REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kasmet vis daugiau ūkininkų siekia pasinaudoti Europos Sąjungos parama, teikiama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos (KPP) priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“. Nieko nuostabaus – juk paramos lėšomis finansuojamos įvairios išlaidos, skirtos ūkiams sustiprinti. Ožkininkystės ūkį Griciūnų kaime (Širvintų r.) puoselėjanti Andžela Dalia Ėmužytė parama žemės ūkio valdoms modernizuoti pasinaudojo jau tris kartus. Ūkininkė džiaugiasi įsigijusi reikiamos žemės ūkio technikos ir kitokios įrangos, rekonstravusi tvartą, išasfaltavusi dalį ūkio teritorijos.

REKLAMA
REKLAMA

Vertingas ir pienas, ir mėsa

A.Ėmužytė ūkininkauja jau 14 metų. Ožkininkystės ji ėmėsi, nes turimos žemės yra nederlingos, nedaug kas jose auga, žiemai negalima priruošti daug pašarų. Šiandien griciūniškės ūkyje auga 500 ožkų ir ožiukų. Ūkininkė valdo apie 82 hektarus žemės.

REKLAMA

A.Ėmužytė veisia ožkas ir parduoda prieauglį. Jos veislynas turi A kategoriją. Moters ūkis yra ekologiškas. Ji gamina ir parduoda ožkieną, ožkų pieną ir sūrius. Gaminama produkcija ji prekiauja savo ūkyje, taip pat parduoda kelioms krautuvėlėms, veža į Vilniaus ir Kauno turgavietes. „Jau nuo senovės žinoma, kad ožkų pienas yra itin vertingas maisto produktas. Jis puikiai tinka alergiškiems žmonėms, tarnauja kaip vaistas nuo įvairių ligų, nedidina cholesterolio kiekio kraujyje. Ožkiena yra dietinė mėsa, maistinėmis savybėmis prilygstanti žvėrienai. Ji puikiai tinka ir seniems, ir mažiems“, – pasakoja ožkų augintoja.

REKLAMA
REKLAMA

Būtina pasivyti vakariečius

Siekdama modernizuoti savo ūkį, A.Ėmužytė tris kartus pasinaudojo parama pagal KPP priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“. Ūkininkė rekonstravo tvartą, įrengė mėšlides, sultingųjų pašarų saugyklą ir aptvarus gyvuliams, įsigijo įvairių žemės ūkio padargų (apvyniotuvą, žolės surinktuvą, grėblį), išasfaltavo dalį ūkio, pastatė sūrinę ir nusipirko įvairios veiklai vystyti būtinos įrangos (pasterizatorius, šaldytuvą pienui laikyti, melžimo įrangos dalių). Visiems šiems pirkiniams A.Ėmužytė išleido daugiau kaip 1 mln. litų. Du kartus ES padengė po 40 proc. investuotos sumos, o kartą (sūrinei statyti) – 60 proc. išleistų lėšų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Griciūniškė džiaugiasi modernesniu ūkiu. „Išaugo darbo našumas, galimybės perdirbti produkciją, pagerėjo produktų kokybė. Geresnės ir ūkininkavimo sąlygos. Vien ką reiškia, kad keliai nebedumblėti ir nebereikia braidyti po purvyną, viskas tvarkinga, gražu“, - pasakoja A.Ėmužytė. Jos nuomone, ES Lietuvos kaimui teikiama parama yra labai naudinga. Esą nepasinaudoję suteikiamomis galimybėmis, liksime praėjusio amžiaus ūkininkavimo lygyje. „Pasižiūrėkite, kaip stipriai į priekį pažengę ūkininkai iš senųjų ES šalių. Jei nesinaudosime teikiama parama, niekada jų nepavysime“, - pažymi pažangiai ūkininkaujanti griciūniškė.

REKLAMA

Solidi parama

Parama teikiama pagal tris KPP priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ veiklos sritis. Pagal pirmąją veiklos sritį „Nitratų direktyvos reikalavimų ir naujų privalomų Bendrijos standartų įgyvendinimas“ parama teikiama naujų mėšlidžių ir srutų kaupyklų statybai ir esamų rekonstrukcijai. Finansuojamos išlaidos naujai mėšlo ir srutų laikymo, išvežimo technikai, įterpimo ir paskleidimo įrenginiams bei mechanizmams pirkti. Maksimali paramos suma vienam projektui – 690 tūkst. 560 litų.

Antrosios veiklos srities paramos lėšomis gali būti kompensuojamas naujos žemės ūkio technikos, technologinių įrenginių, N (variklio varoma transporto priemonė, turinti ne mažiau kaip keturis ratus ir skirta kroviniams vežti) ir O (priekabos ir puspriekabės) kategorijų transporto priemonių įsigijimas. Taip pat gali būti finansuojamos išlaidos, patirtos plėtojant su žemės ūkio produktų gamyba, apdorojimu, perdirbimu ir paruošimu realizacijai susijusios valdos infrastruktūrą.

REKLAMA

Didžiausia paramos suma projektui negali viršyti 345 tūkst. 280 litų. Jei pareiškėjas yra pripažintas žemės ūkio kooperatyvas arba vykdo gyvulininkystės, sodininkystės, uogininkystės, daržininkystės, vaistažolininkystės ir cukrinių runkelių auginimo veiklą, parama projektui gali siekti 1 mln. 381 tūkst. 120 litų.

Pagal trečiąją veiklos sritį „Trumpos rotacijos plantacinių želdinių įveisimas“ remiamas plantacinių želdinių (gluosnių, karklų, drebulių ar baltalksnių) veisimas. Maksimali paramos suma vienam projektui – 690 tūkst. 560 litų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų