REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

(Papildyta 21:02 val.) Lietuvoje viešintis Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis mano, kad Lietuvos ir Lenkijos santykiai pagerėtų , jei Lietuva parodytų palankumo gestą lenkų tautinei mažumai bei išpildytų anksčiau duotus pažadus.

(Papildyta 21:02 val.) Lietuvoje viešintis Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis mano, kad Lietuvos ir Lenkijos santykiai pagerėtų , jei Lietuva parodytų palankumo gestą lenkų tautinei mažumai bei išpildytų anksčiau duotus pažadus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lenkija tęs dialogą su Lietuva dėl iki šiol neįvykdytų įsipareigojimų, ketvirtadienį pareiškė Vilniuje viešintis Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis.

REKLAMA

„Tai rutininis susitikimas. Lenkų tautinė mažuma Lietuvoje yra politiškai įtakinga, labai populiari šioje šalyje ir męs tęsime dialogą su Lietuvos vadovais apie įsipareigojimų vykdymą, kurie iki šiol nepadaryti“, – žurnalistams sakė Lenkijos diplomatas, popietę susitikęs su lenkų atstovais.

Lenkų politikas pabrėžė, jog jo vizito į Vilnių tikslas yra Lietuvoje vykstantis Demokratijų bendrijos susitikimas.

R. Sikorskis vengė tiksliai atsakyti, kaip būtų galima mažinti susidariusią dvišalę įtampą.

REKLAMA
REKLAMA

„Kaip žinote, su Lietuva norime turėti pačius geriausius, kokie tik įmanomi, santykius. O kas tam padėtų? Tam padėtų Lietuvos parodytas palankumo gestas lenkų tautinei mažumai“, – kalbėjo R. Sikorskis.

(Papildyta 20:46 val.) Kalti ir Lietuvos politikai

„Sveikinu europarlamanetarų iš Lietuvos iniciatyvą ir nesuprantu, kodėl jie nebendradarbiauja su Lenkijos kolegomis,“ – stebisi  žiniasklaidą atidžiai stebintis žurnalistas Vitalijus Karakorskis. „Sveikinu visą iniciatyvą, bet kyla klausimų. Net Voldemaras Tomaševskis priklauso tai pačiai frakcijai, kurioje yra Lenkijos Teisės ir teisingumo  frakcijos  politikai (itin akcentuojantys liustraciją, – Balsas.lt). Ar jiems kas nors jau papasakojo, tiesiai į akis, kad V. Tomaševskio partija ėjo į rinkimus su sovietinio saugumo tarnybos ( KGB, – Balsas.lt past.) atstovais? Ar pasakė, kad jis paskui sudarė sąrašus su ta pačia partija, kurios sąrašuose yra kagėbistas?“– klausė V, Karakorskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak V. Karakorskio, velionio Lecho Kaczynskio partijos, kuriai įtikti mėgina V. Tomaševskis, atstovai apie šias peripetijas net nežino arba žino vienpusiškai. „Tai mūsų politikai galėtų tą situaciją ir paaiškinti. Manyčiau lenkų parlamentarams reiktų paaiškinti pono Tomaševskio santykius su Rusijos ambasada.“, – siūlė žurnalistas.

R. Sikorskis –ne problema

Dabartinį Lenkijos užsienio reikalų ministrą R. Sikorskį yra įprasta įvardinti, kaip abiejų šalių santykių problemą. V. Karakorskis su tuo nesutinka.  „Nemanau. Manau, kad anksčiau iškilo problemų. Nesvarbu, kad santykių atšalimas sutampa su R. Sikorskio ministravimo kadencija. Sutinku su tuo, ką rašo mūsų Europos parlamentarai – ministras ir Lenkijos vyriausybė gauna vienašališką informaciją iš pono V. Tomaševskio, bet tai ir Lietuvos kaltė. Tiesa, tai iš esmės nereiškia, kad Lietuvoje nėra problemų: švietimo, pavardžių rašymo ir pan. Esu tikras, kad apie padėtį jis gauna vienpusę infomaciją“, – aiškino jis.

REKLAMA

Pasak V. Karakorskio, Lietuva net nepadarė pakankamai, kad tarp abiejų šalių nebesivaidentų Želigovskis (Tarpukaryje neva savarankiškai, sulaužydamas galiojusią sutartį Vilnių užgrobęs lenkų karvedys“, – Balsas.lt past.).  „Deja tebestovi – ne be pastangų tų, kurie stato“ – įvaizdis kitados Vilnių užgrobusio generolo. Deja, tebestovi, nors labai gaila. Lietuvos parlamentarai viską rašo gerai, bet situacijoje yra gerokai pavėluota“, – sako jis.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

REKLAMA

Dešimt Lietuvoje išrinktų europarlamentarų ketvirtadienį kreipėsi į Vilnių porai valandų atvykstantį Lenkijos užsienio reikalų ministrą Radoslawą Sikorskį padėti suaktyvinti visavertį dialogą ir dvišalius politinius ryšius su Lietuva.

Lietuvoje žadėjusio nesilankyti tol, kol vietos lenkams nebus leista rašyti savo pavardes lenkiškomis raidėmis, kaimyninės šalies ministro prašoma dalyvauti atvirame ir geravališkame Lietuvos ir Lenkijos politikų bendradarbiavime.

Daug aistrų tebekeliančio Švietimo įstatymo priėmimą R. Sikorskis buvo pavadinęs „lakmuso popierėliu“, parodysiančiu Lietuvos pasiryžimą apsaugoti mažumų teises. Jis prašė Seimo įgyvendinti Lietuvos lenkų reikalavimus, teigdamas, kad jie lojalūs piliečiai, turintys teisę išlaikyti savo tapatybę, nuosavybę ir kultūrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nors daugelis Jūsų nepasitenkinimą sukėlusių klausimų niekaip nesisieja su mūsų užsienio politika, o yra Lietuvos vidaus reikalas, jau ne kartą buvo patvirtinta, kad esame atviri diskusijai ir dalijimuisi informacija bet kuriuo Jus dominančiu klausimu“, – rašoma laiške R. Sikorskiui.

Europarlamentarai ragina ministrą atsiriboti nuo tų asmenų ir iniciatyvų Lietuvoje ir Lenkijoje, kurių veikla nukreipta į įtampos kėlimą tautiniu pagrindu.

„Ši veikla pirmiausia kenkia eiliniams piliečiams. Lietuvoje šimtmečiais vieni šalia kitų gyvena ir sugyvena daugelio tautybių žmonės. Norintys šią sutarimo situaciją pakeisti turėtų nesulaukti pritarimo. Solidžia informacija pagrįstas aukštesnio politinio lygio dialogas yra geriausias būdas užkirsti kelią bandymams provokuoti nesutarimus tiek tarp skirtingų tautybių Lietuvos piliečių, tiek tarp mūsų šalių. Jūsų asmeninis indėlis stabdant šias tendencijas yra neabejotinai reikalingas ir svarbus“, – pabrėžiama laiške.

REKLAMA

Europarlamentarai viliasi, kad ministro buvimas Vilniuje atnaujins gerų tarpusavio kontaktų pagrindus. Tikimasi, kad ministras turės puikią progą surasti atsakymus į visus kylančius klausimus ir susipažinti su realia situacija, kadangi jam iki šiol buvo pateikiama šališka informacija.

„Tikime, kad Jums pavyks atverti duris naujam Lietuvos ir Lenkijos dvišalių santykių etapui, kuriame abi šalys veiksmingai bendradarbiaus. To iš mūsų laukia abiejų šalių piliečiai. Toks turėtų būti mūsų bendras tikslas. Jūsų apsilankymas Lietuvoje yra puiki proga jo siekti“, – rašo europarlamentarai.

REKLAMA

Laišką pasirašė Laima Liucija Andrikienė, Zigmantas Balčytis, Vilija Blinkevičiūtė, Leonidas Donskis, Juozas Imbrasas, Vytautas Landsbergis, Radvilė Morkūnaitė–Mikulėnienė, Rolandas Paksas, Justas Vincas Paleckis ir Algirdas Saudargas.

Ketvirtadienio pavakarę Lietuvoje viešėsiantis Lenkijos užsienio reikalų ministras R. Sikorskis turėtų susitikti su Lietuvos lenkų bendruomenės atstovais. Oficialiame Lenkijos URM puslapyje, kur nurodomos šios dienos aktualijos, R. Sikorskio vizitas į Lietuvą nenumatomas, minimas tik susitikimas su Baltarusijos opozicijos atstovais ir trumpa spaudos konferencija, kurioje dalyvaus R. Sikorskis.

Taip pat skaitykite:

Blogi santykiai su Lenkija –miboto proto rezultatas


Lietuvos lenkų protestas:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų