REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Patikliesiems pinklės spendžiamos internetu

Tam, kad iš patikliųjų išviliotų kuo didesnes pinigų sumas, sukčiai apsimeta socialiniais darbuotojais, nelaimės ištiktais giminaičiais, mokesčių inspektoriais, policininkais ir net kunigais. Vis labiau sukčiavimas plinta ir internetu.

REKLAMA
REKLAMA

Kaune, šalia autostrados Vilnius-Klaipėda, įsikūręs motelis „Tėvynė“ sukčių taikiniu tapo prieš gerą pusmetį. Maždaug prieš tiek laiko į administracijos elektroninio pašto dėžutę ėmė plaukti laiškai, kuriuose teiraujamasi apie kambarių kainas, apstatymą, galimybę įsikurti didesnei turistų grupei. Iš pradžių tokie laiškai administratorės Ritos Pukeliūnienės visai nestebino ir ji, neįtardama nieko blogo, atsakydavo į visus būsimiems „klientams“ rūpimus klausimus.

REKLAMA

„Vienas pirmųjų laiškų buvo pasirašytas anglo Koulo Gario vardu. Jame buvo prašoma rezervuoti tris kambarius bei iš atsiųstų į sąskaitą pinigų dalį pervesti kelionių agentui, kuris rūpinsis visais šeimos reikalais, kol jie viešės Lietuvoje. Už šią paslaugą buvo žadama sumokėti net 700 eurų“, – prisiminė R. Pukeliūnienė. Kai administratorė paklausė, kodėl gi pats ponas Garis negali pervesti pinigų agentui, šis atsakė, kad agentas būtų mielai sutikęs paimti jo kreditinę kortelę ir nusiskaičiuoti nuo jos reikiamą sumą, tačiau tuo metu jis neturėjo tam reikalingos įrangos.

REKLAMA
REKLAMA

„Tada jau ėmiau abejoti šios istorijos realumu ir parašiau dar vieną laišką klausdama, kodėl vyras nori kažkam perduoti kortelės duomenis, o ne pervesti pinigus į nurodytą sąskaitą. Sulaukiau ilgo ir išsamaus laiško, kad to daryti tiesiog neapsimoka, ir labai jau kategoriškų nurodymų vykdyti kliento pageidavimus, o ne uždavinėti bereikalingus klausimus“, – pasakojo R. Pukeliūnienė. Po tokio atsakymo administratorė nusprendė daugiau su „klientu“ nebendrauti ir į laišką nebeatsakė.

Dirba ant platformos

Praėjus keletui savaičių dabar jau Tedo Beikerio vardu pasirašęs asmuo pasiteiravo apie kambarių nuomos kainas, paprašė administracijos iš jo kortelės, kurios duomenis jis esą netrukus atsiųsiantis, nusiskaičiuoti reikiamą sumą, o dar 4 000 eurų pervesti asmeniniam vairuotojui. Šį kartą motelio klientais apsimetę sukčiai buvo sumanesni ir iš karto turėjo paruošę istoriją, kodėl patys negali atsiskaityti. „Dirbu naftos platformoje ir retai grįžtu į krantą, kur galiu pasinaudoti internetu. Tad būkite malonūs ir padarykite paslaugą, už kurią būtinai dosniai atsilyginu“, – anglų kalba rašė T. Beikeris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nusprendžiau išsiaiškinti, kaip veikia šie sukčiai ir sutikau iš būsimo „kliento“ sąskaitos pervesti jo „vairuotojui“ 4 000 eurų. Parašiau, kad kai tik sulauksiu kortelės duomenų, nedelsdama įvykdysiu nurodymus“, – prisiminė R. Pukeliūnienė.

Pajutę sėkmę, sukčiai ėmėsi riesti dar keistesnę istoriją. „T. Beikeriu pasirašantis asmuo atsiuntė tarptautinės sąskaitos numerį, kur nedelsiant reikia pervesti pinigus. Dabar jau sukčius pasakojo, jog man savo kortelės duomenų nebespės atsiųsti, tad „vairuotojui“ pinigus turėtumėme sumokėti iš savų pinigų, kuriuos jis grąžins, kai tik atvyks į Lietuvą, tai yra – po poros dienų“, – sukčių sekamas pasakas prisiminė motelio administratorė R. Pukeliūnienė. Ji vėl nusprendė nebeatrašyti į laišką, tačiau dabar jau įkyraus „kliento“ siunčiami laiškai tiesiog užplūdo elektroninio pašto dėžutę. Juose buvo reikalaujama kuo greičiau pervesti pinigus, kitaip esą gresia rimti nemalonumai. Ir tik pagrasinus kreiptis į policiją, laiškai liovėsi.

REKLAMA

Pasiturintis paveldėtojas

Be pinklių, kurias pastaruoju metu sukčiai spendžia nedidelėms apgyvendinimo paslaugas teikiančioms įmonėms, vis prisimenamas ir dar vienas būdas pasipelnyti – apsimetus tolimos šalies advokatu ar notaru už visai menką mokestį sutvarkyti nemažo turto, kurį esą mirdamas paliko tolimas giminaitis, paveldėjimo klausimus.

„Tokio laiško sulaukiau prieš porą mėnesių ir, gėda prisipažinti, nedaug trūko, kad nežinia kam būčiau sumokėjusi 3 000 dolerių“, – prisipažįsta kaunietė Valerija K. (34 m.).

REKLAMA

Laiško anglų kalba sulaukusi moteris pirmiausiai paprašė draugų jį išversti. „Laiške buvo rašoma, kad mano tolima giminaitė, jau daug metų gyvenanti Australijoje, neseniai mirė ir užrašė man didelį palikimą. Greičiausiai nė nebūčiau gilinusis toliau, bet iš tiesų turėjau tetą, kuri gyveno Australijoje“, – pasakojo Valerija K. Toliau laiške buvo rašoma, jog norint priimti palikimą, nė nereikia vykti į Australiją, užtenka pervesti 3 000 dolerių ir advokatas Grehemas Vaitsas akimirksniu viską sutvarkys. „Prie laiško buvo prisegtas ir dokumentas, kuris iš tiesų atrodė labai oficialiai – su antspaudais ir advokato parašu. Tiesa, advokatų kontoros adreso ir telefono numerio neradau, tačiau tuomet to nesureikšminau“, – prisiminė kaunietė. Vis dėlto prieš pervesdama pinigus į nurodytą sąskaitą, moteris nusprendė pasikonsultuoti su pažįstama teisininke ir parodė jai gautus laiškus. Šioji iškart įspėjo Valeriją K., jog ši turinti reikalą su sukčiais. „Paprotinta teisininkės paprašiau tikslių duomenų apie mirusį asmenį, testamento kopijos, pagaliau advokato kontaktų. G. Vaitsu prisistatantis asmuo paragino mane greičiau pervesti pinigus, o reikiamus dokumentus jis esą atsiųs, kai tik galės. Kai atsisakiau pervesti pinigus, kol negausiu dokumentų, advokatas dingo be pėdsako“, – laimingai pasibaigusią istoriją pasakojo Valerija K.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tik faktai:

Šiuo metu internetiniai sukčiai ypatingai dažnai stengiasi apmulkinti automobilių pirkėjus. Sumokėję pinigus už esą netrukus į Lietuvą atvyksiantį automobilį, asmenys lieka ir be mašinos, ir be pinigų.

Dar vienas populiarus būdas apmulkinti interneto vartotojus – paprašyti pasinaudoti jų banko sąskaita. Už šią paslaugą žadamas kelių šimtų litų atlygis. Vėliau paaiškėja, jog savo banko kortelės duomenis nepažįstamiems asmenims atskleidę naivuoliai tampa greitųjų kreditų skolininkais.

Vis dar atsiranda žmonių, kurie interneto platybėse aptikę pigesnių buitinių prekių, drabužių ar kosmetikos, skuba pervesti į nurodytą sąskaitą avansą ar net visą sumą už norimą įsigyti prekę. Skelbimas dažniausiai greitai ištrinamas, o tokie „pirkėjai“ lieka ir be pinigų, ir be prekės.

REKLAMA

Pareigūnai pataria būti ypač atidiems perkant iš nelabai žinomų, neseniai atsiradusių internetinių parduotuvių. Neseniai užfiksuotas atvejis, kai sukčiai įkūrė internetinę buitinės technikos parduotuvę, kurioje siūlė daug pigiau įsigyti technikos prekių. Susirinkę pervestus pinigus, sukčiai dingo be pėdsakų.

Giedrė POTELIŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų