REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nedarbo lygis šalyje ir toliau išlieka aukštas, o viena aktualiausių problemų - ką tik studijas baigę jaunuoliai. Lietuvos darbo biržos duomenimis, 2011 metų birželio pradžioje buvo registruota 243,2 tūkst. bedarbių. Dažnas tik universiteto duris užvėręs jaunuolis turi per mažai arba visai neturi praktinių žinių, kurios palengvintų darbo paieškas.

REKLAMA
REKLAMA

Ne visi jaunuoliai turi galimybę studijas derinti su darbu, kad nenukentėtų nei vieno iš jų darbo kokybė. Nors tai ir suteiktų galimybę lengviau įsidarbinti studijas pabaigus. „Dažna problema yra ta, kad universitetai daugiau orientuojasi į tai, ką jie gali išmokyti, o nei į tai, ko realiai reikia darbo rinkai. O jei ir atsižvelgiama į tai, ko reikia darbdaviams, tai tik į šios dienos poreikius. Tačiau reikia nepamiršti, kad šiandien studijas besirenkantys abiturientai, jas baigs tik po ketverių metų ir darbo rinka tikrai bus pasikeitusi. Tai reiškia, kad universitetai ir mokyklos turi planuoti studijų programas ir prognozuoti darbo rinkas tendencijas bent ketverius metus į priekį“, - teigia vadovų paieškos ir personalo atrankos kompanijos „Search Group Vilnius“ vadovas Šarūnas Dyburis.

REKLAMA

Dar viena problema, Š. Dyburio nuomone, kad dažnai mokslo institucijai trūksta bendravimo su verslo įmonėmis, mažai analizuojami jų poreikiai, nes jau yra žinoma, kokių specialistų verslui reikės po ketverių ar net šešerių metų. Dar viena problema, kad didžioji dalis mokslo įstaigų studentams suteikia teorinių, o ne praktinių žinių. Dėl šios priežasties darbdaviai dažnai nevertina, ką tik studijas baigusių jaunuolių. „Patenkame į užburtą ratą - studentai žinių įgyja, tačiau jos nėra vertinamos. Potencialių darbuotojų yra, tačiau gerų specialistų - ne. Įmonėms darbuotojų reikia, bet rinktis nėra iš ko“, - pasakoja „Search Group Vilnius“ vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip vieną daugiausiai su verslu bendraujančių ir į darbo rinkos poreikius atsižvelgiančių mokslo institucijų jis įvardija Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokyklą (VU TVM), kuri didžiuojasi ir vienu mažiausių bedarbių skaičių tarp savo absolventų. Lietuvos darbo biržos birželio pradžios duomenimis, tik 24 (iš beveik 6 tūkst.) VU TVM absolventai ieško darbo.

„Nuo pat įsikūrimo VU TVM stengiasi būti kuo arčiau verslo, stebi darbo rinkos prognozes ir į jas atsižvelgia rengdama ar atnaujindama studijų programas. Pastebėjome, kad šiandien mokėti tik anglų kalbą jau nebeužtenka, savo studentams suteikiame galimybę išmokti antrą užsienio kalbą. Jie gali rinktis skandinavų, rusų, ispanų, italų ar prancūzų. Negalime neatsižvelgti ir į pasaulį sukrėtusią finansinę krizę ir dėstyti studentams tuo pačius dalykus, kuriuos dėstėme iki sunkmečio, nes situacija ir problemos yra kitos, todėl šiuo metu rengiame naują studijų kursą „Nauja finansų rinkų architektūra“, kuris bus dėstomas visiems VU TVM studentams“, - pasakojo VU TVM direktoriaus pavaduotoja studijoms Diana Ilevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų