REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiąją Žemaičių Kalvarijos atlaidų dieną meldžiantis už šeimas, sekmadienio šv. Mišiose Telšių vyskupas Jonas Boruta visus kvietė apginti natūralią tradicinę šeimą, atsižvelgti ir į vaikų prigimtines teises turėti tikrą savo tėvą ir motiną visam savo augimo ir brendimo laikotarpiui.

REKLAMA
REKLAMA

„Reikia atstovėti tą natūralią, pagal Dievo planą sukurtą šeimą, ją apginti, jos teises ir kartu surasti tą palaimą, kurią Dievas teikia per šeimą, - ir Bažnyčios ateičiai, ir mūsų Tėvynės, ir valstybės, ir viso pasaulio. Todėl kviečiu, suprantant šitą situaciją, labai nuoširdžiai melstis“, - kvietė gausiai susirinkusius tikinčiuosius J. Boruta.

REKLAMA

Šv. Mišių aukai vadovavęs Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius antrino Telšių vyskupo žodžiams: „Melskimės už jūsų šeimas, už Lietuvos šeimas, melskimės už jaunimą, kuris ateityje sukurs šeimas, kad tos šeimos būtų tvirtos, patvarios, kuriose būtų apstu meilės, nes vaikas gali skleisti tiktai apsuptas tėvų meilės“, - sakė S. Tamkevičius.

Pasak arkivyskupo, šiandienėje Lietuvoje labai madinga ginti kieno nors teises, šiam tikslui kuriami net institutai - ginamos moterų, tautinių mažumų, netradicinės lytinės orientacijos žmonių ir net kalinių teisės. "Ir tuo pačiu metu podukrų vaidmenyje ne kartą lieka institucijos, ant kurių visais laikais remdavosi visuomenė, tauta. (...) Kas gali išgelbėti šeimą? Vyriausybė? Pačiu geriausiu atveju ji gali tik medžiagiškai padėti šeimoms, jei valstybės finansai leidžia tai padaryti. Seimas gali priimti šeimai naudingus įstatymus, kurie remtų ir skatintų kurti tradicines geras šeimas. Tačiau mes visi esame liudininkai, su kokia jėga kovojama, kad Lietuvoje tokie įstatymai nebūtų priimti, kad šeima skaitytųsi ir tai, kas yra neverta šeimos vardo. Net geriausi įstatymai, jei jie būtų priimti, neišgelbės šeimos, nes klausimas, kas tų įstatymų laikysis?

REKLAMA
REKLAMA

Iš tikrųjų vienintelė šeimos gynėja šiandien yra likusi Bažnyčia ir jai vienai reikia atlaikyti visus smūgius ir kaltinimus, kad ji esanti beširdė suirusioms ir nenusisekusioms šeimoms. Šis kaltinimas yra visiškai neteisingas, melas, nes Bažnyčiai žmogus rūpi kaip niekam kitam", - kalbėjo S. Tamkevičius.

Arkivyskupo teigimu, laisvame krašte yra didelės galimybės skleistis gėriui, bet ne mažesnės - skleisti blogiui. „Blogis yra išradingas ir į jo spąstus lengvai pakliūva dabarties kultūroje bręstantis jaunimas. Jis leidžiasi įtikinamas, kad galima drauge gyventi net be civilinės santuokos, užtenka meilės. Meilė be atsakomybės yra labai pavojingas melas. Meile bandoma pridengti net iškrypusį lytinį elgesį“, - sakė arkivyskupas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, jei norime, kad Lietuvoje gausėtų gerų krikščioniškų šeimų, reikia labai gerai įsižiūrėti į Švč. Mergelės Marijos pavyzdį. „Marija atėjo į šeimos gyvenimą būdama visiškai nekalta. Moralinis tyrumas visuomet yra pagrindų pagrindas sėkmingam šeimyniniam gyvenimui, ir vargas santuokai, jeigu ji kuriama prieš tai iššvaisčius savo sielos turtus. (...) Šiandienės jaunimo pramogos, kinas ir internetas yra perpildytas nesveiko erotiškumo, kuris ugdo jaunus žmones egoistais, o kartais net plėšriais žvėrimis, bet neugdo savigarbos, neugdo noro dalinti save, aukotis, jei ne dėl visuomenės, dėl tėvynės, tai bent dėl pačių mylimiausių asmenų. Šiai amoralumo bangai gali pasipriešinti tik geros, sąmoningos šeimos, kurios ne žodžiais, bet kasdieniu gyvenimu liudija krikščioniškas vertybes. Diskotekų karta liks be galo nuskriausta, jeigu ji neturės atramos tėvų namuose. (...) Tikriausiai nereikia įrodinėti, kad sveikos šeimos kuria sveiką visuomenę, kurioje neateina net pagundos laimės ieškoti svetimose šalyse“, - savo homilijoje pabrėžė arkivyskupas S. Tamkevičius.

REKLAMA

Savaitgalį prasidėję didieji Žemaičių Kalvarijos atlaidai tęsis iki liepos 12 dienos, meldžiantis už parapijas, ligonius, socialinius darbuotojus, valstybės vadovus, žemdirbius, kunigus, vienuolius, mokytojus, krikščionišką Lietuvą bei kitomis intencijomis. Kasdien į Žemaičių Kalvariją vyksta vis kito Telšių vyskupijos dekanato maldininkų piligriminės kelionės.

Liepos 9-ąją Žemaičių Kalvarijoje vyks brolių latvių diena, šv. Mišias aukos Rygos arkivyskupas metropolitas Zbignevas Stankevičius ir Liepojos vyskupas Vilhelmas Lapelis.

REKLAMA

Visuotiniai atlaidai Žemaičių Kalvarijoje pradėti rengti nuo XVII a. pirmosios pusės, pastačius pirmąsias Kryžiaus kelio koplyčias. Iš Romos pargabenus ir Švč. M. Marijos Apsilankymo bažnyčioje išstačius stebuklingąjį Švč. M. Marijos su Kūdikiu paveikslą pradėti rengti ir tokio pat titulo kaip bažnyčia visuotiniai atlaidai. Šie atlaidai šįmet vyksta jau 367 kartą, juose laukiama apie 50 tūkstančių maldininkų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų