REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors artėjančiam Europos krepšinio čempionatui Lietuvoje ruošiasi visi – pradedant organizatoriais ar viešbučių, barų savininkais, baigiant pačiais krepšininkais ar krepšinio sirgaliais, pasakyti, kas iš tiesų dėsis šalyje rugpjūčio 31 d. iki rugsėjo 18 d., tiksliai negali niekas.

REKLAMA
REKLAMA

Stebėdami nacionalinės rinktinės žaidimą savitvardą dažnai praranda net patys santūriausi tautiečiai, todėl neapsieinama be dainų. Balsas.lt, peržvelgęs kūrybingos ir dainingos lietuvių tautos archyvą, pateikia savo skaitytojams dainų apie krepšinį dešimtuką.

REKLAMA

10. Jūratė ir Arvydas Vilčinskai – Krepšinis (1993)


Ši 1993 m. Jūratės ir Arvydo Vilčinskų įrašyta daina paprastu pavadinimu „Krepšinis“ apie lietuvius pasako du dalykus. Pirma, visi lietuviai išmano krepšinį ir gali daugiau ar mažiau profesionaliai komentuoti įvykius aikštėje stebėdami varžybas. Antra, mes visgi turime humoro jausmą. „Kaip sušvilps, nes sienos virpa, gal policijoj jis dirba“, ‒ apie teisėją dainuoja Jūratė.

REKLAMA
REKLAMA

9. Sel – Kašio fanatas (1993)


Jauniesiems melonams grupės „Sel“ ir jos lyderis Egidijus Dragūnas asocijuojasi su šokių ir elektronine muzika, tačiau viskas iš tiesų prasidėjo nuo paaugliškos repo grupės. Pirmajį albumą „Sel“ išleido dar 1993 m., o vienas iš jo dainų „Kašio fanatas“ ilgam tapo papildomu impulsu jaunatviško maksimalizmo su entuziazmu ir taip nestokojantiems paaugliams lauko aikštelėse treniruotis dar intensyviau.

8. Arina – Kad būtų „Žalgiris“ (2002)

Tiek dainų, tiek jų buvo sukurta jau septintą dešimtį skaičiuojančiam Kauno „Žalgirio“ klubui turbūt nebuvo parašyta jokiai kitaip Lietuvos komandai. Oficialių komando himnų taip pat buvo daugybė, tačiau iš pastarojo meto kūrinių norisi išskirti 2002 m. parašytą ir bliuzo atlikėjos Arinos įdainuotą versiją. Šis himnas išsiskiria kaip šviesus linkėjimas pergalių, tačiau kartu ir vienybės, vengiant priešpriešą kuriančio fanatizmo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Kastaneda – Kepšinio kamuolys (2007)

Šią dainą grupė „Kastaneda“ sukūrė 2007 m. Ispanijoje vykusiam Europos krepšinio čempionatui. Tais metais Lietuvos vyrų rinktinė pusfinalyje apmaudžiai pralaimėjo rusams ir turėjo tenkintis mažuoju finalu, o „Kastanedos“ daina išsiskyrė santūriems lietuviams nebūdingu agresyvumu ir skambiais pareiškimais apie savo galią.

6. Žas – Mes laimėsim (2003)

Šią dainą grupė „Žas“ sukūrė kaip motivacinį kūrinį vyrų krepšinio rinktinei, o taip pat ir visiems sirgaliams 2003 m. Švedijoje vykusio Europos krepšinio čempionato proga. Finale lietuviai įveikė ispanus ir po 64 metų pertraukos iškovojo Senojo žemyno čempionų titulą. Lemiamos rungtynės įvyko sekmadienį, todėl sirgaliai juokavo, kad pirmadienį Seimas skubos tvarka turėjo paskelbti nedarbo diena.

REKLAMA

5. Marijonas Mikutavičius – Laikas būti pirmiems (2006)


Jei ir yra Lietuvoje žmogus, kurį galima laikyti krepšinio himnų specialistu, tai M. Mikutavičius. Vilniaus „Lietuvos Ryto“ komandos gerbėjams, be abejonės, svarbiausias yra jo sukurtas oficialus komandos himnas. Dainoje aiškiai akcentuojamas pasididžiavimas tuo, kad priklausai bendraminčių grupei, o sunkumai kelyje link pergalės – neišvengiamas dalykas. „Jei būsime vieningi – nugalėsime“, tokia žinia šioje dainoje perteikta itin efektyviai, o norint, kad himnas būtų populiarus tarp komandos gerbėjų, tai itin svarbu.

REKLAMA

4. Krepšinio fanai – Lietuvos krepšinio himnas (2001)

Dar viena Lietuvos vyrų krepšinio rinktinei skirta daina buvo parašyta specialiai tam reikalui susibūrusio bendraminčių būrelio. Netgi grupės pavadinimo nėra, o kūrinys, pavadintas tiesiog Lietuvos krepšinio himnu žinomas kaip liaudies arba krepšinio fanų kūryba.

3. Žas ir „Žalgiris“ ‒ Eurolyga (1999)


Jeigu reikėtų įvardinti pačias svarbiausias krepšinio pergales, sąrašo viršuje greta rinktinės pasiekimų būtų ir 1999 m. Kauno „Žalgirio“ laimėtas „Eurolygos“ turnyras. Padaryti tai šiam ar bet kuriam Lietuvos klubui pavyko pirmą ir vienintelį kartą, o kokioje euforijoje skendėjo sirgaliai sunku ir nupasakoti. Ir ne tik jie, „Eurolygai“ pašlovinti skirtą pergalės dainą „Žas“ įrašė kartu su visa „Žalgirio“ komanda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2. Marijonas Mikutavičius – Trys milijonai (2000)

Neoficialiai laikoma tikruoju ir vieninteliu Lietuvos krepšinio himnu ši M. Mikutavičiaus daina iš tiesų buvo skirta 2000-ųjų olimpinėms žaidynėms Sidnėjuje. Vyrų krepšinio rinktinė olimpiadoje pelnė bronzos medalius, o žaidėjus Lietuvoje sirgaliai pasitiko skanduodami būtent „Tris milijonus“. Sportininkų pasiekimai, lengvai įsimenamas vaizdo klipas ir patriotiškumą bei tautinį pasididžiavimą skatinantys žodžiai greičiausiai lėme tai, kad ši daina žaibiškai išpopuliarėjo.

REKLAMA

1. Mia, Mantas ir Marijonas Mikutavičius – Krepšinio himnas (2011)


Rudenį Lietuvoje įvyksiantis Europos krepšinio čempiontas – didžiausias istorijoje. Natūralu, kad tokiam neeiliniam įvykiui neužtenka vien pasirūpinti krepšinio arenomis, viešbučiais ir įvairiais organizaciniais klausimais. Reikėjo dainos, kurią su šiuo čempionatu vėliau sietų ne tik patys lietuviai, bet ir visa Europa. Metų pradžioje rengtą krepšinio himno konkursą laimėjo „žvaigždžių rinktinė“ – M. Mikutavičius, Mia ir Mantas. Konservatyvūs lietuviai kurį laiką niurzgėję, esą naujas krepšinio himnas jiems nereikalingas, pamažu išgirsta ir naująją dainą. Daug kas priklausys nuo to, kaip vyrų rinktinei seksis rudenį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų