REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Valstybės kontrolei pareiškus, kad Aplinkos ministerija nekontroliavo lėšų panaudojimo įrengiant ir demontuojant Lietuvos pristatymo pasaulinėje parodoje „EXPO 2010“ ekspoziciją ir iš paslaugą teikusios UAB „Ekspobalta“ nepareikalavo, kad darbų priėmimo aktuose būtų nurodyti atlikti darbai ir suteiktos paslaugos, ministerija sako, kad pinigai niekur nedingo. Negavusi šias išlaidas patvirtinančių duomenų, Valstybės kontrolė negalėjo įvertinti, ar 2,9 mln. Lt valstybės biudžeto lėšų panaudota teisėtai.

REKLAMA
REKLAMA

„Valstybės auditoriai pateikė vertingų pastabų dėl kai kurių aplinkos apsaugos sistemoje nusistovėjusių lėšų skirstymo taisyklių. Tai buvo gera proga įvertinti, ar tikrai pagrįstas siekis mažinti biurokratinę lėšų skirstymo naštą atsisakant kai kurių formalių etapų. Kitais atvejais dėl objektyvių priežasčių vėluota pateikti numatytas ataskaitas iki teisės aktų nustatytų terminų“, – sako Aplinkos ministerijos kancleris Robertas Klovas. Jis pabrėžia, kad pinigai niekur nedingo, jie nebuvo panaudoti neteisėtai ir pan. Visos lėšos panaudotos pagal paskirtį.

REKLAMA

Valstybės kontrolės teigimu, Aplinkos ministerija taip pat neužtikrino, kad pagal PHARE programas gauti ir nepanaudoti daugiau kaip 11 mln. Lt, skirti remti valstybinį ir privatų sektorių įgyvendinant aplinkos apsaugos požiūriu naudingus objektus, atitinkančius Lietuvos aplinkos apsaugos prioritetus, būtų pervesti į valstybės iždą.

Valstybės kontrolė atliko Aplinkos ministerijos, kuriai 2010 metais iš valstybės biudžeto programoms vykdyti buvo skirta 2,29 mlrd. Lt, finansinį (teisėtumo) auditą. Auditoriai pareiškė sąlygines nuomones, nes turėjo reikšmingų pastabų dėl ministerijos biudžeto ir kitų ataskaitų vykdymo, taip pat dėl ministerijos valstybės lėšų ir turto valdymo.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Valstybės kontrolierės Giedrės Švedienės, ministerija turi daugiau rūpintis valstybės asignavimų panaudojimo kontrole. Audito rezultatai rodo, kad dalis biudžeto lėšų buvo naudojamos neracionaliai, o galbūt ir neteisėtai. Skirdama lėšas pavaldžioms įstaigoms, ministerija turi pareikalauti, kad pavedimų vykdytojai tinkamai atsiskaitytų už panaudotas biudžeto lėšas.

Valstybiniai auditoriai negalėjo patvirtinti, kad 213 tūkst. Lt biudžeto lėšų, kurias Aplinkos ministerija skyrė pavaldžioms institucijoms pavedimams vykdyti, buvo panaudota pagal paskirtį, nes nėra išsamių ataskaitų apie jų panaudojimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dalį audito metu teiktų rekomendacijų ministerija jau įgyvendino ir nustatytus trūkumus pašalino. Pavaldžioms įstaigoms ji parengė išaiškinimus dėl finansavimo sumų, sąnaudų apskaitos, specialiųjų programų pajamų įmokų pervedimo į Aplinkos ministerijos sąskaitą reikiamu laiku, atliko likučių perkėlimo patikslinimus. Šių metų birželio mėnesį į valstybės iždą buvo grąžinta 10,5 mln. Lt nepanaudotų PHARE programų lėšų.

Ministerija ir toliau bendradarbiaus su Valstybės kontrole, įsiklausys į jos pastabas bei rekomendacijas, pagal jas tobulins lėšų skyrimo, kontrolės ir atsiskaitymų tvarką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų