REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo šiol studentams, gavusiems valstybės remiamas paskolas, palūkanas apmokės Valstybinis studijų fondas. Nuo rugpjūčio 1 d. fondas apmokės palūkanas už visus studentus (jų studijų metu), kuriems nuo 2009 m. rudens buvo suteiktos valstybės remiamos paskolos studijų kainai sumokėti ir dalinėms studijoms užsienyje. Ši lengvata studentams nuo šių metų imantiems naujas paskolas bus taikoma iš karto. Palūkanų apmokėjimui šiemet skirta 0,9 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

“Nors Vyriausybės nutarimu valstybės paskolų ir valstybės remiamų paskolų suteikimo, administravimo ir grąžinimo tvarka pakeista tik vakar, ši lengvata bus taikoma ir iki tvarkos pakeitimo atitinkamų rūšių paskolas paėmusiems studentams", - sakė Eglė Drungilaitė, Valstybinio studijų fondo vyriausioji specialistė.

REKLAMA

Nuo 2009 metų rudens, kai buvo pradėtos teikti valstybės remiamos paskolos, pasirašyta virš 5,5 tūkst. paskolų sutarčių studijų kainai sumokėti. Dalinėms studijoms užsienyje skolinosi 61 studentas.

Pasak Eglės Drungilaitės, Valstybinis studijų fondas palūkanas apmokės automatiškai, studentams nereikia rašyti jokių prašymų. “Tačiau jei studentas dėl kokių nors priežasčių nenori, kad fondas apmokėtų palūkanas, tuomet jis privalo raštu su tokiu prašymu kreiptis į fondą", - sakė fondo specialistė. Palūkanų apmokėjimas bus nutrauktas kitą mėnesį po raštiško prašymo gavimo.

REKLAMA
REKLAMA

Patys studentai palūkanas, kurios šiuo metu vidutiniškai siekia apie 4 procentus, pradės mokėti baigę studijas. Asmenys, sustabdę studijas, taip pat privalės palūkanas bankams susimokėti savo lėšomis. Valstybės remiamų paskolų grąžinimas prasideda praėjus metams po studijų baigimo.

Šiais metais teikiamų valstybės remiamų paskolų palūkanos yra kintamos. Jas sudaro pastovioji dalis – banko marža, kuri bankuose svyruoja nuo 1,9 iki 2,5 proc. ir kintanti palūkanų dalis, priklausanti nuo valiutos, kuria imama paskola. Paskoloms litais taikoma 3 mėnesių VILIBOR (šiuo metu siekia 1,75 proc.), paskoloms eurais - 3 mėn. EURIBOR (šiuo metu yra 1,58 proc.) palūkanų norma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pragyvenimui besiskolinantys studentai studijų metu ir toliau palūkanas mokės patys. Daliai studentų, kurie jau nuo šio rudens ims paskolas gyvenimo išlaidoms, bus konkurso tvarka skirtas palūkanų apmokėjimas studijų metu. Pirmenybę turės studentai, kurie yra našlaičiai, socialiai remtini ir nedarbingi ar iš dalies darbingi.

Apie Valstybinį studijų fondą

Valstybinis studijų fondas yra valstybės biudžetinė įstaiga, administruojanti finansinę paramą studentams. Savo veiklą Fondas pradėjo 1993 metais Lietuvos Respublikos Vyriausybei įsteigus Lietuvos valstybinį mokslo ir studijų fondą. Patvirtinus naujus nuostatus, keitėsi Fondo funkcijos. Valstybinis studijų fondas nuo 2010 m. sausio 1 d. nebevykdo funkcijų, susijusių su paramos mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros projektams teikimu, tačiau įgijo naujų funkcijų, susijusių su finansine parama studentams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų