REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbo partijos pirmininkas, europarlamentaras Viktoras Uspaskichas sako, kad savaitgalį numatytas Naujosios sąjungos (socialliberalų) prisijungimas prie „darbiečių“ nebus tik simbolinis. Neslepiama, kad dvi politinės organizacijos jungiasi siekdamos gerų rezultatų 2012- aisias vyksiančiuose Seimo rinkimuose ir iš opozicinės partijos pereinant į poziciją, netgi galvojant apie Premjero postą. Politikas taip pat mano, kad į Vilniaus miesto savivaldybės valdančiąją koaliciją įsiliejus Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovams, dalis „darbiečių“ iš jos gali ir pasitraukti. „Dabar, kai prisijungė dar 9 žmonės, pagal koalicijos sudėtį mūsų aštuonių žmonių komanda, įtariu, turėtų sumažėti“ - sakė V. Uspaskichas interviu naujienų agentūros ELTA korespondentei.

REKLAMA
REKLAMA

- Darbo partijos reitingai auga. Naujausių apklausų duomenimis, esate rotuojamas trečiuoju kaip galimas Vyriausybės vadovas. Kas tai lėmė?

REKLAMA

- Tai vertinu normaliai, nes dirbu tautos, šitos šalies labui ir džiaugiuosi, kad tai mato piliečiai ir sugeba įvertinti. Man tai labai svarbu, malonu, nes pagrindinis politiko turtas, juo labiau lyderio - ne pinigai, o žmonių pasitikėjimas.

- Kuo svarbus penktadienio vakarą Varniuose vyksiantis Darbo partijos suvažiavimas?

- Bus pristatytos Darbo partijos programinės gairės 2012-ųjų Seimo rinkimams. Bus pristatyta štabo sudėtis, technologija, gal netgi preliminari sąmata, pakalbėta su Darbo partijos administratoriais, kaip ruoštis rinkimams. Artūras Paulauskas skaitys pranešimą apie tai, kaip Naujoji sąjunga (NS) pasiruošusi prisijungti prie Darbo partijos - kiek žmonių, skyrių. Darbo partija visiškai pasiruošusi. NS pristatys kandidatus į pavaduotojus, prezidiumo ir tarybos narius, nes taryba turi aprobuoti tuos visus dalykus ir tik tada pristatyti suvažiavimui. Suvažiavimas - neeilinis, bus trumpas jau kitą dieną ir jis, aišku, reikalingas pagal Darbo partijos statutą. Padidės pavaduotojų, prezidiumo, tarybos narių skaičius. Penktadienio vakarą taryba aptars situaciją Vilniaus miesto savivaldybės taryboje.

REKLAMA
REKLAMA

- Kodėl būtinas susijungimas su Naująja sąjunga? Kaip kilo mintis susijungti su šia politine organizacija?

- Mintį gvildenome seniai, jau ne pirmus metus, ir, matyt, šiuo atveju NS suvokė, kad vieniems bus sunku varžytis politinėje arenoje. Esu įsitikinęs, kad šitas jų sprendimas yra visiškai teisingas ir savalaikis. Jeigu būtų šiek tiek vėliau, ko gero, mes nesutiktume, nes jau bus sudėliota ir programa, ir struktūra, rinkimų technologija, visi debatai apie susijungimą bus nereikalingi per rinkimus. Negalime skirti laiko kitais metais, kitą politinį sezoną prieš rinkimus. NS yra nebloga politinė struktūra ir jėga Lietuvos politinėje arenoje. Jie iki šiol turi 2-3 proc. reitingus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mes prie šito sprendimo, kaip Darbo partija, atėjome visiškai profesionaliai. Užsakėme brangius kokybiškus tyrimus ir, jeigu susijungsime, galime tikėtis nors nedidelės sinergijos. Tyrimas parodė, kad dauguma NS elektorato žiūri į mūsų pusę. Vadinasi, padidinsime žmonių pasitikėjimą. Neabejoju, kad NS yra nemažai gerų politikų specialistų, profesionalų, kurie irgi labai reikalingi Darbo partijai. Todėl po šito susijungimo, viliuosi, per 2012-ųjų Seimo rinkimus tapsime didžiausia, stipriausia, profesionaliausia partija. Mums tai yra šių metų uždavinys. NS prisijungimas nėra butaforinis, tai veikianti, gyvuojanti politinė jėga, kuri turės atnešti naudos ir Darbo partijai, ir visuomenei, ir rinkėjams, kurie balsuoja už juos, bet nepasiekia, kad jų atstovų užtektinai būtų Seime arba savivaldybėse.

REKLAMA

- Pakalbėkime apie Vilniaus miesto savivaldybės reikalus, dėl koalicijos su Artūru Zuoku. Ar lenkų atėjimas nepaskatins „darbiečių“ pasitraukti? Kokią matote koalicijos perspektyvą?

- Pasitraukti mus galėjo paskatinti, ir tada, kai nebuvo lenkų. Kalbėjome apie tokią galimybę: jeigu nesusitarsime iki galo, nebus subalansuotas Vilniaus miesto valdymas, struktūra ir atsakomybė pagal rinkėjų suteiktus balsus. Todėl mums nesvarbu ar prisijungė lenkai prie koalicijos, ar ne. Dar daugiau pasakysiu - koalicija tokiu būdu stiprėja ir mažėja paties Zuoko įtaka, nes devalvuojasi jų balsai. Kai pačioje pradžioje buvo kuriama dabartinė koalicija, kai sunkiai sekėsi A. Zuokui ją sudaryti, visą laiką kalbėjau, kad mums per maža bus tokia trapi koalicija, būtinai reikia kviesti kažką. Tada, aišku, kalbėjau apie konservatorius, kad jie prisijungtų. Nežinau, ar A. Zuokas, jo kompanija nedėjo pastangų, ar konservatoriai nenorėjo kartu dirbti, bet turėjau didelį norą, kad jie susitartų. Tada būtų buvusi aiški, suprantama koalicija. Tada buvo paskelbtas mūsų galimas išėjimas, jeigu nebūtų subalansuota atsakomybė. Dabar, kai prisijungė dar 9 žmonės, pagal koalicijos sudėtį mūsų aštuonių žmonių komanda, įtariu, turėtų sumažėti, todėl, kad dabar pagal balsų skaičių šitoje koalicijoje yra tik 20 proc., penktadalis. Natūralu, kad turime prisiimti mažesnę atsakomybę. Dabar viskas lyg ir subalansuota, svarbu, kad būtų sudarytos sąlygos organizuotai dirbti, prisiimti atsakomybę.

REKLAMA

Penktadienį vėlai vakare Darbo partijos taryboje svarstysime šiuos klausimus. Nenoriu prisiimti jokios atsakomybės, nes visiems atrodo, kad vienas Uspaskichas prisiima atsakomybę. Jeigu viskas bus gerai, taryba turės pasakyti savo žodį, mes tada balsuosime ir priimsime sprendimą, kuris bus kaip patariamasis balsas Vilniaus Darbo partijos skyriaus nariams, kurie išrinkti į Vilniaus miesto Tarybą.

- Kai kurie politologai jūsų laikyseną Vilniaus koalicijoje vadina savotišku A. Zuoko šantažu. Kiek tame yra tiesos?

- Tie politologai, žurnalistai, kurie taip vadina, yra netoliaregiški, nekompetentingi, jie šantažuoja politiką. Kaip tik Uspaskichas, kaip europietiškos kartos politikas, viešai deklaruoja, deklaruos ir deklaravo partijos norus dirbant Vilniaus savivaldybėje. Viešai sakome, kad norime prisiimti atsakomybę, nesvarbu, kokį ūkį duosit, duokit. Turiu pakankamai patirties ir puikiai žinau, ką turi daryti politikai, jeigu 20 metų vilniečiai nepatenkinti viena ar kita savivaldybės įmone, teikiančia paslaugą,. Jie turi ateiti ir priversti dirbti tuos vadovus arba pakeisti. Kitų sąlygų nėra. Ir 20 metų vieni kitus keičia toje savivaldybėje, mes gi niekada nebuvome joje, matau, kad vyksta pokiliminis susitarimas. Skirtingi politikai ateina, o vadovai visą laiką lieka tie patys. Jais nepatenkinti vilniečiai, kažkas turi tai padaryti, pastumti iš vietos. Todėl, jeigu kalbėčiau su A. Zuoku pokiliminiuose susitarimuose, taip, tai būtų šantažas. Kai sakau, kad aš ir Darbo partija nori prisiimti atsakomybę, jūs arba duokit, arba neduokit mums šitą sferą. Neduoda. Vadinasi, mes kalbame viešai, neprisiimame atsakomybės, nes mums nepatikėta ta sritis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Esu iš verslo, nuo nulio sukūriau gana sėkmingą verslo struktūrą, kurios apyvarta ne mažesnė nei Vilniaus miesto savivaldybės, diversifikuota beveik tiek pat darbų, kiek yra ir Vilniuje. Dirbant su banko pinigais atsakomybė buvo didesnė, kai užstatėme savo asmeninį turtą. Politikai savo asmeninio turto neužstatinėja, kai dirba su žmonių pinigais. Kai užstatinėjau savo turtą, sugebėjau sukurti tokį verslą. Čia turiu nemažai patirties. Dar daugiau - jei rezultatas būna blogas, visi mano „Vikondos“ kompanijos vadovai puikiai žino mano nuostatą - man nesvarbu ar jis serga, ar nekompetentingas, ar tinginys, ar nesąžiningas. Man neįdomu priežastis. Vadovą reikia arba priversti gerai dirbti, arba pakeisti.

REKLAMA

Pagal tas pačias sąlygas ir nuostatas dirba Vilniaus ir visų kitų savivaldybių įmonės. Todėl ir kalbu, kad jeigu ateina Darbo partija pirmą kartą į Vilniaus savivaldybę, viešai deklaruoja, tai nėra šantažas, - mes viešai prisiimame atsakomybę. Šantažuoti galima už kampo tamsiame kambaryje, o kai viešai kalba partija, tai - ne šantažas.

- Gal pats asmeniškai norėtumėte prisiimti atsakomybę ir tapti Vilniaus meru?

- Darbo partija tapo ketvirta jėga Vilniaus savivaldybės rinkimuose. Natūralu, kad negalime spausti koalicijos partnerių į kampą, kaip jūs sakote, šantažuoti, kad pats tapčiau meru. Ne. Todėl, kad mes šitoje vietoje neturime moralinės teisės, mums vilniečiai nesuteikė tiek galių, tiek pasitikėjimo, kad prisiimčiau. Aš labai norėčiau (tapti meru. - ELTA), bet jeigu neužtikrina mums pakankamai balsų, aš net to nenoriu prašyti. Jeigu koalicijos partneriai pasiūlys - svarstyčiau šitą klausimą, bet tokio pasiūlymo nėra, ir negaliu apie tai svajoti, kol nebus suteikta pakankamai rinkėjų balsų.

REKLAMA

- O gal „darbiečiai“ Vilniaus miesto savivaldybėje norėtų daugiau postų?

- Mes turime pakankamai politinių postų, ypač, kai dabar įsiliejo kita politinė kompanija.

- Kaip vertinate dabartinės Vyriausybės darbą?

- Galiu pasakyti, kad šita Vyriausybė šiek tiek ir sėkminga. Kuria prasme? Pagal inerciją dar dirba Lietuvos verslas, nenori mirti ir ieško išeičių iš krizinės situacijos. Ieškodami išeičių jie padeda šitai Vyriausybei todėl, kad per savo gamybą ir paslaugas didina eksportą, padeda subalansuoti eksportą-importą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas dalykas - Vyriausybė eksportui nė kiek nepadeda, tai pačių verslininkų reikalas užkariauti tarptautinę rinką. Vienintelis dalykas, ko nesugeba suprasti šita Vyriausybė, kad ji turi padėti, paremti, sukurti sąlygas tam, kuris sukuria kaupiamąją dalį bendrojo vidaus produkto, generuojančio ekonomiką. Kalbu apie verslo rėmimą ne pinigais, o sąlygų sudarymą. Kai bus patrauklios investicijoms, sąlygos verslui, pinigų verslininkai patys bankuose suras. Gerai, kad dirba sparčiai pritraukiant užsienio investicijas, bet jokiu būdu užsienio investuotojams negalima sudarinėti išskirtinių sąlygų ir iškreipti vidaus rinką. Taip žlugdome savo verslą, ypač kai Vyriausybė kompensuoja žemės, pastatų nuomą, komunalines paslaugas, atlyginimų fondą.

REKLAMA

Intensyviau reikia dirbti ir energetikos, užsienio politikos srityse - draugiški, naudingi santykiai su kaimyninėmis šalimis, su visu pasauliu ir ne mūsų ekonomikos ir suvereniteto sąskaita.

- Kritikuojate Vyriausybę, turite ambicijų kitais metais vyksiančiuose Seimo rinkimuose? Gal save matote Premjero poste, jeigu būtų sudarytos galimybės?

- Visų politinių vadovų pareiga to siekti, priešingu atveju, tai galima pavadinti apgavyste, jeigu dalyvauji rinkimuose ir sakai, kad nereikia postų. Vadinasi, arba esi nekompetentingas, arba melagis, arba iš tikrųjų nori toje politikoje vegetuoti ir šiek tiek maitintis. Aš noriu aktyviai dirbti politikoje. Jeigu man visuomenė per rinkimus patikės daugiau balsų, mes pretenduosime į Premjero postą, bet čia nereiškia, kad būtent Uspaskichas. Žiūrėsime, kas galėtų būti pajėgus iš Darbo partijos tai patempti.

REKLAMA

- 2007 metais pranašavote Lietuvai krizę. Įvairūs rodikliai liudija, kad krizę jau kaip ir baigėsi. Jūsų vertinimu, ar išties krizė baigėsi, o gal laukia nauja?

- Krizė nesibaigė nei Europoje, nei Lietuvoje, nei Amerikoje, gal šiek tiek sumažėjo Rytuose. Ten yra pliusinė ekonomika ir be skolintų pinigų. Pas mus pliusinė su skolintais pinigais. Tai skirtingos ekonomikos. Pakilusi ekonomika su skolintais pinigais yra lengva - šeima pasiskolino pinigų, nupirko produktų, viskas gerai, daugiau valgo dabar, bet paskui juos atiduoti reikia. Rusija, Kinija dabar tiek pinigų neskolina, Kinijoje, Indijoje ekonomika auga. Kai kurios šalys Europoje, pavyzdžiui, Portugalija įsigijo nulinį skolinimosi reitingą.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie Lietuvą, reikia suprasti, kada pasiektas dugnas ir prasideda kilimas. Dugnas tada, kai subalansuotos pajamos ir išlaidos, kiek surinkome pinigų, tiek turime ir išleisti, plius iš pajamų sumokėti palūkanas už kreditą. O jeigu mes suvalgome daugiau negu surinkome ir papildomai skolinamės, vadinasi, nepasiekėme dugno. Mes kol kas krintame, sustoti galime tik tada, kai subalansuosime pajamas ir išlaidas. Jeigu nors vieną litą atiduodame kreditams, ne palūkanas už kreditą, o patį kreditą, tada pasakome, jog pradedame.

Šitų rodiklių nėra, kalbėti, kad pasiekėme dugną ir pradėjome kilti, negalime. Dabar lėčiau krintame negu 2009 metais, bet vis tiek krintame, šis momentas pavojingas, nes skolinamės tam, kad pavalgytume. Jeigu prie dabartinio bendrojo vidaus produkto pasieksime 60 mlrd. skolą, mums daugiau sunkiau negu Graikijai.

- Ketvirtadienį pasirodė informacija, kad kreipėtės į Europos Parlamento (EP) pirmininką Ježį Buzeką prašydami EP peržiūrėti sprendimą dėl jūsų teisinės neliečiamybės panaikinimo. Kas tam suteikė pagrindo ir kiek realus šis peržiūrėjimas? Kokią baigtį prognozuojate Darbo partijos bylai?

REKLAMA

- Prašymas buvo įteiktas dar anksti pavasarį atsiradus naujoms aplinkybėms, kad Lietuvos Vyriausybė prisidėjo prie mano ir Darbo partijos sunaikinimo. Jie taip patys pasigyrė. J. Buzekas, gavęs mano prašymą, nukreipė į Teisės komitetą, kuris svarstė, kokį duoti patarimą J. Buzekui. Aš neprašiau peržiūrėti, kad man grąžintų imunitetą. Man svarbiausia, kad visuomenė žinotų, jog ši byla politinė.

Savo komiteto, frakcijos nariams pasakiau, kad neprašau, jog man atkurtų neliečiamybę. Tegul vyksta procesas. Kol vyksta procesas parlamente, tegu vyksta procesas ir Lietuvoje. Prie šio klausimo bus prieita rudenį. Pabrėžiu, kad nebus stabdomas teismo procesas, vykstantis Lietuvoje.

Atsakingai sakau, kad šitą bylą vilkina patys prokurorai. Pusantrų metų buvau Rusijoje, Maskvoje, nors tarptautiniame susitarime tarp Lietuvos ir Rusijos yra punktas, sakantis, kad įtariamąjį, liudininkus, ekspertus galima apklausti kitos valstybės teritorijoje, jeigu jie to pageidauja. Aš prašiau, kad mane apklaustų Rusijoje - jie to nenorėjo. Prokurorai slapstėsi nuo tiesos, kurią galėjo išgirsti iš manęs. Galiausiai aš čia atvažiavau, daugiau negu metus laiko neturėjau imuniteto.

REKLAMA

Byla tiek sufabrikuota, kad iš tikrųjų už ją procedūriškai galima kabintis visą gyvenimą.

Dar daugiau galiu pasakyti, kad prokurorams baisiausia problema yra ta, kad V. Uspaskicho toje byloje nėra. Byloje nėra, kad V. Uspaskichas gavo ar paėmė kyšių, per kratą buvo surasti pinigai, byloje nėra nė vieno liudininko, kuris liudytų, jog daviau nurodymą kaip nors klastoti.

- Dabar vasara, bet ateis kitas politinis sezonas, čia pat bus ir rinkimai į Seimą. Kokią bendrą atmosferą prognozuojate Lietuvos politiniame gyvenime?

- Manau, kad bus įvairių partijų, fondų, struktūrų, kompanijų kūrimosi ir taip toliau. Įprastai, nauji veikėjai dažniausiai mėtosi purvais. Senos partijos nedirba tik rinkimams. Sezonas bus audringas, neabejoju, kad tradicinės partijos gaus balsų, bet turi gerai pasirodyti ir Darbo partija.

- Dėkoju už pokalbį.

Kalbėjosi Virginija Vervečkaitė.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų