REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Iš Londone vykusio pasaulio taurės finalo Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės rinktinė vėlų pirmadienio vakarą į Lietuvą grįžo skirtingomis nuotaikomis. Laura Asadauskaitė demonstravo iškovotą sidabro medalį, o vyrų mintys sukosi apie apeliacijas ir teismus.

REKLAMA
REKLAMA

Savaitgalį Londone vykusios šiuolaikinės penkiakovės pasaulio taurės finalo varžybos mūsų šalies atstovams susiklostė skirtingai. L. Asadauskaitė tik per plauką neiškovojo bilieto į 2012 metų olimpines žaidynes laimėdama sidabro medalį, o vyrai – Justinas Kinderis ir Edvinas Krungolcas – buvo priversti rašyti apeliacijas dėl nesuveikusių taikinių šaudymo ir bėgimo rungtyje.

REKLAMA

Olimpiada – ranka pasiekiama

„Viskas sekėsi neblogai ir iškovojau sidabrą, – nedaugžodžiavo vos prieš kelis mėnesius iš motinystės atostogų į didįjį sportą grįžusi 27 metų penkiakovininkė. – Buvo tokios mintys, kad pavyks laimėti medalį. Greitas bėgimas ir šaudymas lėmė apdovanojimą, tačiau ši rungtis man buvo ir sunkiausia.“

L. Asadauskaitė (5284 taškai) nusileido tik titulą apgynusiai vokietei Lenai Schoneborn (5308). Trečiąją vietą užėmė staigmeną pateikusi prancūzė Elodie Clouvel (5252). Rusijai atstovaujanti 23 metų Donata Rimšaitė finišavo tik 30-ta.

REKLAMA
REKLAMA

„Kas nutiko Donatai? Paklauskite jos“, - vengė kalbėti apie buvusią bendražygę L. Asadauskaitė. Buvusio garsaus penkiakovininko Andrejaus Zadneprovskio žmona tikino, kad kelialapį  į olimpines žaidynes realu iškovoti per artimiausią startą – Europos čempionatą. Ten tereikia patekti tarp aštuonių pajėgiausių sportininkių.

„Jeigu sėkmė lydės, galbūt pavyks pakovoti ir dėl medalių. Šiuo metu pasitikėjimo savo jėgomis tikrai turiu daugiau, – kalbėjo ji. – Stengiausi, dėjau visas viltis, kad vasarą būčiau optimalios formos. Atsigauti ir pagauti rimtą buvo sunkiausia. Manau, man tai pavyksta. Darau viską atsargiai ir laiku.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su D. Rimšaite – nebendrauja

Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės rinktinės treneris Jurijus Moskvičiovas pabrėžė, kad šiomis varžybomis Londone prasidėjo olimpinių kelialapių medžioklė. „Iš anksto tikėtis kelialapio nebuvo daug prasmės. Varžybų eiga parodė, kad iki jojimo devintosios kliūties Laura kelialapį turėjo kišenėje, tačiau po to jo neteko. Paliko ateičiai“, – pasakojo treneris.

Paklaustas apie buvusią auklėtinę D. Rimšaitę J. Moskvičiovas tai pat tapo nekalbus: „Pasakyti galėčiau, bet nenoriu. Nuo praėjusių metų nebendravome. Nėra tokios traukos iš abiejų pusių. Tokia padėtis, kokia yra. Čia ji daug pagadino ne tik man, bet mums visiems – sportui ir net šaliai.“

REKLAMA

Treneris patvirtino informaciją, kad ne Lietuvai, o Rusijai atstovauti nusprendusi D. Rimšaitė padavė pareiškimą Rusijos pilietybei gauti. Šis klausimas šiuo metu turėtų būti sprendžiamas.

Paklaustas apie staigmenas, J. Moskvičiovas užsiminė apie strigusią techniką. „Per paskutinę vyrų rungtį buvo daug atvejų, kai nauja aparatūra neveikė. Keturios šalys rašė protestus, bet jie nebuvo patenkinti. Tiesa, organizatoriai vėliau susiėmė ir moterų varžybos vyko idealiai.“

Jis atkreipė dėmesį, kad Londono olimpiados šiuolaikinės penkiakovės varžybos vyks toje pačioje vietoje. „Pradėjome šį atrankos į olimpiadą kelią. L. Asadauskaitė įveikė jo pusę, J. Kinderis – trečdalį, o E. Krungolcas – pradžioje. Laiko dar yra ir viskas ateityje“, - reziumavo treneris.

REKLAMA

Edvinas Krungolcas (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)Edvinas Krungolcas (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

E. Krungolcas: visa tai smirdi...

Vyrų varžybos nesėkmingai dėl techninių kliūčių susiklostė abiems pajėgiausiems mūsų šalies atstovams. 24 metų Justinas Kinderis užėmė 14-ą vietą, o 38 metų Edvinas Krungocas – 36-ąją.

„Organizatorių atžvilgiu buvo visiškas fiasko. Apie save galiu pasakyti tiek, kad pradėjus šaudyti aparatūra neveikė, nedegė lempikės. Triskart mėginau šaudyti ir jos nė karto neužsidegė. Teisėjai nieko negalėjo ar nenorėjo daryti. Tokia nesąmonė“, – pasakojo Pekino olimpinis vicečempionas E. Krungolcas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Turėjote galimybę apeliuoti?

– Padavėme protestą. Galbūt šeši tokie atvejai buvo. Teisėjai nė vieno protesto nepatenkino, visi buvo atmesti. Man tai kvepia kažkokiu kriminalu. Akivaizdūs blogi dalykai vyksta, o kreiptis ir tikėtis jokios pagalbos negali. Mano mintys net sukosi apie tai, kad paduoti Tarptautinę šiuolaikinės penkiakovės federaciją į teismą, tačiau čia reikėtų pasitarti su Lietuvos kūno kultūros departamento ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto juristais. Jeigu tokia galimybė yra, turėtų ja pasinaudoti.

REKLAMA

– Esate pasirengęs eiti šiuo sunkiu teismų keliu?

– Tai – atranka į olimpines žaidynes ir reitingo taškai skiriami labai dideli. Tiesiogiai nukentėjau, nesurinkdamas tų taškų, kurių man gali trūkti, kai bus pasibaigusi atranka į olimpiadą. Antras dalykas – priziniai pinigai, o trečias – mano psichologinė pusiausvyra ir prestižas. Šie dalykai susiplakė į viena ir gavosi toks neskanus vaizdelis. Nežinau, ar yra toks precedentas, bet penkiakovės valdžia visiškai ignoruoja tokius dalykus.

Šiose varžybose šaudymo tiras buvo taip toli nuo žiūrovų, kad net treneris ir Laura nieko nematė ir nesusigaudė, kas vyksta. Ką galima pagalvoti apie paprastą žiūrovą, kuris ne tiek supranta, kiek profesionalas. Žmonės stebėjo galbūt tik tuos pirmuosius, kuriems pasisekė su aparatūra. Apmaudu ir Justinui, kuris būtų ir galutinę trečią vietą užėmęs. Už šią poziciją skiriamas 71-as taškas, kuris galbūt būtų net atvėręs jam duris į olimpines žaidynes.

REKLAMA

– Organizatoriai nieko nekomentuoja?

– Jie vengia tiesioginių atsakymų. Jie nesistengia net paaiškinti, kodėl tai įvyko. Šios varžybos rekordinės – paduoti net šeši protestai. To dar nebuvo, tačiau kaip matote, ar 6 ar 26 – esmės tai nekeičia. Jie turbūt rūpinasi savo prestižu ir uždirbtais pinigais. Smirdi...

– Kokie bus tolesni jūsų žingsniai?

– Dirbsiu toliau. Negaliu bėgti pas poną Artūrą Poviliūną ir skųstis. Jeigu pavyks, mėginsiu kreiptis į Sporto arbitražo teismą. Kenčia ne tik mūsų sportininkai. Galbūt galima būtų imti ir boikotuoti kokias nors varžybas...

Taip pat skaitykite:

Penkiakovininkė L. Asadauskaitė: į olimpiadą patekti nebus sunku

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų