REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sukūrus kompaniją Visagino atominės elektrinės (AE) statyboms iš jos pasitraukti galimybių iš esmės nebebūtų, teigia UAB „Visagino atominė elektrinė“ išorinių reikalų direktorius Rimantas Vaitkus, pažymėdamas, kad sunkus sprendimas dėl pasiryžimo investuoti į projektą dar laukia.

REKLAMA
REKLAMA

„Daug sunkesni sprendimai laukia artimiausioje ateityje, nes kai turi viską, sudėliotą tokiam projektui, reikia daryti sprendimą. Ar mes einame su šituo vienu, ar su kitu variantu, yra vienas dalykas, bet apskritai sprendimas yra, kad mes, valstybė, pasiryžome investuoti. Todėl kad sudarius naują keturių valstybių kompaniją pasitraukti bent vienam nebus galimybės, iš esmės bus per dideli įsipareigojimai, tarp jų ir politiniai. Aš linkiu, kad mums pasisektų. Vienokiu ar kitokiu būdu tai bus žmonių sprendimas, sprendimą turės priimti Seimas ir galbūt (reikės – ELTA) net pasiklausti žmonių. Bet referendumai yra labai sudėtingas dalykas, manau, šita nuomonė jau daugybę kartų išsakyta“, – teigė R. Vaitkus skaitydamas pranešimą Pasaulio lietuvių mokslo ir kultūros simpoziumo renginyje apie ateities energetiką.

REKLAMA

Kaip jau buvo skelbta, naujoji atominė elektrinė, priklausomai nuo technologijos, galėtų kainuoti 3–5 mlrd. eurų. Tai būtų didžiausias ir brangiausias per visą atkurtos nepriklausomos Lietuvos dvidešimtmetį įgyvendinamas projektas. Lietuvai, pagal įstatymą, tenka 34 proc. šito projekto.

„Pinigai kainuoja, turiu mintyje tuos pinigus, kuriuos reikėtų pasiskolinti. (...) Mes turime labai aiškų palaikymą per BEMIP (Baltijos energijos rinkos jungčių plano projektą – ELTA), visos valstybės kaimynės, kurios dalyvauja projekte, tiek estai, tiek latviai, tiek lenkai yra išsakę savo požiūrį į projektą. Mes neseniai esame gavę laišką iš Europos Sąjungos energetikos komisaro Guntherio Oettinger, palaikantį šitą projektą. Tai labai svarbu, nes galima, manau, išnaudoti europinių instrumentų pagalbą, Europos investicijų banko ir panašių pigesnių pinigų galimybę, kadangi mes esame regioninis projektas, ir 4 ES valstybės tai nėra vienas prašymas“, – sakė R. Vaitkus.

REKLAMA
REKLAMA

Skaičiuojama, kad pasirengęs vietos verslas galėtų atlikti darbus, kurių vertė – iki 30 proc. viso projekto investicijų vertės, tai yra apie 4 mlrd. litų.

„Regioniniai partneriai, ypač estai, labai rimtai žiūri į šitą projektą ir savo dalyvavimą grindžia ekonominiu patrauklumu. (...) JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton atvykusi į Lietuvą irgi labai aiškiai viską pasakė. (...) Mūsų Seimas ir Vyriausybė yra priėmę įstatymus, labai daug darbo atliko dabartinė Vyriausybė“, – apie politinį projekto palaikymą kalbėjo R. Vaitkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal Koncesijos įstatymą, strateginis investuotojas į Visagino AE turi būti atrinktas iki liepos 15 dienos. Strateginis investuotojas turi atitikti žinojimo kaip statyti, eksploatuoti, uždaryti elektrinę kriterijus ir būti investuotoju į projektą. Norą būti strateginiais partneriais Visagino AE yra pareiškusios bendrovės „Hitachi GE Nuclear Energy“ ir „Westinghouse Electric Company“.

„Labai įdomus išsidėstymas. „Hitachi GE„ yra japoniškai amerikietiškas darinys. Tuo tarpu “Westinghouse„ yra amerikietiškai japoniškas darinys, nes jų akcininkai beveik 80 proc. yra “Toshiba„, kuri yra ir branduolinės energetikos technologijos tiekėja, ir kartais “Hitachi„ dirba kartu su “Toshiba„. Tai čia išeina susuktas derinys, bet politiškai jis aiškiai yra labai stiprus“, – dėstė R. Vaitkus.

REKLAMA

Planuojama, kad Visagino jėgainė 2020 metais turėtų pradėti gaminti elektros energiją.

Parengiamieji žemės darbai turėtų būti pradėti 2012 metais, o pirmasis betonas turėtų būti klojamas 2014 metais.

Regioninis Visagino AE projektas yra vienas iš labiausiai pažengusių naujų atominių elektrinių projektų Europoje. Yra baigti pagrindiniai projekto parengiamieji darbai, įskaitant Espoo konvenciją atitinkančius poveikio aplinkai bei aikštelės tinkamumo įvertinimus, kurių rezultatus patvirtino ir Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ekspertų misijos.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų