REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjunga (ES) paskelbė karą trims pagrindinėms reitingų agentūroms: „Standard & Poor's“, „Moody's“ ir „Fitch“, rašo „gaurdian.co.uk“.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjus savaitei po Portugalijos reitingo sumažinimo, antradienį „Moody's“ agentūra sumažino Airijos skolinimosi reitingą iki „šlamšto“ lygio ir įspėjo, kad šaliai tikriausiai prireiks dar vieno finansinės paramos paketo.

REKLAMA

Airijos vyriausybė, kuri siekia sugrįžti į kapitalo rinkas 2013-aisiais, kai baigsis turima ES ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) suteikta finansinė parama, teigia, kad toks „Moody's“ sprendimas prieštarauja kitų reitingų agentūrų įvertinimams.

„Mes darome viską, ką galime, kad pagerintume padėtį, o padarytą pažangą gali matyti visi“, - teigiama Airijos finansų departamento pranešime spaudai.

ES vidaus rinkos ir paslaugų komisaras Mišelis Barnjė (Michel Barnier) pagrasino nutraukti trijų pagrindinių 90 proc. reitingų rinkos sudarančių reitingų agentūrų savivaliavimą.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį jo kolegė komisarė Vivjena Reding (Viviane Reding) sakė, kad reitingų agentūrų kartelis turėtų būti sugriautas, nes jos siekia nuspręsti Europos ir jos bendros valiutos likimą.

„Mus stebina tai, kad agentūros sumažina valstybės reitingą prieš tai neįspėjusios. Negalima valstybę vertinti taip pat kaip bendrovę ar produktą. Tai problema. Mes ją analizuojame“, - taip M. Barnjė atsiliepė apie praėjusios savaitės agentūros „Moody's“ sprendimą sumažinti Portugalijos reitingą ir įvardinti ją naująja Graikija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar būdama Prancūzijos finansų ministrė naujoji TVF vadovė Kristina Lagard (Christine Lagarde) siūlė, kad agentūros negalėtų reitinguoti gelbėjamų euro zonos valstybių: Graikijos, Portugalijos ir Airijos.

M. Barnjė pažadėjo, kad lapkritį paskelbs apie griežtas priemones, skirtas sumažinti agentūrų galią. Jos būtų priverstos pagrįsti savo sprendimus, t.y. atskleisti analizės detales ir kriterijus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų