REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmąjį šių metų pusmetį sulaikyta 353 tonos nesaugių maisto produktų ir pašarų. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai, atlikdami importuojamų ir rinkoje esančių maisto produktų ir pašarų valstybinę kontrolę, pirmąjį šių metų pusmetį uždraudė tiekti į Lietuvos rinką apie 353 tonas maisto produktų ir pašarų.

REKLAMA
REKLAMA

Skubių pranešimų apie nesaugius maisto produktus ir pašarus sistema RASFF tarnyba sausio–birželio mėnesiais perdavė informaciją apie 290 tonų sulaikytos nesaugios produkcijos. Iš jų importo metu pasienyje sulaikyta daugiau kaip 140 tonų, o rinkoje – daugiau kaip 150 t nesaugių maisto ir pašarų produktų.

REKLAMA

Dėl saugos reikalavimų neatitikimų Lietuvos rinkoje buvo uždrausta realizuoti 90 t jūros lydekos iš Ispanijos, Kazachstano ir Latvijos bei 20 t šaldyto starkio filė iš Kazachstano joje nustačius parazitų. Dėl didžiausią leistiną koncentraciją viršijančių pesticidų likučių neleista realizuoti 20 t greipfrutų iš Turkijos, 23 t apelsinų iš Egipto, 24 t mandarinų iš Maroko ir 21 t agurkų iš Ispanijos. Neatitikus produktų skoninių savybių uždrausta realizuoti 3 t sairos iš Tailando ir 15 t lietuviškų grikių, o dėl užteršimo aruodiniais kenkėjais – 7 t Lietuvoje pakuotų ryžių.

REKLAMA
REKLAMA

Nustačius parazitų, sustabdyta 19 t apelsinų iš Ispanijos realizacija, be to, neleista tiekti į rinką 9 t saldainių ir 10 t pomidorų padažo iš Kinijos, 36 vnt. maisto papildų iš Ispanijos ir 9 t džiovintų slyvų iš Čilės, šiuose produktuose nustačius neleistinų maisto priedų. Neleista importuoti 20 t pašarinių mielių iš Rusijos, nustačius, kad jos užterštos gyvsidabriu.

Pirmąjį šių metų pusmetį Europos Komisija išplatino 1586 RASFF pranešimus dėl maisto produktų saugos reikalavimų neatitikimų. Daugiausia pranešimų gauta dėl vaisių ir daržovių – 336, riešutų ir jų produktų – 257, žuvininkystės produktų – 213, mėsos ir jos produktų – 121, dėl medžiagų besiliečiančių su maistu – 107.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal kilmės šalį dažniausiai skubūs pranešimai gaunami dėl maisto produktų, importuojamų į Europos Sąjungą iš Kinijos – 233, Turkijos – 185, Indijos – 102, Tailando – 49, Brazilijos – 49, JAV – 46. Iš Europos valstybių dažniausiai šį pusmetį skubūs pranešimai buvo siunčiami dėl maisto produktų iš Ispanijos – 68 ir Vokietijos – 57.

Pirmą pusmetį rinkoje uždrausta realizuoti daugiau kaip 38 t nesaugių negyvūninės kilmės maisto produktų. Dažniausiai tai buvo aliejai ir augaliniai riebalai (23 t), specialios paskirties maisto produktai (4,2 t), vaisiai ir daržovės (2 t), gaminiai iš javų, miltų arba krakmolo, miltiniai konditerijos gaminiai (1,38 t) ir kt. Neleista realizuoti 1344 l nealkoholinių ir 1595 l alkoholinių gėrimų.

Pirmą pusmetį buvo uždrausta realizuoti iš viso 24 t gyvūninių maisto produktų. Iš jų daugiau kaip 20 t žuvies ir jos produktų, vėžiagyvių, moliuskų arba kitų vandens bestuburių, 1,6 t kiaušinių ir kiaušinių produktų, 2,2 t mėsos ir mėsos gaminių, 0,3 t pieno ir pieno produktų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų