REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton, sveikindama baigiamojo Lietuvos pirmininkavimo Demokratijų bendrijai renginio dalyvius, ragino užtikrinti demokratiją jaunose demokratijos valstybėse ir pabrėžė, jog demokratija klesti tik tada, kai ją remia kitos valstybės.

REKLAMA
REKLAMA

„Demokratijos klesti tik tada, kai jas remia kitos demokratinės šalys. Būtent tą ši organizacija ir turi daryti, tuo ji yra svarbi. Ji buvo įsteigta tarsi gręžiantis atgal. Dabar jau daug pasiekta nuo 2000-ųjų, tačiau šiuo metu ji turi būti galinga, energinga ir aktyvi, todėl norėčiau padėkoti pirmininkaujančiai Lietuvai už inicijuotas reformas“, – kalbėjo JAV sekretorė Vilniuje vykstančiame baigiamajame Demokratijų bendrijos renginyje „Litexpo“ rūmuose.

REKLAMA

H. Clinton teigimu, Demokratijų bendrijos vadovavimą iš Lietuvos perėmus Mongolijai, į partnerystę reikia įtraukti Tunisą ir Moldovą.

„Turime kalbėti, turime pasisakyti, ypač tuomet, kai tokios šalys, kaip Baltarusija, brutaliai mina žmogaus teises, kai vyriausybės atsisako registruoti politines partijas. (...) Pasaulyje dar reikia padaryti daug svarbaus darbo. Užtikrinkime paramą toms naujoms demokratinėms valstybėms ir stenkimės tobulinti demokratijas savo šalyje“, – sakė H. Clinton.

REKLAMA
REKLAMA

Prie  „Litexpo“ parodų rūmų svečius pasitiko piketuotojai su plakatais

 

Siekiama, kad Baltarusija imtųsi demokratinės reformos

Apgailestaudama dėl situacijos Baltarusijoje, Hillary Clinton atkreipė dėmesį į dedamas pastangas paskatinti šią šalį pasukti demokratiniu keliu.

„2011 metai Lietuvai yra labai svarbūs, nes Lietuva vadovauja Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO) ir stengiasi atkreipti dėmesį į labai sudėtingą situaciją Baltarusijoje. Kartu mes siekiame, kad Baltarusija paleistų politinius kalinius ir kad imtųsi demokratinės reformos“, – sakė H. Clinton per bendrą su Prezidente Dalia Grybauskaite spaudos konferenciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV valstybės sekretorė apgailestavo dėl padėties šioje šalyje.

„Labai liūdna, kad baltarusiai turi patirti tokį didelį gyvenimo kontrastą palyginti su kaimyninėmis šalimis. Laisva ir demokratiška Europa vis dar nėra realybė“, – sakė H. Clinton.

JAV valstybės sekretorė Lietuvą pavadino puikiu pavyzdžiu visam pasauliui, kaip demokratija gali pasitarnauti žmonėms.

„Lietuva pirmininkauja ESBO, ir mes matome, kad per 20 metų Lietuvoje buvo pasiekta didžiulė pažanga, tačiau mes žinome, kad dar daug ką galima nuveikti. Mes labai vertiname visus žingsnius, kurių imasi Lietuva“, – sakė H. Clinton.

REKLAMA

C. Ashton: pasaulyje nėra idealios ir visiškai įgyvendintos demokratijos

Europos Sąjungos (ES) aukštoji įgaliotinė užsienio reikalams ir saugumo politikai Catherine Ashton sako, kad pasaulyje nėra idealios ir visiškai įgyvendintos demokratijos, dėl to valstybės nuolat yra demokratijos kelionėje.

Sveikindama baigiamojo Lietuvos pirmininkavimo Demokratijų bendrijai renginio dalyvius, ES diplomatijos vadovė pasidžiaugė prieš dešimtmetį įsteigta organizacija, demokratinių vertybių paskelbimu universaliomis.

„JAV valstybės sekretorė H. Clinton teigė, kad demokratija klesti tuomet, kai ją remia kitos tautos. Labai norėčiau patvirtinti šį teiginį, nes atstovauju organizacijai, susidedančiai iš 27 valstybių demokratijų, ir manau, kad mes kasdien patvirtiname šį teiginį. Susirinkome mokytis ir dalintis mintimis, nes nėra idealios demokratijos pasaulyje ir nėra visiškai įgyvendintos demokratijos. Kiekviena nacionalinė demokratija yra vystymosi kelyje“, – kalbėjo C. Ashton.

REKLAMA

Jos teigimu, demokratijos kelionė geriausia tada, kai dalijamasi demokratija. Aukšta ES pareigūnė priminė 1993-iaisiais Kopenhagoje vykusią Europos Vadovų Tarybą, kur buvo pasakyta, jog nė viena šalis negali prisijungti prie ES tol, kol nebus demokratinė valstybė, ir 2004-uosius metus, kai prie Bendrijos prisijungė dešimt valstybių.

„Manau, kad ES puikiausiai įgyvendina demokratijų rėmimo strategiją. Ir aš ją remiu per visą savo profesinį gyvenimą. Esame tuo įsitikinę ir tai skatiname ir už ES ribų. Lisabonos sutartis, kurią paminėjo ponas Ažubalis, tai aiškiai patvirtina“, – sakė C. Ashton.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pabrėžė kolektyvinės gynybos įsipareigojimus

JAV valstybės sekretorė įvertino Lietuvos, kaip NATO narės, indėlį ir pabrėžė Aljanso kolektyvinės gynybos įsipareigojimus.

„Aš labai vertinu bendradarbiavimą tarp JAV ir Lietuvos. Lietuva labai prisideda prie misijos Afganistane, ten apmoko karius ir padeda atstatyti Goro provinciją. Lietuva taip pat labai rimtai žiūri į savo atsakomybę, kaip NATO partnerės atsakomybę, todėl mes bendradarbiaujame ir norime užtikrinti ne tik saugumą ir demokratiją, norime pabrėžti, kokia yra esminė NATO misija. Pagal penktą Vašingtono sutarties straipsnį, mes sutarėme gintis kartu“, – sakė H. Clinton bendroje su Prezidente Dalia Grybauskaite spaudos konferencijoje Vilniuje.

REKLAMA

Penktasis Vašingtono sutarties straipsnis įtvirtina kertinę NATO kolektyvinės gynybos nuostatą.

NATO narės taip pat yra įsipareigojusios skirti 2 proc. gynybai. Lietuva skiria 0,85 proc., Premjeras Andrius Kubilius yra įvardinęs tą sritį prioritetine problema, kuri bus sprendžiama atsiradus finansinėms galimybėms. JAV valstybės sekretorė savo rytiniame pasisakyme per spaudos konferenciją Prezidentūroje apie gynybos finansavimą nekalbėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų