REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

6 blogos savijautos problemos, kurios gali būti lengvai išspręstos

Ak, tie hormonai!

Sutriko hormonų pusiausvyra – šiais mįslingais žodžiais galima paaiškinti daugybę jus kamuojančių negalavimų. Tad kas vis dėlto nutiko?

REKLAMA
REKLAMA

1. Kuo skundžiatės? Ligomis!

Jei ilgai nepasveikstate net nuo paprasčiausios slogos, organizmas perdėtai jautriai reaguoja į oro permainas ir net jūsų kvepalus. Galbūt pastaruoju metu pervargstate, patiriate stresą? O gal organizme pasigamina daugiau kortizolio? Kortizolis – hormonas, kurį gamina antinksčių žievė. Ypač gausus kiekis jo išsiskiria, kai žmogus patiria stresą. Padidėjęs kortizolio kiekis slopina imunitetą, todėl organizmo apsauga nuo infekcinių ligų gerokai susilpnėja. Taip pat neigiamai imunines ląsteles veikia ir kiti patiriant stresą išsiskiriantys hormonai – adrenalinas ir noradrenalinas. Mokslininkai pastebėjo, kad stresas lemia ir polinkį į alergijas.

REKLAMA

Jums reikia!

Cinko. Daugiausia jo yra gyvulinės kilmės produktuose: jautienoje, paukštienoje, kepenyse, kumpyje, vištos kiaušinio trynyje, kietuose sūriuose, taip pat šio mineralo netrūksta kopūstuose, bulvėse, burokėliuose, morkose, ridikuose, rūgštynėse, kavos pupelėse, ankštiniuose ir kai kuriose kruopose. Itin daug cinko yra riešutuose ir krevetėse.

Vitamino C. Tai antioksidantas, kovojantis su laisvaisiais radikalais, kurie išsiskiria patiriant stresą.

REKLAMA
REKLAMA

Omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių. Jų yra linų sėmenų aliejuje, žuvų taukuose.

Judesio. Užtenka 15 minučių mankštos per dieną, kad nuotaika pagerėtų, pasijustumėte žvalesni ir energingesni. O 15 minučių meditacijos kasdien padėtų atsipalaiduoti, sudėlioti mintis, suvokti tikslus ir nepasiduoti suirutei.

Juoko. Nuoširdžiai juokiantis organizme skatinama imunoglobulino A, kuris padeda kovoti su infekcijomis, gamyba. Tiesa, šis antikūnis itin nepatvarus, taigi geros nuotaikos ir juoko „dozių“ prireiks dažnai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2. Kuo skundžiatės? Nėra noro užsiimti...

Susilpnėjęs libido gali pasirodyti tik laikina smulkmena, tačiau kai taip nutinka vėl ir vėl, akivaizdu – organizmo veikla kiek sutriko. Nusilpęs libido nėra vien seksualinė problema. Paprastai jis būna susijęs su

pablogėjusia savijauta, energijos stoka, stresu. Ir vėl gali būti kalti hormonai: nukritęs testosterono ir kitų androgenų lygis neleidžia lytiškai susijaudinti, o estrogenų stoka gali būti makšties sausumo net susijaudinus priežastis.

Jums reikia!

Pokyčių valgiaraštyje. Vertėtų valgyti daugiau jūros gėrybių, ypač austrių (pripažintas afrodiziakas), daugiau šviežių daržovių ir vaisių (suteiks daugiau energijos ir vitamino C, padedančio kovoti su stresu).

REKLAMA

Sporto. Reguliariai sportuojant pagerėja kraujotaka, suaktyvėja smegenų veikla, o organizme vykstantys cheminiai pokyčiai pagerina nuotaiką, suteikia žvalumo ir optimizmo.

Masažo. Pasilepinimas grožio procedūromis padės pamilti save, pasijusti gražesniems, geidulingesniems ir laimingesniems.

3. Kuo skundžiatės?Ir vėl spuogai!

Spuogeliai ir inkštirai dažniausiai laikomi paauglystės problema, tačiau daugelį moterų ji vargina ir seniai perkopus pilnametystės slenkstį. Spuogų formavimąsi ir jų pagausėjimą paprastai lemia pakitęs vyriškų ir moteriškų hormonų santykis organizme. Taigi, kaip ir paauglystėje, kalti hormonai. Moterų organizme hormonų pusiausvyra nuolat kinta dėl natūralaus ciklo – štai kodėl prieš pat mėnesines sunkiau išsiversti be maskuojamojo pieštuko ir pudros.

REKLAMA

Jums reikia!

Vengti kofeino, alkoholio ir aštrių prieskonių. Nors maistas nėra tiesioginė spuogų atsiradimo priežastis, jis labai veikia bendrą odos būklę. Todėl verčiau rinktis produktus, kuriuose gausu vitamino E (žalialapes daržoves, grūdus, riešutus), B1 (alaus mieles, kepsnius, rupią duoną, sėlenas, ruduosius ryžius), B6 (bananus, soją, paukštieną, riešutus).

Geros kosmetikos. Nemalonias hormonų pusiausvyros sutrikimo pasekmes išoriškai panaikina tinkamai parinktos higienos ir kosmetikos priemonės. Nepakenktų ir kosmetologo konsultacija, per kurią būtų galima parinkti tinkamas procedūras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytojo. Jei viską išbandėte ir vis tiek pasijutote beginkliai, verčiau nelaukti pagerėjimo, o kreiptis į gydytojus. Nuo spuogų išsivaduoti taip pat gali padėti gydytojo skirti hormoniniai preparatai.

4. Kuo skundžiatės? Nemiga...

Laikina nemiga dėl nuolatinio streso darbe, laukiančio svarbaus egzamino ar prieš miegą skaitomo įdomaus detektyvo – normali organizmo reakcija į pernelyg sužadintas emocijas vakare. Tačiau jei jau bent keletą savaičių užmigti nebepadeda net suskaičiuotas tūkstantis avelių, verta susimąstyti: ar tik ne hormonai šį kartą kalti? Juk būtent jie dalyvauja reguliuojant organizmo aktyvumą ir poilsio ciklą. Anksti ryte organizme padaugėja hormono kortizolio, dėl kurio suvokiame, jog metas keltis ir imtis aktyvios veiklos. O vakare jis vietą užleidžia hormonui melatoninui, dėl kurio žinome, kad organizmui metas ilsėtis. Šių hormonų pusiausvyros sutrikimai gali lemti tiek mieguistumą dieną, tiek nemigą naktį.

REKLAMA

Jums reikia!

Vengti stipresnių emocijų prieš miegą. Bent keletą valandų prieš gulantis vertėtų apsiriboti tik ramia, atpalaiduojančia veikla. Taigi verčiau jokių trilerių per televiziją!

Mankštos. Lengva mankšta prieš miegą padės sudeginti adrenalino perteklių. Vakare labiausiai tiktų jogos asanos (tiesa, ne visos, o tik tos, kurios atpalaiduoja ir ramina), raumenų tempimo pratimai.

Jokios kavos po pietų! Po 18 valandos geriau atsisakyti juodosios arbatos ir kavos. Su šiais gėrimais gauto kofeino poveikis stipriausiai pajuntamas po keleto valandų, taigi užmigti gali būti tikrai keblu.

REKLAMA

Šiltos vonios. Vonia su levandų ar mairūno aliejais prieš miegą nuteiks ramiam poilsiui, atpalaiduos kūną ir išblaškys nerimastingas mintis.

5. Kuo skundžiatės? PMS...

Ne veltui juokaujama, kad keletą dienų per mėnesį moterys būna nepakaltinamos. Ir tos dienos turi pavadinimą – premenstruacinis sindromas (PMS). Tada neretai juoką ūmai keičia ašaros, o nostalgišką melancholiją – euforija. Kalti hormonų, ypač progesterono, lygio pakitimai. Posmegeninės liaukos ir kiaušidžių išskiriamų hormonų kiekio svyravimai veikia vadinamojo laimės hormono serotonino kiekio svyravimus. Sumažėjus serotonino, atsiranda prislėgta nuotaika, dirglumas, pyktis, miego sutrikimai, nerimas, nuovargis. Prieš mėnesines pakitus estrogenų ir progesterono kiekių santykiui, pakinta ir serotonino kiekis. Be to, padidėja antinksčių aktyvumas, jie daugiau gamina hormono aldosterono (todėl antrojoje ciklo fazėje organizme susilaiko skysčių ir atsiranda pabrinkimų).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jums reikia!

Dienotvarkės. Subalansuotas darbo ir poilsio režimas (svarbu nepervargti, gerai išsimiegoti).

Valgiaraščio pokyčių. Antrojoje ciklo pusėje geriau sumažinti suvartojamų skysčių kiekį, vengti aštrių, aitrių, sūrių patiekalų, rinktis lengvesnį, gerai virškinamą maistą. Tokiu metu itin naudingi šparagai, kuriuose gausu folio rūgšties – ji padės stabilizuoti nuotaiką.

Streso kontrolės. Lengva fizinė veikla (svarbu nepervargti), įvairios vandens procedūros, meditacija ar atsipalaidavimo pratimai, įdomi, širdžiai miela veikla padės nusiraminti, ne taip skausmingai ir aštriai

reaguoti į smulkmenas.

REKLAMA

6. Kuo skundžiatės? Padidėjęs plaukuotumas

Ūmai padidėjus kūno plaukuotumui, pastebėjus plaukelių ant smakro, apie lūpas, galima įtarti hormonų androgenų lygio pakilimą organizme. Padidėjęs plaukuotumas, medikų vadinamas hirsutizmu, gali būti rimtos ligos (policistinio kiaušidžių sindromo) ženklas. Todėl depiliacijos procedūros, kurių visų pirma griebiamasi pastebėjus plaukelius, tik laikinai pašalins simptomą, bet ne pačią negalavimo priežastį, dėl kurios gresia rimti sveikatos sutrikimai.

Jums reikia!

Gydytojo. Visų pirma derėtų apsilankyti pas gydytoją ir išsitirti. Prireikus jums bus parinkti hormoniniai preparatai, kurie padės išvengti šio nemalonaus reiškinio.

Depiliacijos. Tačiau iki tol kuo puikiausiai galite atlikti ne itin malonias, bet tikrai gyvenimą palengvinsiančias kosmetines procedūra

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų