REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liepos 1 dieną Vengrija oficialiai perdavė Lenkijai pirmininkavimą Europos Sąjungoje. Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas Varšuvoje Lenkijos premjerui Donaldui Tuskui įteikė pirmininkavimo estafetės lazdelę, ES vėliavą ir statinaitę tokajaus vyno, kad „būtų galima išgerti už sėkmingą pirmininkavimą“. Ko gero, statinaitė bus atidaryta tik gruodžio 31-ąją, kai baigsis Lenkijos pirmininkavimas ES, o apie tai, kaip Lenkija pasirengė sėkmingai pirmininkauti, naujienų agentūra ELTA kalbėjosi su Lenkijos Respublikos ambasados pirmuoju patarėju, Prekybos ir investicijų rėmimo skyriaus vadovu Ryšardu Kovalskiu (Ryszard Kowalski).

REKLAMA
REKLAMA

- Prasideda Lenkijos pirmininkavimas Europos Sąjungos Taryboje. Svarbiu pirmininkavimo akcentu bus ekonominiai reikalai. Kokių iniciatyvų ekonomikos srityje ketina imtis Lenkija?

REKLAMA

- Galiu kalbėti apie ekonominius prioritetus, kurie yra Ūkio ministerijos kompetencijoje. Dvi pagrindinės kryptys ekonomikos srityje - išorinės energetinės politikos sustiprinimas bei vidaus rinkos plėtra. Trečia svarbi sritis - ES santykių su trečiosiomis valstybėmis plėtra.

Lenkijos pirmininkavimo ekonominiai prioritetai apima Europos integraciją kaip augimo šaltinį, saugią Europą, bei Europą, atvirą pasauliui.

- Kas slepiasi už šių sintetinių apibrėžimų? Kokių sumanymų turi Lenkija, kad Europos integracija taptų augimo šaltiniu?

REKLAMA
REKLAMA

- Europai išeinant iš giliausios nuo XX amžiaus ketvirtojo dešimtmečio ekonominės krizės ypač svarbu iki galo išnaudoti kertinį Europos integracijos pasiekimą - išplėsti ir baigti kurti vidaus rinką.

Šio prioriteto įgyvendinimas remsis vidaus rinkos atnaujinimo projektu - „Single Market Act“, - kurį Europos Komisija pristatė praėjusį rudenį. Ūkio ministerija ypatingą dėmesį ketina skirti elektroninės prekybos plėtrai. Norint rinkos dalyviams sudaryti galimybes išnaudoti elektronines paslaugas, reikia panaikinti teisinius bei administracinius suvaržymus ir padidinti vartotojų pasitikėjimą. Dėl to bus imamasi priemonių, kad tarpvalstybinius sandorius būtų galima atlikti realiu laiku. Ir toliau bus stengiamasi mažinti tarptinklinių paslaugų kainas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vidaus rinkai labai svarbu gerinti reglamentavimo aplinką, kurioje veikia Europos įmonės. Vykdant „Smart Regulation“ iniciatyvą, ypatingas dėmesys bus atkreiptas į reglamentavimo teisėkūros procese įtakos įvertinimą.

Taip pat bus rūpinamasi, kaip gauti kuo didesnę naudą iš bendros rinkos veikimo, ypač mažų ir vidutinių įmonių atveju. 2011-ieji - laikas, kai reikia apibendrinti veiksmus, kuriuos valstybės įsipareigojo įvykdyti priimdamos „Small Business Act“. ERASMUS programa verslininkams padės sustiprinti Europos įmonių plėtrą.

REKLAMA

Dar Ūkio ministerija stengsis užbaigti darbus, kuriais siekiama sukurti įmonėms pigią ir lengvai prieinamą patentų sistemą.

- O kokia yra platesnė prioriteto „Saugi Europa“ esmė?

- Lenkija pirmininkavimo metu ypatingą dėmesį ketina skirti energetinės politikos išorinei dimensijai. Tai turi fundamentalią reikšmę užtikrinant ES saugią ateitį vis labiau globaliame pasaulyje.

Naujos energetinės strategijos artimiausiam dešimtmečiui kūrimas bei iššūkiai vidutinėje ir ilgalaikėje perspektyvoje lemia tai, kad būtina atlikti išorinės ES energetinės politikos esamos būklės analizę bei suformuoti išvadas, kurios padės tą politiką sustiprinti.

REKLAMA

ES pozicija pagrindinių energetikos išteklių gamintojų, vartotojų ir tranzito valstybių atžvilgiu gali būti žymiai stipresnė, jeigu bus atlikti aktyvūs veiksmai, kurie leis ES veiksmingiau veikti tarptautinėje energetinėje aplinkoje bei sudarys prielaidas ženkliam taupymui ir geresnėms ekonominės plėtros sąlygoms.

- O kaip su „Europa, atvira pasauliui“? Kaip reikia suprasti šį teiginį?

- Pagal naują ES prekybos strategiją (Prekyba, augimas ir pasaulio reikalai. Prekybos politika kaip pagrindinis Strategijos komponentas, Europa 2020), kurią EK pristatė praėjusį rudenį, svarbiausiu Europos Sąjungai ir jos tolesniam vystymuisi klausimu jos santykių su pasauliu kontekste yra skubus ir sėkmingas Dohos derybų turo užbaigimas Pasaulio prekybos organizacijos forume. Ūkio ministerija, glaudžiai bendradarbiaudama su Europos Komisija, sieks Lenkijos pirmininkavimo metu užbaigti šias dešimtmetį jau trunkančias derybas. Pasaulio prekybos liberalizavimas ir abipusiškas rinkų atsivėrimas - tai pagrindai, kurie užtikrina būtinas sąlygas subalansuoti globalų ekonominį augimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat labai svarbu bus stiprinti ekonominę ir prekybinę Rytų Europos kryptį. Šioje srityje Lenkija pirmininkavimo metu norėtų užbaigti derybas dėl praplėstos laisvosios prekybos sutarties tarp ES ir Ukrainos bei užbaigti Rusijos stojimo į Pasaulio prekybos organizaciją procesą. Be to, iššūkiu taps dabartinių priemonių analizė siekiant normalizuoti prekybos santykius su kitomis Nepriklausomų Valstybių Sandraugos šalimis.

Remsime derybų procesus ir laisvosios prekybos sutarčių sudarymą su Azijos šalimis, t.y. Indija, Singapūru, Malaizija. Tokios pat derybos gali būti rengiamos ir su Vietnamu.

REKLAMA

- Kokios naudos tikisi Lenkija iš pirmininkavimo ES Tarybai?

- Tiesiogiai Lenkija nesitiki jokios naudos, nes pirmininkavimas ES Tarybai reiškia, kad mūsų šalis atstovaus visos ES interesams, o ne tik Lenkijos.

Tačiau galime tikėtis tam tikros netiesioginės naudos dėl padidėjusio susidomėjimo Lenkija per artimiausią pusmetį. Tikrai eilinis europietis per artimiausius šešis mėnesius daugiau sužinos apie mūsų šalį, nes daug svarbių renginių įvyks tuo metu būtent Lenkijoje, o kamerų šviesos bus vis dažniau nukreiptos į Lenkiją ir jos ministrą pirmininką.

- Dėkojame už pokalbį.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų