REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės (Mindaugo karūnavimo) dieną švenčiančioje Lietuvoje diskutuojama apie valstybingumo švenčių skaičių ir datų teisingumą.

REKLAMA
REKLAMA

Istorikui, Lietuvos kultūros ir meno tarybos nariui Tomui Baranauskui teigiant, kad Karalius Mindaugas karūnuotas visai ne liepos 6 dieną, o valstybės įkūrimo minėtina data turi būti kita, yra ir kitų nuomonių.

REKLAMA

Jungtinėje Karalystėje ilgai dirbęs žurnalistas Andrius Užkalnis portalui „Balsas.lt“ teigė, kad sunkiausia paaiškinti net trijų valstybingumo švenčių faktą yra nelietuviui. „Man liepos šeštoji yra šventė, bet nelietuviui paaiškinti, kodėl Lietuvoje yra trys valstybingumo dienos, iš kurių dvi yra nepriklausomybės dienos, net ne sunku, o tiesiog beviltiška. Aš žinau, žinau, kad mes čia būtinai turime būti kitokie, negu visas pasaulis, ir kuo nenormaliau išsigalvojame (kaip ir su mūsų afrikietiškų spalvų trispalve), tuo labiau didžiuojamės. Visa tai žinau. Švenčių, mielieji, yra per daug. Nepriklausomybei ir valstybingumui man užtektų vasario 16-osios. Be to, Anglijoje gyvendamas truputį pripratau, kad parodomasis patriotizmas daugelio yra vertinamas kaip atsilikusių tautų požymis. Man visada labiau patinka šveicariškas arba amerikietiškas variantas: Šveicarijoje vėliavos plevėsuoja visur ir kasdien, ir kasdien visi susitvarkę kaip per šventę. JAV vėliavos irgi plevėsuoja kasdien, o visi šalies gyventojai žino, kad jų šalis – geriausia pasaulyje. Turėti tris valstybines šventes šalyje, kur didelė dalis gyventojų jos nekenčia, yra kiek netikslinga“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Įdomu, kad Liberalų ir Centro Sąjungos vadovas Algis Čaplikas pasisako už tai, kad švęstume tik monarcho karūnavimo dieną. „Valstybės stiprios ir gyvos tada , kai turi istorinių datų – legendų. Bėda viena –mūsų valstybėje per daug valstybinių švenčių. Vasario 16, Kovo 11, Liepos 6. Dar galime minėti tremties dieną, Sausio 13 bei religines šventes, kurios minimos kaip valstybinės šventės. Pasisakau už vieną valstybės šventę – Liepos 6. Gražu, prasminga. Svarbiausia, kad jokia politinė grupė negali jos savintis“, – tvirtina politikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Opozicinės Krikščionių partijos pirmininkas, Kovo 11-osios Nepriklausomybės atstatymo akto signataras Gediminas Vagnorius mano kitaip. Jis portalui „Balsas.lt“ teigė, kad su valstybingumu susijusių švenčių tikrai nėra per daug. „Gal Liepos 6-oji ir neprilygsta Vasario 16-ajai, tačiau tai yra telkianti, mus vienijanti ir graži šventė, su kuria visus sveikinu. Gal kam nors patriotizmo sąvokos ir kito, bet ne man“, – sakė jis, siūlydamas nesureikšminti akademinių ginčų dėl to, ar būtent tą dieną įvyko Karaliaus Mindaugo karūnavimo faktas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų