REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narė Aurelija Stancikienė kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, prašydama išsiaiškinti ar sveikatos apsaugos viceministras Audrius Klišonis, proteguodamas medicininių atliekų deginimo įmonės „Senovė“ paleidimą, nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų.

REKLAMA
REKLAMA

Žiniasklaidos teigimu, privačiame medicinos atliekų versle akcijų turintis A. Klišonis, pasisakydamas už tai, kad ši bendrovė degintų medicinines atliekas be leidimų, galimai proteguoja UAB „Senovė“.

REKLAMA

Seimo narė mano, kad Vyriausiojo administracinio teismo sprendimas galutinai panaikinti licenciją įmonei „Senovė“ yra priimtas teisingai ir laiku. Vilniaus miesto gyventojai, visuomeninės organizacijos jau senokai skundžiasi dėl pramonės objektų, esančių prie Gariūnų turgavietės, tarp jų ir medicininių atliekų deginimo įrenginio taršos. Seimo narė yra pasipiktinusi, kad įrenginys veikia neturėdamas jokių leidimų.

„Nesuprantama, kodėl Sveikatos apsaugos ministerija siekia, kad įmonė, nuolat pažeidinėjusi technologinių procesų režimą ir teršusi aplinką, vėl pastoviai pradėtų veikti. Nesuprantama kam įdiegiami nauji, brangiai kainuojantys įrenginiai jei “Senovė„ galutinai prarado leidimą užsiimti įvardintu verslu“, - stebisi parlamentarė.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo narė mano, kad Lietuvoje yra pakankamai galimybių sutvarkyti medicinines atliekas ir nebuvo jokio būtinumo paskelbti ekstremalią situaciją, tuo labiau gąsdinti visuomenę brangiai kainuojančiu medicininių atliekų deginimu užsienyje.

Seimo narė sakosi atidžiai stebėsiant šios įmonės stabdymą ir neatmetanti galimybės kreiptis į teisėsaugos institucijas.

Ketvirtadienį „Senovėje“ paleistas papildomas autoklavavimo įrenginys, medicinines atliekas paverčiantis buitinėmis atliekomis, kurias galima vežti į sąvartyną, primena ELTA.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl nesutarimų su deginimo įrenginio statytojais veiklą sustabdžius Ūkio ministerijai pavaldžiai gamyklai Šiauliuose, šalyje buvo paskelbta ekstremali padėtis.

Premjeras Andrius Kubilius yra pažadėjęs aiškintis, ar Ūkio ministerija pakankamai gerai prižiūrėjo 72 mln.litų vertės medicininių atliekų deginimo gamyklos statybą.

Paskelbus ekstremalią situaciją, Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, buvo sukaupta daugiau kaip 50 tonų medicininių atliekų, daugiausia - Vilniaus, Utenos ir kai kuriose Kauno ir Panevėžio regiono asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

REKLAMA

Viceministro A. Klišonio skaičiavimais, autoklavavimo įrenginys situaciją normalizuos per pusantro mėnesio.Viceministras neracionaliu vadino atliekų eksportą, nes tai esą kainuos nuo 2 iki 10 kartų brangiau nei deginimas vietoje.

Birželio viduryje visų rūšių pavojingų atliekų tvarkymo paslaugas visoje Lietuvos teritorijoje teikianti UAB„AV investicija“ pareiškė, kad nebuvo jokio pagrindo skelbti ekstremalią situaciją dėl medicininių atliekų. Bendrovė teigia galinti visas medicinines atliekas išvežti iš Lietuvos.

„AV Investicija“ vadovė Rima Valentinavičienė stebisi, kad sveikatos apsaugos viceministras A. Klišonis net nesikreipęs į juos pareiškė, jog išvežimas atliekų naikinti į kitas šalis kainuotų nuo dviejų iki dešimties kartų daugiau.

REKLAMA

„Nesame gavę jokių Sveikatos apsaugos ministerijos paklausimų dėl kainos. Todėl manau, kad nebūtina sudaryti išskirtinių sąlygų vienai bendrovei, nusižengiant galiojantiems teisėms aktams Lietuvoje. Turėdami partnerius Vokietijoje galime už tą pačią kainą išvežti visas Lietuvoje susikaupusias medicinines atliekas ir utilizuoti jas už Lietuvos ribų ”, - sako “AV investicija" vadovė R. Valentinavičienė .

Per metus susikaupia beveik 1700 tonų medicininių atliekų, iš jų degintinų - 800 tonų. Per metus medicininių atliekų tvarkymas kainuoja apie 8 mln. litų. Tai apmoka atliekų gamintojas.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų