu ateičiai aš nematau. Tai priklauso ir nuo pačių žaidėjų, nuo to, kaip vystysis jų žaidimas klubinėse komandose ir kaip jie atrodys vėliau. Manau, jie dar turi laiko. Ten rungtyniavo 1992 m., 1993 m. metų gimimo žaidėjau, pora buvo 1994 m. gimusių ir net 1995 m.

REKLAMA

– Ar jums buvo netikėta ankstyva JAV rinktinės nesėkmė?

– Truputį nustebino. Žinau, kad jie yra nusivylę, nes pastaruoju metu jie dominavo U16, U17, U19 pasaulio čempionatuose, ne tik vyrų, bet ir moterų. Jie laimėjo ir olimpinėse žaidynėse, ir pasaulio čempionate.

– Po JAV ir Rusijos rungtynių turbūt jums teko bendrauti su savo kolegomis amerikiečiais. Ką jie kalbėjo po šių rungtynių?

– Po tokio pralaimėjimo yra labai sunku būti pozityviam. Manau, kad žaidėjai, kurie buvo toje JAV komandoje, tai prisimins ilgai. Žinoma, jų valdžia turės padaryti kažkokias išvadas.

REKLAMA

– Visgi ši JAV krepšininkų karta yra itin talentinga, tačiau visi pagrindiniai krepšininkai atsisakė padėti savo šaliai. Gal galėtumėt papasakoti, kodėl taip nutiko?

– Truputį skiriasi požiūris į nacionalinę rinktinę. Taip pat yra sunkumų, surištų su mokyklomis. Vasarą krepšininkai turi būti mokyklose ir susirinkti kreditus dar prieš mokslo metus. Kiekvienas turi individualių sumetimų, problemų, kodėl jie nedalyvavo. Manau, kad europiečiai ir likusi pasaulio dalis tikrai dalyvauja su dideliu noru ir bando pasaulio čempionatui suburti geriausias rinktines.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kaip manote ar sėkmingas europiečių žaidimas NBA – pavyzdžiui, D. Nowitzki pasirodymas finaluose – gali padėti NBA lygoje padidinti žaidėjų iš Europos skaičių?

– Manau, kad pastaruoju metu NBA lygoje yra pakankamai europiečių. Užsieniečių NBA lygoje skaičius šiuo metu yra apie 85. Tai nesustos, tačiau ar skaičius augs – nežinau.

– NBA naujokų biržoje yra nemažai ir nesėkmingų europietiškų istorijų, nevykusių aukštų šaukimų iš Europos. Ar tai neatbaido NBA komandų nuo antro D. Nowitzkio paieškų?

REKLAMA

– Visi nori rasti franšizės žaidėją. Ir kuo žemesniu šaukimu renkiesi, tuo tas procentas jį rasti mažėja. Visi to proceso metu ieško atsakymų ir bando išrasti formulę, kaip rasti geriausią žaidėją. Kai ateina tavo šaukimas, turi pasirinkti geriausią tuo metu dar esantį krepšininką. Kiekvienas klubas pasveria riziką ir tuo metu renkasi žaidėją, kuris, jų nuomone, turės sėkmingesnę karjerą.

– Ar jūs vis dar sportuojate bei ar esate kada gavęs pasiūlymų dirbti Europoje?

– Vis dar sportuoju. Dienos metu visada surandu laiko pasportuoti. Darbas šiuo metu vyksta, dėl jo neverkiu. Šis darbas man patinka ir dar galėsiu porą metų dirbti Hiustone. Viskas einasi labai gerai. Pasiūlymų dirbti Europoje nesu gavęs.

REKLAMA

TIK FAKTAI

A. Karnišovas per 16 savo profesionalaus krepšininko karjeros metų atstovavo Vilniaus „Statybos„, „Cholet“, „FC Barcelona“, Pirėjo „Olympiakos“ ir Bolonijos „Fortitudo" komandoms.

Ispanijos ir Italijos lygų čempionas 1992 m. ir 1996 m. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinei olimpinėse žaidynėse padėjo iškovoti du bronzos medalius, o 1995 m. – Europos čempionato sidabrą.

A. Karnišovas prie „Rockets“ komandos oficialiai prisijungė 2008 metų rugsėjį, kur dirba iki šiol.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų