REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Austrijos Teisingumo ministerija teigia, kad M. Golovatovas buvo paleistas, nes Europos arešto orderis buvo neaiškus.Buvęs „Alfa“ būrio vadas, KGB atsargos pulkininkas Michailas Golovatovas yra įtariamasis 1991 m. sausio 13-osios byloje. Jį Austrija buvo sulaikiusi, tačiau netrukus paleido.

REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 21.30) Šaltinių Rusijos generalinėje prokuratūroje teigimu, austrai nutarė, jog sulaikytasis Rusijos pilietis yra ne kriminalinis nusikaltėlis.

REKLAMA

Šaltinis Rusijos generalinėje prokuratūroje teigia, jog Europos Sąjungos arešto orderyje nurodyta, jog M. Golovatovas įtariamas padaręs karo nusikaltimą žmoniškumui. O tai siejama su politika.

Lietuvos generalinė prokuratūra ir Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas M. Golovatovo paiešką pradėjo prieš daugiau nei penkioliką metų.

Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare, 2006  metais išduotas Europos Sąjungos arešto (ES) orderis, galiojantis visoje ES teritorijoje. Vėliau, Seimui pakeitus Baudžiamojo kodekso normas, 2010 m. gegužę orderis išduotas pakartotinai, tačiau įtariamasis jau traktuojamas kaip karo nusikaltėlis.

REKLAMA
REKLAMA

Neatmetama galimybė, jog teikiant Europos arešto orderį, Lietuvos teisėsaugininkai padarė klaidą.

„Visų pirma, M. Golovatovas per Sausio įvykius buvo Maskvoje, o įrodymų, jog jis davė įsakymą būriui „Alfa“ šturmuoti Televizijos bokštą ir LRT pastatą per kitus asmenis, nėra. Jis tiesiogiai nusikaltimo nevykdė. Tai ir užkliuvo teisėjams", - portalui Balsas.lt sakė vienas šaltinis.

Kaip pavyzdį jis nurodė atvejį, kuomet prieš kelis metus Vokietijos teisėsaugininkai sulaikė dar vieną įtariamąjį byloje Valentiną Lazutką. Tada vokiečiai nutarė, jog jis yra karo nusikaltėlis ir paleido. Nenorėdamas būti suimtas ir kitoje šalyje, V. Lazutka pasislėpė Baltarusijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Austrijos prokurorai teigia paprašę Vilniaus papildomos informacijos, bet esą nieko konkretaus negavo.

Diplomatinis šaltinis AFP sakė, kad Austrija paprašė M. Golovatovą palikti šalį, pridurdamas, kad jis greičiausiai išvyko į Rusiją. Pastarosios žiniasklaida pranešė, kad jis jau yra Maskvoje.

AFP taip pat cituoja pavardės nenorėjusį atskleisti Lietuvos diplomatą, kuris teigė, kad manoma, jog Rusija darė Austrijai spaudimą ir todėl buvo priimtas toks sprendimas.

Tuo metu Lietuvos generalinė prokuratūra teigia, kad Austrijos institucijos, paleidusios M. Golovatovą, grubiai pažeidė Europos Sąjungos teisės aktus.

REKLAMA

Generalinė prokuratūra tvirtina per labai trumpą laiką pateikusi Austrijai visą reikiamą informaciją, kuri būtina sprendžiant M. Golovatovo perdavimo klausimą Lietuvai.

Kaip teigiama prokuratūros pranešime, penktadienį buvo gauta informacija, kad liepos 14 d. Austrijoje, Vienos oro uoste, pagal Lietuvos Generalinės prokuratūros išduotą Europos arešto orderį buvo sulaikytas Rusijos Federacijos pilietis M. Golovatovas.

Generalinė prokuratūra per įmanomai trumpiausią laiką, t. y. liepos 15-ąją, Austrijai perdavė prašomą ir papildomą informaciją – Europos arešto orderio vertimą į vokiečių kalbą, informaciją anglų kalba apie M. Golovatovo inkriminuojamas nusikalstamas veikas ir patvirtinimą, kad pateiks visą reikiamą informaciją, kuri būtina sprendžiant įtariamojo perdavimo klausimą Lietuvai.

REKLAMA

Austrijos institucijos, anot prokurorų, taip pat buvo informuotos ir apie tai, kad per įmanomai trumpiausią laiką gaus oficialaus pranešimo apie įtarimą tekstą vokiečių kalba, nors tokios informacijos iš Lietuvos nebuvo prašoma.

Tačiau šeštadienį Generalinė prokuratūra gavo žinių, kad Austrijos policijos nacionalinis Šengeno padalinys pateikė informaciją, jog laikinas sulaikymas M. Golovatovui nebuvo pratęstas siekiant jį perduoti Lietuvai dėl duomenų stokos.

Taip pat nenurodyta, kur šiuo metu yra minimas asmuo. Tai, anot prokuratūros, reiškia, kad įtariamasis buvo sulaikytas mažiau nei parą, nors pagal Austrijos įstatymus laikino sulaikymo terminas yra 48 valandos, o asmeniui išduotas Europos arešto orderis yra pagrindas spręsti klausimą dėl suėmimo atitinkamam asmeniui taikymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Oficialaus Austrijos Teisingumo ministerijos pranešimo apie M. Golovatovo sulaikymo ir galimo perdavimo aplinkybes Lietuvos Respublikai pagal Europos arešto orderį Lietuvos generalinė prokuratūra teigia iki šiol negavusi.

Generalinė prokuratūra Austrijos veiksmus vykdant Europos arešto orderį išduoti M. Golovatovą vertina kaip grubų Europos Sąjungos teisės aktų pažeidimą. Prokuratūra apie atitinkamą pažeidimą informavo Lietuvos Užsienio reikalų ministeriją ir paprašė nustatyta tvarka informuoti Austrijos kompetentingus pareigūnus.

REKLAMA

Informacija apie Europos Sąjungos teisės aktų pažeidimą artimiausiu metu bus perduota ir Europos Sąjungos teisinio bendradarbiavimo baudžiamosiose bylose institucijai „Eurojustui“ bei Austrijos Teisingumo ministerijai.

Primename, kad Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis pareiškė, jog pirmadienį į ministeriją bus iškviestas Austrijos ambasadorius, kuris bus paprašytas paaiškinti, kodėl M. Golotovas buvo paleistas.

Austrijoje sulaikytas sausio 13-osios bylos kaltinamasis

Austrija paleido įtariamąjį Sausio 13-osios byloje

Prokuroras: M. Golovatovo paleidimas gali būti susijęs su politikais

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų