REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Andrius Kubilius mano, kad vienos pirmaujančių pasaulyje branduolinės bendrovės - „Hitachi GE Nuclear Energy“ - įsipareigojimas investuoti ir įgyvendinti projektą teikia papildomų garantijų, kad Visagino atominė elektrinė pradės gaminti ir realizuoti elektros energiją 2020-aisiais.

REKLAMA
REKLAMA

„Strateginio investuotojo parinkimas tolesnėms deryboms dėl koncesijos sutarties rengimo vainikuoja reikšmingą Visagino branduolinės jėgainės statybos etapą, ir tai labai džiugina“, - ketvirtadienį paskelbus, kad strategine investuotoja pasirinkta kompanija „Hitachi“, sakė Premjeras.

REKLAMA

Vyriausybės vadovo teigimu, strateginio investuotojo pasirinkimas tolesnėms deryboms yra reikšmingas riboženklis Visagino branduolinės jėgainės projekte ir svarbus žingsnis kelyje į Lietuvos energetinę nepriklausomybę bei ilgainiui atneš didžiulę naudą Lietuvos ūkiui ir žmonėms.

Bendrovės „Hitachi GE Nuclear Energy“ akcininkės yra Japonijos milžinė „Hitachi“ ir JAV bendrovė „General Electric“. Kitą pasiūlymą buvo pateikusi JAV bendrovė „Westinghouse“, kurios akcininkė yra Japonijos bendrovė „Toshiba“.

REKLAMA
REKLAMA

Su „Hitachi“ toliau bus tęsiamos derybos dėl koncesijos sutarties parengimo. Tikimasi, kad derybos bus baigtos šiemet. Derybų rezultatai bus pateikti tvirtinti Seimui.

Regioninių partnerių - Estijos, Latvijos bei Lenkijos - atstovai taip pat dalyvavo pasiūlymų aptarimuose. Premjeras A. Kubilius pažymėjo, kad regioninių partnerių dalyvavimas Lietuvai yra labai svarbus.

Projektas mažina Lietuvos priklausomybę nuo monopolinių elektros ir dujų tiekėjų. A. Kubiliaus nuomone, strateginio investuotojo parinkimas deryboms yra svarbus žingsnis užtikrinant Estijos, Latvijos, Lenkijos ir Lietuvos energetinį saugumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandieninis sprendimas reiškia dideles investicijas Lietuvoje ir didelio skaičiaus darbo vietų sukūrimą tiek statant jėgainę, tiek ją eksploatuojant. Maža to, Visagino AE kuria reikšmingas elektros eksporto regiono šalims galimybes ir gali tapti vienu didžiausių bendrojo vidaus produkto kūrimo šaltinių šalyje“, - sakė Premjeras. Jis pabrėžė, jog atominės elektrinės projektas yra komercinis, todėl naujojoje jėgainėje pagamintos elektros kaina bus konkurencinga.

„Hitachi“ pasiūlymo dalį sudaro pažangiojo verdančio vandens reaktoriaus (angl. Advanced Boiling Water Reactor, ABWR) technologijos tiekimas. ABWR yra vienintelė šiuo metu pasaulyje eksploatuojama trečiosios kartos, pagerinto saugos lygio, reaktorių technologija.

REKLAMA

Naujoji atominė elektrinė, priklausomai nuo technologijos, galėtų kainuoti 3-5 mlrd. eurų. Tai būtų didžiausias ir brangiausias per visą atkurtos nepriklausomos Lietuvos dvidešimtmetį įgyvendinamas projektas.

Skelbiama, kad strateginis investuotojas kontroliuos 51 proc. akcijų, Lietuvai, pagal įstatymus, turėtų atitekti 34 proc. Kartu su Lietuva projekte ketina dalyvauti ir Lenkija, Estija, tokios minties neatsisakė ir Latvija, nors jos naujasis vadovas Andris Berzinis yra išsakęs abejonių dėl šalies finansinių pajėgumų dalyvauti naujuose projektuose. Po tokio jo pasisakymo Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė patikino, kad Latvija nesitraukia, o jos naujasis vadovas Lietuvoje lankysis kitą savaitę, tada neabejotinai bus kalbama ir apie atominės elektrinės statybas.

Parengiamieji žemės darbai turėtų būti pradėti 2012 metais, o pirmasis betonas turėtų būti klojamas 2014 metais.

Eltos vyriausioji redaktorė Eleonora Budzinauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų