REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo pat masinės asmeninių kompiuterių gamybos ir komercinio interneto pradžios asmeninius vartotojų duomenis buvo bandoma apsaugoti slaptažodžiais. Nors tai tikrai nėra pats geriausias sprendimas, vis dėlto jo alternatyvos – biometriniai davikliai, nuskaitantys vartotojo pirštų atspaudus, išorinės mikroschemos ir įvairūs prieigos kontroliavimo raktai buvo dar nepatogesni, rašo „Newsweek". Pirštų skaitytuvai netinka prieigai prie interneto paskyrų, įvairius „raktus" galima pamesti, todėl ir toliau dauguma kompiuterių vartotojų naudoja įsimenamus slaptažodžius.

REKLAMA
REKLAMA

Vieni visoms savo interneto paslaugų paskyroms naudoja tą patį slaptažodį, kiti prieigai prie internetinio banko sąskaitos ar kitos svarbios paslaugos susigalvoja atskirus ir gerokai sudėtingesnius, bet esmė išlieka ta pati: slaptažodžius turime gerai įsiminti, nes juos pamiršę turėsime nemažai vargo. Aktyvėjant elektroninių įsilaužėlių veiklai, „nulaužta" el. pašto ar socialinio tinklo paskyra gali atskleisti piktavaliams jūsų slaptažodžius, su kuriais jie gali bandyti patekti ir į kitas svarbias jūsų naudojamų interneto paslaugų paskyras.

REKLAMA

Amerikietis kompiuterių saugumo srities veteranas Markusas Jakobssonas siūlo slaptažodžius keisti „greitažodžiais". Tai tie patys slaptažodžiai, tačiau sudaryti iš kelių žodžių, kurių tikroji prasmė žinoma tik pačiam vartotojui, be to, juos nesunku prisiminti. Užuot išradinėjus saugius slaptažodžius, kuriuose raidės pramaišiui keičiamos skaičiais ar specialaiais ženklais, jis siūlo prisiminti jums svarbų įvykį ar situaciją ir ją apibūdinti keliais susijusiais žodžiais. Pavyzdžiui, jei kada kelyje jums rimtą avarinę situaciją sukėlė raudonas „Volvo",  lietui lyjant išlėkęs iš šalutinio kelio, „greitažodžio" variantas galėtų būti „raudonasvolvoperlietų".

REKLAMA
REKLAMA

„Greitažodžius" naudojančios interneto paskyros galėtų suteikti galimybę įvesti šiuos žodžius bet kuria tvarka, o jei kartais vartotojas pamirštų savo „greitažodį", sistema galėtų pasufleruoti vieną iš  kelių jo žodžių, kad priminus būtų galima jį atkurti.

Pasak M. Jakobssono, šis jo sumanymas jau tampa tikrove: vienas stambus JAV interneto paslaugų teikėjas esą jau pradeda bandyti „greitažodžius" naudojančią prieigo prie paskyrų kontrolę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų