REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turim su kaupu ciniškų politikų, vadinamų pragmatikų, netrūksta susijusių su kokiomis nors įtartinomis grupėmis ar net susitepusių rankas. Idealistų politikų profesionalų turim nedaug, ir galbūt jų pasiilgstam. Bet štai kai jie pasirodo horizonte, kartais tenka tik susiimti rankomis galvą ir sušukti: grąžinkite mums tuos, kitus, pragmatikus ir cinikus!

REKLAMA
REKLAMA

Meteoro greičiu - į R. Pakso glėbį

Būtent taip galima matyti socialdemokratų Vilniaus skyriaus pirmininko A. Paleckio demaršą stengiantis žūtbūt sudaryti valdančiąją miesto koaliciją su R. Pakso "Tvarka ir teisingumu". Už A. Paleckio nugaros nėra tamsios praeities. Kol nėra pagrindo jį įtarinėti, to ir nedarykim. Tad jo veiksmus šiuo atveju tenka nurašyti jaunumui ir naivumui. Tiesa, A. Paleckis nėra jau toks jaunas: jam 36 m. Lieka tik naivumas.

REKLAMA

Pasirodo, vertinant politikus iš tikrųjų reikia kreipti dėmesį ir į tokius dalykus kaip vogtų dainų dainavimas. A. Paleckis iš pradžių lyg ir mėgino neigti, kad savireklamai panaudojo legendinės grupės "Slade" melodiją - bet kokiu atveju jam buvo naujiena, kad dainos yra ginamos autorių teisių, jo pasiteisinimas iš pradžių buvo: "Visi dainuoja svetimas dainas". Tarkim, tai nėra pasaulio pabaiga, tačiau vis dėlto išduoda, kad politikas nelabai suvokia, kokie dėsniai veikia visuomenėje.

REKLAMA
REKLAMA

A. Paleckis kaip meteoras skrieja į R. Pakso glėbį, ir niekas jo nesulaikys. Kovo 5 d. Lietuvos radijo laidoje "Rytai ir Vakarai" jis visą valandą be perstojo aiškino, kaip šaunu bus dirbti petys petin su "Tvarka ir teisingumu" - nurodė mažiausiai dešimt priežasčių, kodėl tai būtina padaryti. Jis, A. Paleckis, renkamas Vilniaus skyriaus pirmininku gavęs mandatą kovoti su "abonentine" politika, o tai geriausiai galima padaryti veikiant išvien su liberalais demokratais. "Tvarka ir teisingumas" yra mėtyta ir vėtyta partija, padarė išvadas ir tapo patikima. Jaunieji socialdemokratai nesidairo į praeitį, o žvelgia vien į ateitį. "Tvarka ir teisingumas" su socialdemokratais turi daug programinio bendrumo: abiejų programos "socialiai orientuotos". Abiejų partijų rinkėjai tie patys, tikslai tie patys. "Tvarka ir teisingumas" turi būti valdžioje, nes laimėjo rinkimus: reikia skaitytis su vilniečių valia. Jeigu "Tvarkos ir teisingumo" nebus valdžioje, žmonės nusivils politika, dar mažiau jų ateis į rinkimus ir t.t. Žodžiu, galima pamanyti, kad per pastaruosius dešimt metų socialdemokratai neatliko kito tokio išmintingo, akivaizdaus, teisingo ir naudingo žingsnio, kaip R. Pakso parėmimas jam žengiant į Vilniaus mero postą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jokie argumentai neveikia

Žinoma, visi šie argumentai yra ne daugiau, nei sofistika. Sakykim, jei R. Pakso valdžioje nebus, bus pakirstas piliečių pasitikėjimas politikais ir politika, o jei A. Paleckis, prieš rinkimus vadinęs R. Paksą tapšnotoju, taps jo rėmėju ir ginklanešiu, žmonės bus sužavėti tokiu politiko principingumu?

Net jei visa tai būtų teisingos mintys, pažvelkime į šias panegirikas iš praktinės politikos pusės. Ar kas kada girdėjo, kad vienas politikas taip liaupsintų kitą, svetimą partiją? Beje, tą pačią dieną vykusiame "TV forume" A. Paleckio tonas buvo mažumą santūresnis, bet esmė išliko. Vien dėl solidumo būtų galima bent kiek pasibranginti, juolab kad dar laukia derybos dėl konkrečių koalicijos sudarymo sąlygų. Liberalams demokratams, matantiems, kokia svarbi šiai partijai koalicija su jais - visos kortos į rankas. Išmintingesnis politikas eidamas į koaliciją turi ir viešai, ir vesdamas dialogą su galimu partneriu kalbėti apie sąlygas, kuriomis koalicija bus sudaroma, turi nurodyti, ką jis toje koalicijoje veiks, kaip kontroliuos partnerį ir apibrėžti taisykles, kurias partneriui pažeidus koalicija bus nutraukta. A. Paleckio ekstazė kalbant apie tai, kad jis taps R. Pakso ginklanešiu - vicemeru yra, švelniai tariant, sunkiai suprantama.

REKLAMA

A. Paleckiui - nė motais gana nemenkas spaudimas iš savos partijos. Ministras pirmininkas socialdemokratas G. Kirkilas kalba, kad R. Paksas būtų prastas meras. Partijos vicepirmininkas V. Andriukaitis A. Zuoką ir R. Paksą palygino su maru ir cholera. LSDP garbės pirmininkas Aloyzas Sakalas visus šiuos atsiliepimus apibendrino: A. Paleckio sprendimas dėtis su R. Paksu esąs "politinė prostitucija". Tačiau partijos kolegų "prausimas" ir į A. Paleckį nukreiptos kritikos strėlės  savaitgalio posėdyje jo nė kiek nepaveikė.

Dar daugiau, konservatoriai pareiškė, kad socialdemokratams susidėjus su R. Paksu Vilniuje jie nustos remti dabartinę socialdemokratų dominuojamą vyriausybę. Tai labai tikėtinas scenarijus - nenuostabu, kad ir santūrusis G. Kirkilas šią situaciją komentuoja stipriau, nei jam įprasta. Socialdemokratų partijos prezidiumas, matyt, negalėdamas sustabdyti A. Paleckio, tačiau prieš visuomenę mėgindamas vaizduoti, kad padėtį kontroliuoja, priiminėja beverčius arba absurdiškus sprendimus: įpareigoja A. Paleckį derėtis "su visais", net A. Zuoko liberalcentristais arba nurodo, kad meru esą turėtų tapti tik A. Paleckis, nors socialdemokratai miesto taryboje turi tik 6 vietas iš 51.

Vilniaus mero skyrimo aplinkybės turės didelę įtaką aukščiausių šalies valdžios ešelonų konfigūracijai. Tačiau A. Paleckiui tai - nė motais. Svarbiausia - gauti postą Vilniaus valdžioje, o toliau - nors ir tvanas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų