REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prie Seimo atvykusią H. Clinton pasitiko lenkų protestuotojai

(Papildyta 12:18) Vidurdienį prie Seimo atvykusią JAV valstybės sekretorę Hillary Clinton pasitiko ne tik Lietuvos valdžios atstovai, bet ir lenkų tautinės mažumos protestuotojai. Jie siekė atkreipti JAV atstovų dėmesį į esą pažeidinėjamas jų teises. „USA, protect our rights“ (angl. : JAV, apgink mūsų teises) – skelbė plakatai.

(Papildyta 12:18) Vidurdienį prie Seimo atvykusią JAV valstybės sekretorę Hillary Clinton pasitiko ne tik Lietuvos valdžios atstovai, bet ir lenkų tautinės mažumos protestuotojai. Jie siekė atkreipti JAV atstovų dėmesį į esą pažeidinėjamas jų teises. „USA, protect our rights“ (angl. : JAV, apgink mūsų teises) – skelbė plakatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gerai nusiteikusi viešnia trumpai pabendravo su ja pasitikti atvykusiais Seimo nariais. Lydima Seimo Pirmininkės Irenos Degutienės, H. Klinton apžiūrėjo parlamento hole esančią parodą „Kelias į laisvę“.

REKLAMA

Seimo svečių knygoje JAV valstybės sekretorė pažymėjo, kad jai garbė būti vietoje, kur lietuviai gynė savo laisvę prieš 20 metų, ir matyti ryškią demokratijos pažangą dabar. „Dievas telaimina Lietuvą“, -– palinkėjo svečių knygoje H. Klinton.

Vėliau JAV valstybės sekretorė apžiūrėjo ekspoziciją prie Seimo rūmų, liudijančią apie lietuvių tautos kovą už laisvę bei pagerbė Sausio 13-osios aukų atminimą. Prie memorialo, skirto 1991 m. sausio įvykių aukoms, H. Clinton padėjo gėlių vainiką, susirinkusieji kovotojus už Lietuvos nepriklausomybę pagerbė tylos minute.

REKLAMA
REKLAMA

Žvelgdama į po stiklu eksponuojamas buvusių barikadų liekanas, H. Clinton pasakė, kad „tai atrodo bauginančiai“.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Penktadienio rytą Vilniuje, „Litexpo“ parodų rūmuose vykstančio baigiamojo Lietuvos pirmininkavimo Demokratijų bendrijai renginio svečiams parodomąjį piketą mėgino surengti dėl tautinių mažumų teisių protestuojantis lenkų jaunimas.

Nedidelė grupelė jaunuolių su plakatais lūkuriavo renginio prieigose, tačiau policijos pareigūnų buvo paprašyti pasišalinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Eltai nenorėjęs prisistatyti jaunuolis teigė, kad jie mėgins atkreipti aukštų pareigūnų dėmesį į lenkų tautinės mažumos problemas Lietuvoje. Pagrindine problema piketuotojas įvardino privalomąjį lietuvių kalbos mokymąsi.

Prieš naująjį Švietimo įstatymą jau ne pirmą kartą protestuojantys lenkai kritikuoja neseniai priimto Švietimo įstatymo nuostatas, kuriomis plečiamas dėstymas lietuvių kalba tautinių mažumų mokyklose ir nuo 2013 metų lietuvių bei tautinių mažumų mokyklų abiturientams suvienodinamos lietuvių kalbos egzamino užduotys.

REKLAMA

Lenkai reikalauja, kad Švietimo ir mokslo ministerija iki šių metų rugsėjo 1-osios inicijuotų jo pakeitimus bei kitų teisės aktų priėmimą, kad ir toliau mokyklose, kuriose ugdymo procesas vyko tautinės mažumos kalba, būtų užtikrinta teisė mokytis visų mokomųjų dalykų gimtąja kalba.

Prašoma numatyti tautinių mažumų švietimo specifiką atitinkančius klasių komplektavimo ir vidurinių mokyklų akreditavimo kriterijus, kurie sudarytų galimybę išsaugoti negausių klasių komplektus bei vidurinių mokyklų akreditavimą.

REKLAMA

Jie pageidauja, kad lietuvių valstybinės kalbos mokymo stiprinimas būtų vykdomas pagal mokslinio tyrimo išvadas ir rekomendacijas, t. y. įvertinant nevienodas lietuvių gimtosios kalbos ir lietuvių valstybinės kalbos mokymosi sąlygas, būtinumą įtvirtinti pereinamąjį dvylikos metų laikotarpį, iki to laiko parengiant visas reikalingas mokymo metodines priemones.

Be kita ko, reikalaujama atsisakyti ketinimų 2013 metais laikyti suvienodintą lietuvių kalbos brandos egzaminą, nes „negalima vienodai vertinti moksleivių lietuvių kalbos dalyko žinių nuo 1 klasės dėstant jiems pagal skirtingas lietuvių gimtosios ir lietuvių valstybinės kalbos dalyko programas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat įteisinti Lietuvos istoriją bei Lietuvos geografiją kaip atskirus mokomuosius dalykus, išskiriant juos iš visuotinės istorijos bei pasaulio geografijos kurso; taip pat įtvirtinti pasaulio pažinimo dalyko mokymą gimtąja kalba.

ELTA primena, kad konferencijoje „Litexpo“ parodų rūmuose dalyvavo Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton, Europos Sąjungos (ES) aukštoji įgaliotinė užsienio reikalams ir saugumo politikai Catherine Ashton, Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis, kiti aukšto lygio pareigūnai ir diplomatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų