REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinės futbolo akademijos (NFA) jaunieji auklėtiniai toliau kelia sparnus į užsienį. Šį mėnesį 18 metų saugas Martynas Dapkus išvyko į Izraelį, kur treniruosis ir žais šios šalies čempionų Haifos „Maccabi“ klube, praneša LFF.

REKLAMA
REKLAMA

Izraelio klubas įžvelgė perspektyvą

Praėjusiais metais klaipėdietis M.Dapkus bandė laimę Anglijoje ir savaitę stažavosi antrojo diviziono „Championship“ klubo „Leicester City“ gretose.  Saugu domėjosi ir kitos Anglijos, taip pat Italijos, Vokietijos ekipos.

REKLAMA

Tačiau geriausią pasiūlymą pateikė Izraelio klubas Haifos „Maccabi“, kuris panoro matyti M.Dapkų savo gretose ilgesniam laikui. Izraelyje Lietuvos U-19 rinktinės saugas treniruosis ir rungtyniaus mažiausiai metus.

“Mano atžvilgiu šis variantas pasirodė palankiausias. Prieš mėnesį buvau nuvažiavęs į Izraelį, sėkmingai praėjau dešimties dienų atranką ir nutariau ten pasilikti. Šalis manęs tikrai neišgąsdino. Sakyčiau atvirkščiai - jos klimatas bei sąlygos žaisti futbolą yra pasakiškos", - svetainei LFF.lt kalbėjo M.Dapkus.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, Izraelio klube sudarytos idealios sąlygos: „Man daugiau teko treniruotis su dublerių komanda, bet taip pat turėjau keletą treniruočių ir su pagrindine “Maccabi" komanda. Tiek pagrindinė, tiek ir dublerių komanda turi atskiras treniruočių bazes. Dublerių treniruočių bazėje yra keturios puikios natūralios vejos ir kelios dirbtinės dangos aikštės.“

Gilias tradicijas turintis Haifos klubas buvo įkurtas 1913 metais. 2002 m. ši ekipa tapo pirmąja iš Izraelio, kuriai pavyko prasibrauti iki UEFA Čempionų lygos grupių etapo. Šį sezoną „Maccabi“ komanda dvyliktą kartą klubo istorijoje tapo šalies čempione.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laukia sunkus ir atkaklus darbas

Izraelio čempionų gretas papildęs M.Dapkus džiaugėsi, kad buvo įvertintas jo kantrus ir pastovus pastarųjųj metų darbas, tačiau pabrėžė, kad dar teks ne mažiau paplušėti norint prasibrauti į pagrindinę ekipos sudėtį.

“Iš pradžių tikrai žaisiu už dublerius, vėliau bus matyti. Puikiai suprantu, jog turėsiu atiduoti visas jėgas treniruočių ir rungtynių metu. Žinau, jog Haifos “Maccabi" klubo vadovai mane pasirinko žvelgdami į ateitį. Stengsiuos jų nenuvilti ir padaryti viską ką galiu. Manau, jog sunkus darbas ir atkaklumas eina koja kojon su sėkme", - apie savo perspektyvas kalbėjo lietuvis.

REKLAMA

Nacionalinės futbolo akademijos direktorius Raimondas Statkevičius, kad patekti į tokį klubą yra nelengva, o įsitvirtinti jame – dar sunkiau.

“ Patekti į tokį klubą yra išties nelengva, kadangi konkurencija yra milžiniška. Būnant aštuoniolikmečiu - dvigubai sunkiau. Visgi šis vaikinas sugebėjo savo užsispyrimu, fizinėmis galimybėmis ir tvirtu charakteriu įrodyti klubo vadovams, jog ateityje gali būti naudingas komandai". Dabar Martyno laukia nelengvas kelias iki pagrindinės komandos slenksčio“, - sakė R.Statkevičius.

REKLAMA

Lygina su R.Žutautu

R.Statkevičius, kuris M.Dapkaus augimą ir progresą sekė pastaruosius ketverius metus, jaunąjį akademijos auklėtinį yra linkęs lyginti su buvusiu Lietuvos nacionalinės rinktinės kapitonu, dabartiniu treneriu Raimondu Žutautu.

Ne tik dėl to, kad abu rungtyniauja vidurio saugo pozicijose, o R.Žutautas per savo karjerą keturis sezonus yra praleidęs būtent Haifos „Maccabi“ klube - kur  Izraelio ekipos fanų vis dar yra prisimenamas su nostalgija, ypač  kalbant apie jo įspūdingą įvartį į “Manchester United" vartus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„R.Žutautas pasižymėdavo geru fiziniu pasirengimu, kovotojo savybėmis ir galingu smūgiu. Manau, kad Martynas turi panašių savybių, tačiau tikiu, kad jo perspektyvos gali būti dar geresnės“, - teigė NFA direktorius.

M.Dapkus savo talentą iki šiol demonstravo Lietuvoje žaisdamas už nacionalinės akademijos komandą jaunių pirmenybėse, įvairaus amžiaus jaunimo rinktinėse bei šių metų Kauno „Atleto“ gretose I lygoje.

„Varžovams jį nustumti būdavo praktiškai neįmanoma, jis fiziniu pasirengimu gerokai pranašesnis už savo bendraamžius. Tiesa, kol kas jam dar trūksta patirties, įgūdžių bei šaltakraujiškumo. Tačiau jei „Maccabi“ sugebės panaudoti jo geriausias savybes komandos labui, Martyno šioje komandoje laukia puiki ateitis“, - buvusiam auklėtiniui gerų žodžių negailėjo R.Statkevičius.

REKLAMA

Užsienyje - aštuoni akademijos auklėtiniai

M.Dapkus tapo jau aštuntuoju NFA auklėtiniu, kuris persikėlė į užsienio komandą. Penki žaidėjai yra apsistoję Italijoje.

Romos „Lazio“ jaunimo komandai atstovauja Aurimas Vilkaitis, gynėjas Edvinas Girdvainis rungtyniauja Padujos „Padova“, o vartininkas Paulius Toleikis, gynėjas Martynas Jefišovas ir saugas Dovydas Norvilas - AC "Montichiari".

Anglijos “Barnsley" klube rungtyniauja vartininkas Lukas Lidakevičius, o į „Notthingam Forest“ neseniai išvyko ir penkiolikmetis Deimantas Petravičius. Į pastarąją Anglijos ekipas taip pat buvo kviečiamas stažuotis Tomas Dombrauskis.

REKLAMA

Kitas akademijos auklėtinis septyniolikmetis Donatas Kazlauskas yra atsidūręs Italijos ir Anglijos ekipų akiratyje.

Kaune futbolo techninio vystymo centre įsikūrusi Nacionalinė futbolo akademija pradėjo savo veiklą 2007 metais. Akademijos pagrindinis tikslas – ruošti pamainą Lietuvos nacionalinei rinktinei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų