REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus tarptautinis Rotary klubas Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninei Vilniuje padovanojo naują įrangą, o Kauno klinikų Laboratorinės medicinos klinikai – naujų reagentų, kurie padės tiksliai diagnozuoti vaistams atsparią tuberkuliozę gerokai greičiau nei iki šiol.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, Lietuva turi vienus aukščiausių dauginio atsparumo antituberkulioziniams vaistams (DAV TB1) rodiklius pasaulyje.

REKLAMA

Greita vaistams atsparios tuberkuliozės diagnostika leidžia greičiau įvertinti tuberkuliozės formą, pradėti savalaikį gydymą, sumažina gydymo ir diagnostikos išlaidas ir pagerina epidemiologinę situaciją. Šiuo metu Lietuvoje tuberkulioze serga apie pusantro tūkstančio žmonių. PSO duomenimis, penktadalis Lietuvos pacientų yra atsparūs net keliems vaistams.

„Molekuliniai genetiniai tyrimai, kuriuos galėsime atlikti su šia technika – pats šiuolaikiškiausias metodas, diagnozuojant tuberkuliozę ir tiriant mikobakterijų atsparumą pagrindiniams antituberkulioziniam vaistams. Naudojant kitus tyrimo metodus atsakymo kartais reikia laukti net tris mėnesius, o tai tikrai ilgas laikas, atsižvelgiant į tai, kad tuo metu negalime skirti žmogui reikalingo tyrimo, jis išgyveną nežinią ir psichologinę įtampą“, - sako Tuberkuliozės registro ir programų skyriaus vedėja dr. Edita Davidavičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak E. Davidavičienės, svarbu išsklaidyti mitą, jog tuberkuliozė yra tik asocialių žmonių liga. Statistika rodo, kad asocialūs asmenys sudaro 20–30 proc. visų sergančiųjų tuberkulioze. Ligai atsirasti ir plėtotis svarbus tiek asmens ekonominis aspektas, tiek ir psichologinė savijauta.

„Nors šiuo metu Lietuvoje tuberkulioze suserga daug mažesnis skaičius žmonių nei tai buvo pirmaisiais Nepriklausomybės metais, tačiau tai išlieka viena esminių ligų mūsų šalyje. Tai buvo pagrindinė priežastis, dėl kurios klubas dovanojo naują įrangą ir reagentus medicinos įstaigoms. Ligoninių pasirinkimą lėmė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijos, jog naujausi molekuliniai genetiniai tyrimai turėtų būti atliekami nacionaliniuose ir centriniuose tuberkuliozės tyrimų centruose“, – sako Vytautas Valaitis, Vilniaus tarptautinio Rotary klubo narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų darbui ir pacientų sveikatai naujieji reagentai turės didelės reikšmės, nes greita vaistams atsparios tuberkuliozės diagnostika leidžia įvertinti šios ligos formą, pradėti tinkamą gydymą, taip pat sumažinti gydymo ir diagnostikos išlaidas bei pagerina visą epidemiologinę situaciją“, – teigia KMUK Laboratorinės medicinos klinikos vadovė dr. Astra Vitkauskienė.

Naują įrangą ir reagentus Vilniaus tarptautinis Rotary klubas ligoninėms dovanoja, įgyvendindamas projektą „Vaistams atsparios tuberkuliozės diagnostinių galimybių derinimas“. Projekto metu (kuris truks dvejus metus) bus nupirkta įrangos ir reagentų už daugiau kaip 400 tūkst. litų

DAV TB1 yra toks reiškinys, kai dėl neteisingo gydymo susiformuoja ligos sukelėjų atsparumas dviems svarbiausiems antituberkulioziniams vaistams – izoniazidui ir rifampicinui (kartu gali būti atsparumas ir kitiems pagrindiniams antituberkulioziniams vaistams).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų