REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuo metu NATO narių neapginamumo grėsmės nėra, tačiau Jungtinės Valstijos (JAV) norėtų didesnio Aljanso biudžeto naštos pasiskirstymo, dėmesį į nepakankamą gynybos finansavimą atkreipė Jungtinių Valstijų (JAV) valstybės sekretorė Hilari Klinton (Hillary Clinton).

REKLAMA
REKLAMA

JAV gynybos sekretorius Robertas Geitsas (Robert Gates) jau anksčiau yra išreiškęs nerimą, kad Europos šalys nėra linkusios skirti tinkamo biudžeto gynybos reikmėms.

REKLAMA

„Manau, kad sekretorius R. Geitsas skambino pavojaus varpu. Dabar nėra tiesioginės grėsmės. Mes turime penktąjį sutarties punktą, kolektyvinius saugumo įsipareigojimus vertiname labai rimtai. (JAV Prezidento) Obamos administracija kuria planą nenumatytiems atvejams, kuris nuramintų visus sąjungininkus“, - sakė H. Klinton išskirtiniame interviu Lietuvos televizijai.

Tačiau JAV valstybės sekretorė sutiko su R. Geitso požiūriu, kad Jungtinės Valstijos turi neproporcingai didelę NATO finansavimo naštą.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų gynybos išlaidos yra didžiulės. Norėtume matyti ne tik nuolatinius ir kartais padidintus gynybos biudžetus, norėtume didesnio bendradarbiavimo, lėšų pasiskirstymo. Yra daugybė būdų susitarti, jei šalys dirbtų kartu su NATO ir mes norime to sulaukti“, - sakė H. Klinton.

NATO yra organizacija, kurios biudžetą sudaro visų jos narių indėliai, o Lietuvos indėlis yra vienas mažiausių. Mes gynybai skiriame vos 0,85 proc. Bendrojo vidaus produkto, nors Aljanso narės yra įsipareigojusios skirti 2 proc. Tiesa, šį pažadą dabartinėmis sąlygomis vykdo nedaugelis.

Lietuvos Premjeras Andrius Kubilius nepakankamą gynybos finansavimą yra įvardinęs prioritetine problema, ir pažadėjo, kad ji bus sprendžiama atsiradus finansinėms galimybėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų