REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš prezidentės Dalios Grybauskaitės interviu Lietuvos televizijos laidai: „Teisė žinoti“:

Iš prezidentės Dalios Grybauskaitės interviu Lietuvos televizijos laidai: „Teisė žinoti“:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„– Tapusi Prezidente Jūs žadėjote pokyčius užsienio politikoje. Kaip Jūs apibūdintumėte šiandien, kokia yra Lietuvos užsienio politikos strategija, nes pagal Konstituciją Jūs esate pagrindinė jos formuotoja?

REKLAMA

– Tikslas buvo ne pakeisti, o subalansuoti. Turėjome vieno vektoriaus užsienio politiką – arba JAV, arba nieko. Šiandien, labai tikiuosi, kad mėginu pasukti į daugiavektorinę užsienio politiką, kad būtų keli vektoriai: ir JAV, be abejo, kaip mūsų saugumo garantas, ir Europa atsirastų mūsų žemėlapyje, ir ypač jos šiaurinė dalis, kaip mūsų prioritetas, taip pat mūsų kaimynai. Mėginu taip balansuoti, bet ir tam reikia laiko, ir tokie pokyčiai negali būti greiti.

REKLAMA
REKLAMA

Čia norėčiau paminėti dar vieną dalyką. Tai nėra ankstesnės užsienio politikos kritika. Kiekvienu istoriniu laikotarpiu Lietuva patenka į kitokią geopolitinę situaciją ir dabar mėginu, kad Lietuva savo užsienio politiką pritaikytų prie naujų geopolitinių poslinkių. Ir tai yra mano pagrindinis tikslas – kad Lietuva pasinaudotų tuo, kas vyksta aplink ir būtent savo interesams ir netarnautų jokių kitų valstybių įrankiu sprendžiant kitų valstybių interesus.

Taigi kiekvienu istoriniu laikotarpiu turės būti ir kitokia mūsų užsienio politika – kas ir vyksta.“

Mėgina balansuoti, tikisi, kad mėgina pasukti ir tam taip pat reikia laiko. Ypač, kai žemėlapiuose Europa ligi šiol nebuvo pažymėta, o ypač jos šiaurinė dalis bei ilgai trunka atspausdinti naujus, pataisytus žemėlapius. Iš karto viskas visiems tampa aišku ir suprantama. O dar sakome, kad Georgas Bushas jaunesnysis kartais šnekėdavo keistai… Tikrai labai daug vektorių, bet klausimas ar bent verta mėginti suvokti šių tauškalų prasmę?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų