REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasibaigus brandos egzaminų sesijai, abiturientų laukia dar viena, tiesa, kur kas malonesnė už egzaminų laikymą, užduotis – atsiimti brandos atestatą ir smagiai atšvęsti mokyklos baigimą.

REKLAMA
REKLAMA

Išleistuvės – graži ir simboliška šventė, bet jų tradicijos laikui bėgant keičiasi. Šių dienų abiturientai vis dažniau atsisako dar prieš dešimtmetį taip įprastų švenčių ruošimo mokyklose ir išleistuvių pokyliams renkasi kur kas prabangesnes vietas, o ir kuklias sukneles jau seniai pakeitė prabagūs, tiesa, dažnai nuomoti, apdarai. Vis dažniau išleistuves organizuoja profesionalūs renginių organizatoriai, o abiturientus linksmina žinomi atlikėjai.

REKLAMA

Pasigirsta nuomonių, kad išleistuvės jau tapo ne simboliška mokyklos baigimo šventė, bet proga surengti prabangų pokylį, tik ne visų tėvų piniginė tokį išbandymą išlaiko. Naujienų portalas „Balsas.lt“ pasidomėjo, kiek tėvų tenka „investuoti“ į abiturietų išleistuvių džiaugsmą?

Abiturientės perka po dvi sunkeles

Naujienų portalo „Balsas.lt“ kalbintas vilnietis abiturientas Edmantas teigė, kad išleistuvės abiturientams labai svarbi šventė ir ruošimasis jai buvo pradėtas jau prieš por mėnesių. „Rytinė-oficialioji dalis vyks mokykloje, kur bus įteikiami atestatai, o vakare vyksime švęsti viešbutį. Dalyvavimas vakarinėje dalyje vienam žmogui kainuos – 230 litų. Gaila, bet šventėje dalyvaus ne visi abiturientai, nes daugeliui tokia suma per didelė, dėl šios priežasties ne visi klasės draugai švęsti atvyks su tėvais. Restoranas, kuriame švęsime yra gerokai už Vilniaus, tad papildomai bus išnuomotas autobusas, kuris svečius nuveš ir parveš. Mano nuomone, šventė galėjo būti surengta ir kuklesnėje vietoje, bet tuomet būtų dalyvavę daugiau žmonių, juk gali būti, kad tai paskutinis kartas, kai pasimatysime visi.“ Pašnekovas atviravo, kad išleistuvių šventės prabanga dažnai stengiamsi pasipuokuoti prieš draugus ar kitas mokyklas ir šiek tiek primirštama pačios progos simbolika.

REKLAMA
REKLAMA

Abituriento teigimu, į 230-ties litų sumą įtaukta restorano nuoma, vaišės, vakaro vedėjo paslaugos ir svečiams grosiančio džiazo kolektyvo honoraras.

Paklaustas apie tai, kuo ketina šiai progai pasipuošti jis ir kiti klasės draugai, Edmantas sakė; „Vaikinams tai lengvai išsprendžiamas klausimas: oficialioje šventės dalyje dažniausiai dėvimas kostiumas ir kakalaraikštis. Merginos, žinoma, puošiasi kur kas atsakingiau. Kiek teko girdėti, kai kurios net įsigyja dvi sukneles šiai progai – atestatų įteikimui ir išleistuvių pobūviui.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaikino teigimu, kvietimai į šventę buvo įteikti ir mokytojams, bet jie dalyvaus taip pat ne visi. Abiturientas juokavo, kad kai kurie pedagogai nenori matyti nesaikingai svaigiuosius gėrimus vartojančių auklėtinių.

690 litų už vakarą

Vieno Vilniaus „Gabijos“ gimnazijos abituriento tėvas Kazimieras, paklaustas, ar planuoja dalyvauti sūnaus išleistuvėse, sakė: „Jei brandos atestatai bus teikiami mokykoje, tuomet juk negali nedalyvauti, bet kiek žinau, pati šventė vyks viename Vilniaus viešbučių. Tokia vieta pasirinkta todėl, kad joje vyko pernai mokyklą baigusių abiturientų išleistuvės, tad dalyvavusių atsiliepimai geri: vieta jauki, svečiams nieko netrūko, o ir kaina gana priimtina.“

REKLAMA

Pašnekovo teigimu, išleistuvių vakaras abiturientui kainuos 230 litų: „Vienavertus tai gana padori suma, nes teko girdėti, kad kai kuriose sostinės mokyklose vienam žmogui šventinis vakaras kainuoja 400 litų, bet jei į šventę abiturietas eina su tėvais, tai susidaro beveik septyni šimtai litų, tai jau daugiau nei pusę tūkstančio, tad vienam vakarui tokios išlaidos didokos“.

Paklaustas, ar tiesa, kad abiturientų tėvai, turi mažiau išlaidų nei abiturienčių, pašnekovas šyptelėjo: „Kostiumas tokiai progai būtinas ir ne skolintas ar išaugtas, bet, žinoma, stengiamasi įsigyti pigesnį ir po prabangius salonus lakstyti ankstoka.“

REKLAMA

Daugiau tradicijų – mažiau alkoholio

Paprašytas prisiminti savo išleistuves, Kazimieras sakė: „Atšventėme jas ne mokykloje, o restorane, bet šventė buvo tikrai kuklesnė, nei darbar organizuoja abiturietai ir į alkoholio vartojimą buvo žiūrima kitaip. Pamenu išleistuvėse buvo vyno, jis supilstytas į ąsočius ir geriamas iš nepermatomų puodelių“, – prisiminimais dalijosi pašnekovas.

Anot vyro, anuomet išleistuvės turėjo daugiau tradicijų: „Viena svarbiausių tradicijų buvo išleistuvių valsas, kurį merginos šokdavo su tėvu, o vaikinai su mama, taip pat graži saulės sutikimo tradicija. Pamenu, iš tribunos kalbėdami abiturietai pasisakydavo apie savo ateities planus, svajones. Išleistuvės buvo gražus abiturientų, jų tėvų ir mokytojų suėjimas, o dabar tikriausiai dažnai net nenorima, kad dalyvautų tėvai“, – su šypsena ironizavo pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suknelė – pagal galimybes

Kiekviena mergina išleistuvių šventėje nori atrodyti nepakartojama ir tai, savaime suprantama, reikalauja investicijų. Proginės suknelės nuomos kaina svyruoja nuo 50-60 iki kelių šimtų litų. Norinčios pasisiūti taip pat ne perdaugiausiai sutaupys, nes teks mokėti už darbą ir audinį, tad rezultatas taip pat bus vertas mažiausiai 200 litų. Žinoma, privalumas, tas, kad drabužis bus vienetinis ir puikiai tiks savininkei. Išradingos ir taupios abiturientės pasidairo ir dėvėtų drabužių parduotuvėse, kur pavyksta aptinkti gražių apdarų arba skolinasi suknelę iš draugių.

REKLAMA

Proginių drabužių nuomos salono „Linos salonas“ savininkė Lina Čižauskeinė, paklausta, ar jaučiamas abiturienčių antplūdis sakė: „Šiuo metu dar nėra didelio susidomėjimo, nes vyksta brandos egzaminai, tad į saloną užsuka vos viena kita mergina. Dažniausiai išleistuvių sukneles merginos renkasi kartu su mamomis. Jaunos klientės būna labai išrankios – nori naujovių, pageidauja, kad prie suknelių būtų priderinti ir aksesuarai.“

Pašnekovė steigimu, išleistuvių suknelės nuomai skiriama nuo 100 iki 300 litų. Paprašyta pakomentuoti kokios būtent suknelės traukia abiturienčių akį, pašnekovė sakė: „Spalvas renkasi labai įvairias, kiekviena žino, kokia spalva jai tinka, o kalbant apie pačius modelius – norima išsikirti, nevengiama ekstravangatiškesnių drabužių, matyt pabaigus mokslus džiaugsmas būna toks didelis, kad norima tai atskleisti ir per aprangą.“

REKLAMA

Prieš išleistuvių šventę rankoves atsiraito ir grožio salonų bei kirpyklų darbuotojos, mat prie proginės suknelės paprastai abiturientės pageidauja ir šukuosenos, makiažo, manikiūro. Už šias paslaugas tenka paploti nuo keliasdešimt iki poros šimtų litų.

Limuzinai – nesena tradicija

Per išleistuves abiturientai dažnai nuomoja prabangius automobilius, kuriais vysktama į mokyklą, ar šventės vietą. Limuzinų ir retro stiliaus automobilių nuoma besiverčiančios uždarosios akcinės bendrovės „Autopramoga“ vadovas Donatas Zataveckas kalbėdamas apie prabangių automobilių poreikį išleituvėms, sakė: „Itin didelis susidomėjimas buvo kai mokyklose vyko paskutinio skambučio šventė. Kol kas išleistuvėms užsakymų sulaukėme mažai, bet neabejojame, kad likus kelioms dienoms iki jų, mus užgrius tikra užsakymų lavina. Paprastai limuzinus abiturientai nuomoja tik valandai ar porai valandų, tad ir kaina tokio pasivažinėjimo nėra didelė – žmogui 10-12 litų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į klausimą, ar seniai atsirado tokia tradicija, pašnekovas sakė: „Lietuvoje tai būvo naujovė prieš dešimtmetį, dabar tokią pramoga renkasi nemažai abiturientų. Kiek teko bendrauti su kolegomis iš Italijos, jų šalyje tokių tradicijų nėra ir jie labai stebisi per televiziją matytdami tokias išleistuvių pramogas, jų šalyje tai tebėra naujovė.“ Pašnekovas pastebėjo, kad tokia tradicija būdinga tik didmiesčiams.

Naujienų portalas „Balsas.lt“ paskaičiavo, kiek tėvams reikia „investuoti“ į jų atžalų išleistuvių pokylį:

Mokestis už šventinį vakarą (vienam žmogui) – apie 200-250 litų

Suknelė – nuo 100 iki 300 litų

Kostiumas – nuo 500 iki 700 litų

Šukuosena, makiažas, manikiūras – nuo 100 iki 200 litų

Gėlės – apie 50 litų

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų