REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie ką pirmiausiai galvojate, kuomet planuojate keliauti lėktuvu? Nepatogios kėdės, bagažo mokesčiai, nepaliaujamai vėluojantys skrydžiai, ilgos registracijos eilės ir brangūs sumuštiniai? Vis dėlto, ne visos oro linijos yra tokios, rašo portalas CNBC.

REKLAMA
REKLAMA

Paryžiuje vykusiuose Pasaulio oro linijų apdovanojimuose buvo paskelbtos 10 geriausių tarptautinių oro linijų. Šiuos apdovanojimus teikia Didžiosios Britanijos rinkos tyrimų bendrovė „Skytrax“, kuri atlieka oro linijų ir oro uostų auditą, atlieka komercinių oro linijų tyrimus bei turi internetinį tinklapį AirlineQuality.com, kuriame keleiviai gali išreikšti savo nuomonę.

REKLAMA

Apklausus 18,8 mln. visame pasaulyje, oro linijų bendrovės buvo suskirstytos pagal bendrą keleivių pasitenkinimą pirmos, verslo ir ekonominės klasės skrydžiais. Apklausa truko daugiau nei 10 mėnesių ir buvo atliekama naudojantis internetiniais klausimynais, telefoniniais interviu, verslo tyrimų grupėmis ir diskusijomis apie keliones.

Tyrime oro linijų bendrovės buvo vertinamos tokiais aspektais kaip registracija, įsėdimas į lėktuvą, sėdynių patogumas, švara, maistas ir užkandžiai bei įgulos narių aptarnavimas.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelis į pirmąjį dešimtuką patekusių oro linijų yra įsikūrusios Azijos ir Ramiojo vandenyno regione. Jame nerasite nei vienos Šiaurės Amerikos ar Vakarų Europos skrydžių bendrovės.

10. „Emirates“

Lėktuvų skaičius – 153

Centras – Dubajus, JAE

Nepaisant to, kad „Emirates“ turi vos 153 lėktuvus, tačiau ši oro linijų bendrovė pirmauja pasaulyje pagal tarptautinių keleivių nuskristą atstumą. Ji taip pat yra didžiausia oro linijų bendrovė Vidurio Rytuose.

„Emirates“ yra gerai žinomi dėl savo skrydžių metu siūlomų pramogų – keleiviai gali mėgautis daugiau kaip 1200 televizijos kanalų ar išsirinkti žiūrėti vieną iš 280 filmų. Oro linijų bendrovė jau septynerius metus iš eilės laimi geriausius apdovanojimus dėl skrydžių metu siūlomų pramogų. Kai kuriose pirmos klasės kabinose yra įrengti privatūs liukso kambariai su mini barais bei vonios kambariais, kuriuose yra įrengti dušai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Emirates“ lėktuvas (nuotr. SCANPIX)„Emirates“ lėktuvas (nuotr. SCANPIX)

„Emirates“ oro linijų bendrovė buvo įkurta 1985 metais, ją valdo JAE vyriausybė. Kiekvieną savaitę oro linijų bendrovė iš Dubajaus vykdo per 1000 skrydžių. 2001 metais „Emirates“ pateko į istoriją, kuomet atliko iki šiol didžiausią lėktuvų užsakymą – oro linijų bendrovė už 15 mlrd. JAV dolerių įsigijo 58 naujų lėktuvų.

Šiais metais kompanija teigė, kad, siekdama išvengti dėl didėjančių degalų kainų mažėjančio pelno, ji sumažins bilietų kainas, idant galėtų užpildyti 500 vietų turinčius „Airbus A380“ lėktuvus. Šiuo metu „Emirates“ turi daugiausiai (15) tokio tipo lėktuvų visame pasaulyje ir yra užsisakiusi dar 75 „Airbus A380“ orlaivių.

REKLAMA

9. „Turkish Airlines“

Lėktuvų skaičius – 174

Centras – Stambulas, Turkija

Į geriausių oro linijų bendrovių sąrašą „Turkish Airlines“ patenka pirmą kartą. Šiais metais ji gavo geriausius apdovanojimus trijose kategorijose ir buvo pripažinta geriausia Europos oro linijų bendrove.

Kompanija buvo įkurta 1993 metais, jos būstinė yra Stambule. Šiuo metu „Turkish Airlines“ pagal keleivių skaičių yra trečia Europoje. Turkijos oro linijų bendrovė gavo apdovanojimą už geriausias ekonominės klasės vietas ir buvo giriama dėl skrydžių metu siūlomų turkiškų maisto patiekalų.

REKLAMA

„Turkish Airlines“ (nuotr. SCANPIX)„Turkish Airlines“ (nuotr. SCANPIX)

Pastaraisiais metais „Turkish Airlines“ pradėjo vykdyti gan agresyvią marketingo kampaniją. Televizijos reklamose suvaidino pasaulinio lygio žvaigždės: NBA krepšininkas Kobe Bryantas, „Manchester United“ futbolo komanda, tenisininkė Caroline Wozniacki bei Holivudo aktorius Kevinas Costneris.

Siekdama išlikti konkurencinga, oro linijų bendrovė pradėjo taikyti specialias nuolaidas studentams, pastarąjį mėnesį pristatė 11 naujų skrydžių maršrutų. Šiuo metu „Turkish Airlines“ skraidina 180 kryptimis visame pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8. „Qantas Airways“

Lėktuvų skaičius – 191

Centras – Sidnėjus, Australija

Australijos „Qantas Airways“ yra antra seniausia vis dar veikianti oro linijų bendrovė pasaulyje. Įkurta 1920 metais ir pavadinta „Queensland and Northern Terriroty Aerial Services“ (QANTAS), oro linijų bendrovė yra vienas iš didžiausių ir stipriausių prekės ženklų Australijoje.

„Qantas“ į geriausių pasaulio oro linijų bendrovių sąrašus jau patenka šeštus metus iš eilės, o kartą buvo pakilusi net į antrąją vietą. Bendrovė užsisakė 20 naujų „Airbus A380“ modelio lėktuvų ir yra antra pasaulyje pagal jų turimą skaičių.

REKLAMA

„Qantas“ pasižymi puikiu saugumu, bendrovė nepatyrė nei vieno mirtino incidento nuo 1951 metų. Vis dėlto, kelios pastaraisiais metais įvykusios avarijos šiek tiek pakenkė oro linijų bendrovės reputacijai.

Konkuruodama su regione veikiančiomis pigių skrydžių oro linijų bendrovėmis, tokiomis kaip „Virgin Blue“ ir Singapūro „Tiger Airlines“, „Qantas“ sunkiai sugeba išlaikyti savo pozicijas rinkoje. Bendrovės tarptautinių skrydžių srauto dalis nukrito iki 27 proc., lyginant su 1993 metais buvusiais 42 proc.

„Qantas“ generalinio direktoriaus Alano Joyce‘o teigimu, dėl gamtos stichijų ir augančių degalų kainų kompanijos tarptautinių skrydžių verslas 2011 metais patirs per 200 mln. JAV dolerių nuostolių.

REKLAMA

7. „Air New Zealand“

Lėktuvų skaičius – 103



Centras – Auklandas, Naujoji Zelandija

„Air New Zealand“ buvo pripažinta geriausia oro linijų bendrovė Australijos-Azijos ir Ramiojo vandenyno regione. Keleiviai palankiai vertina šią skrydžių bendrovę dėl puikaus maisto ir patogumų keliaujant su vaikais. Skrydžių metu keleiviai gali paragauti tradicinės Naujosios Zelandijos virtuvės patiekalų bei šalyje gaminamo vyno.

1940 įkurta bendrovė iš pradžių buvo pavadinta „Tasman Empire Airways“, o 1965 metais buvo pervadinta į „Air New Zealand“. 1989 metais kompanija buvo privatizuota ir jos akcijų įsigijo tokios užsienio skrydžių bendrovės kaip „Qantas“, „Japan Airlines“ ir „American Airlines“. Tačiau 2005 metais Naujosios Zelandijos vyriausybė siekdama padengti antrinės bendrovės patirtus nuostolius skyrė finansinę injekciją ir perėmė 75 proc. „Air New Zealand“ akcijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siekdama atkurti savo įvaizdį bendrovė sukūrė reklamas, kuriose galima pamatyti bendrovės talismaną Rico, reperį Snoop Dog, roko žvaigždę Richardą Simmonsą. Ateityje pasirodysiančiose reklamose taip pat turėtumėme išvysti aktorius Davidą Hasselhoffą bei Lindsay Lohan.

6. „Etihad Airways“

Lėktuvų skaičius – 57

Centras – Abu Dabis, JAE

Palyginti nauja oro linijų bendrovė „Eihad Airways“ šiais metais gavo geriausius apdovanojimus už pirmos klasės kabinas bei pirmos klasės maitinimą.

Įkurta 2003 metais skrydžių bendrovė yra sparčiausiai auganti visame pasaulyje. 2010 metais kompanija pasivijos savo konkurentę „Emirates“ oro linijų bendrovę pagal skrydžių skaičių per savaitę. Praėjusių metų rugpjūčio mėnesį pasirašyto susitarimo su „Virgin Australia“ dėka buvo pristatytos 45 naujos skrydžių kryptys.

REKLAMA

Pirmos klasės sėdynės gali virsti į 2 metrų ilgio lovomis su masažo sistema. Sėdynės yra padengtos tokia pat oda, kuri puošia „Ferrari“ automobilius. Pirmos ir verslo klasės keleiviams taip pat yra suteikiamos nemokamos vairuotojų paslaugos ne viename pasaulio mieste.

5. „Thai Airways“

Lėktuvų skaičius – 95

Centras – Bankokas, Tailandas

Būdama geriausių oro linijų bendrovių penketuke, „Thai Airways“ praėjusią savaitę sugebėjo pritraukti net 3,6 tūkst. kandidatų į 370 siūlomų lėktuvo įgulos darbo vietų. 2006 metais skrydžių bendrovė buvo pripažinta geriausia visame pasaulyje, o dar kitais metais liko antroje vietoje.

REKLAMA

„Thai Airways“ lėktuvas (nuotr. SCANPIX)„Thai Airways“ lėktuvas (nuotr. SCANPIX)

„Thai Airways“ buvo įkurta 1960 metais ir iš dalies yra valdoma Tailando vyriausybės. Kompanija yra viena iš nedaugelio skrydžių bendrovių, kurios reikalauja užsienio įgulos darbuotojoms apsivilkti tradicines tailandietiškas sukneles.

„Thai Airways“ mėgina patekti į Europos rinką ir praėjusių metų lapkritį pristatė dvi naujas skrydžių kryptis: į Briuselį ir Kopenhagą. Praėjusiais metais 28 proc. visų į Tailandą atvykusių asmenų buvo europiečiai.

4. „Cathay Pacific Airways“

Lėktuvų skaičius – 125

Centras – Hongkongas, Kinija

„Cathay Pacific Airways“ oro linijų bendrovė pagal grynąjį pelną yra trečia pasaulyje. Ji taip pat yra didžiausia tarptautinių krovinių skrydžių bendrovė.

„Cathay Pacific Airways“ 1946 metais įkūrė amerikietis Roy‘us C. Farrellas ir australas Sydney‘us H. De Kantzowas. Honkonge įsikūrusi skrydžių bendrovė sparčiai plėstis pradėjo praeito amžiaus septintajame dešimtmetyje. 1998 metais bendrovė pateko į aviacijos istoriją, kuomet atliko pirmąjį skrydį be sustojimo per Šiaurės ašigalį iš Niujorko į Honkongą.

REKLAMA
REKLAMA

2009 metais „Cathay Pacific“ buvo pripažinta geriausia metų oro linijų bendrove.

3. „Asiana Airlines“

Lėktuvų skaičius – 72



Centras – Seulas, Pietų Korėja

Praeitų metų geriausia oro linijų bendrovė „Asiana Airlines“ yra viena iš dviejų didžiausių Pietų Korėjos skrydžių kompanijų. Šiais metais bendrovė buvo pripažinta geriausia dėl savo įgulos darbuotojų paslaugų ir ekonominės klasės skrydžių.

Seule įsikūrusi bendrovė buvo įkurta 1988 metais yra viena iš septynių skrydžių paslaugas teikiančių kompanijų, kurias „Skytrax“ įvertino penkiomis žvaigždutėmis. „Asiana“ teikia tokias unikalias paslaugas kaip Incheono tarptautiniame oro uoste esantis poilsio kambarys, skirtas neįgaliesiems keleiviams, ar skrydžių metu rodomi magų pasirodymai.

„Asiana“ vykdo savo skrydžius į 68 pasaulio miestus, o ilgiausias iš jų yra skrydis iš Seulo į Niujorko Johno F. Kennedžio tarptautinį oro uostą.

2. „Singapore Airlines“

Lėktuvų skaičius – 112

Centras – Singapūras

„Singapore Airlines“ nuolat patenka į visų pasaulinių oro linijų bendrovių reitingų viršūnes. Įkurta 1972 metais bendrovė yra pirmoji, kuri praeito amžiaus aštuntajame dešimtmetyje savo ekonominės klasės keleiviams pasiūlė nemokamas ausines, nemokamą maistą ir gėrimus.

REKLAMA

1991 metais „Singapore Airlines“ buvo pirmoji oro linijų bendrovė, kuri skrydžiu metu teikė palydovinių telefono skambučių paslaugas. 2004 metais bendrovė pasiekė ilgiausio komercinio skrydžio be sustojimo rekordą, kuomet buvo pristatytas 18 valandų trunkantis skrydis iš Singapūro į Niuarko oro uostą Naujajame Džersyje. Na o 2008 metais „Singapore Airlines“ buvo pirmoji oro linijų bendrovė, kuri savo keleivius pradėjo skraidinti „Airbus A380“ lėktuvais.

10 proc. tarptautinių Singapūro oro linijų bendrovės skrydžių srauto sudaro nuolatiniai skrydžiai į Australiją. „Singapore Airlines“ taip pat yra antra didžiausia oro linijų bendrovė pasaulyje pagal rinkos kapitalizaciją, kuri siekia 14 mlrd. JAV dolerių.

1. „Qatar Airways“

Lėktuvų skaičius – 97

Centras – Doha, Kataras

Praėjusiais metais „Qatar Airways“ tarp geriausių pasaulio oro linijų bendrovių liko aštunta, o šiemet jai atiteko geriausios titulas. Ji taip pat buvo pripažinta geriausia Vidurio Rytų oro linijų bendrove.

Bendrovė buvo įkurta 1994 metais, jos būstinė yra Kataro sostinėje, Dohoje. Oro linijų bendrovė savo keleivius skraidina naujausiais lėktuvais – vidutinis bendrovės turimų lėktuvų amžius yra 4 metai.

REKLAMA

„Qatar Airways“ taip pat yra viena iš sparčiausiai besivystančių pasaulio kompanijų, kuri vykdo skrydžius daugiau kaip 100 skirtingų krypčių visame pasaulyje. 2010 metais bendrovė pristatė 10 naujų skrydžių krypčių, šias metais – dar 5.

Skatinama didžiulių Kataro valstybės turtų, oro linijų bendrovė už 1,7 mlrd. JAV dolerių užsakė šešis naujus „Boeing 777“ lėktuvus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų