REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA tikisi, kad Europos teisingumo teismas (ETT) priims galutinį sprendimą, kad už viešbučiuose skambančią muziką privalu atlyginti, ir tai užbaigs nesibaigiančius ginčus.

REKLAMA
REKLAMA

ETT generalinė advokatė Verika Trstenjak (Verica Trstenjak) paskelbė preliminarią išvadą, kad apgyvendinimo įstaigų kambariuose svečiams suteikiant galimybę žiūrėti TV, klausytis radijo ar naudotis kitais įrenginiais, kuriais transliuojama muzika, už tai privalu atlyginti atlikėjams ir fonogramų gamintojams.

REKLAMA

Teismas, nors neprivalo, paprastai atsižvelgia į advokato pareikštą nuomonę.

Europos teisingumo teismas bylą pradėjo po to, kai Airijoje kilo teisinis ginčas dėl nacionalinių įstatymų atitikimo ES teisės aktų nuostatoms. Jei teismas atsižvelgs į generalinės advokatės nuomonę, Airijai veikiausiai teks keisti įstatymus arba jų taikymo praktiką.

Beje, 2006 m. kitoje byloje teismas išaiškino, kad muzikos kūrinių transliavimas viešbučių kambariuose laikytinas viešu kūrinių paskelbimu, už kurį turi būti atlyginama.

REKLAMA
REKLAMA

Galutinis teismo sprendimas bus svarbus ir Lietuvai bei likusioms ES šalims, mat spręsdami panašias bylas nacionaliniai teismai privalo atsižvelgti į Europos teisingumo teismo išaiškinimus.

„Generalinės advokatės pozicija vienareikšmė - už netiesioginį viešą muzikos paskelbimą viešbučių operatoriai privalo atlyginti. Tikime, kad toks pats bus ir galutinis teismo sprendimas, baigsiantis diskusijas šia tema“, - sako AGATA direktorė Agnė Masalskytė.

Jos teigimu, daugelis rimtų apgyvendinimo įstaigų Lietuvoje moka atlyginimą atlikėjams ir fonogramų gamintojams už viešą įrašų paskelbimą per radiją arba TV. Tačiau vis dar pasitaiko ir vengiančiųjų tokios prievolės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už fonogramų viešą paskelbimą viešbučiai moka nuo 12,5 iki 25 litų dydžio atlyginimą už vieną kambarį per metus. 2010 m. iš apgyvendinimo įstaigų AGATA iš viso surinko per 345 tūkst. litų atlyginimo, kuris lygiomis dalimis paskirstomas atlikėjams ir fonogramų gamintojams.

Statistikos departamento duomenimis pernai mūsų šalyje veikė 908 apgyvendinimo paslaugas teikiančios įstaigos, iš jų - 342 viešbučiai, 39 moteliai, 23 nakvynės namai. Svečiams įrengta per 21 tūkst. numerių.

Eltos vyriausioji redaktorė Eleonora Budzinauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų