REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Generalinė prokuratūra susipažins su Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklą tyrusio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) medžiaga.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas kreipėsi į NSGK, prašydamas perduoti medžiagą raštinės vyriausiajai specialistei Dangirai Malikėnaitei, kad tam skirtose patalpose prokurorai galėtų perskaityti juos dominančią medžiagą.

REKLAMA

"Yra mano paruoštos vizos, kuriomis prašau, kad NSGK visą medžiagą perduotų specialistei, kuri užsiima slapta medžiaga, kadangi ten yra ir patalpos, ir galimybės susipažinimui, taip pat kreipiuosi į VSD, kad jie, kaip paslapties subjektas, irgi suteiktų tokią galimybę Generalinei prokuratūrai susipažinti su VSD darbuotojų parodymais, sudarysim sąlygas susipažint", - ketvirtadienį žurnalistams sakė V.Muntianas.

Seimo pirmininkas V.Muntianas, kancleris Gintautas Vilkelis bei NSGK pirmininkas Algimantas Matulevičius trečiadienį gavo generalinio prokuroro Algimanto Valantino raštą, kuriuo prašoma prokuratūros darbuotojams leisti susipažinti su VSD veiklos tyrimo medžiaga.

REKLAMA
REKLAMA

"Kreipėsi dėl to, kad mes ne tik prašėme pasižiūrėti tas pažymas, kurios nepateiktos NSGK, bet ir įvertinti, ar ten nėra nusikalstamos veiklos požymių, tas pažymas iš VSD gavo Generalinė prokuratūra, bet kad atsakytų į mūsų užduotus klausimus, jie norėtų įsitikinti dėl faktinės medžiagos, dėl parodymų, kurie buvo duoti VSD darbuotojų tyrimo metu", - prokurorų kreipimosi motyvus nurodė V.Muntianas.

Seimo valdyba sausį paprašė Generalinės prokuratūros įvertinti parlamentinio tyrimo metu VSD atsisakytas pateikti pažymas - ar jų pagrindu galima pradėti ikiteisminį tyrimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo metu VSD ir Seimas įsivėlė į konfliktą, kuomet departamento vadovybė, motyvuodama operatyviniu pažymų pobūdžiu, atsisakė pateikti pažymas, kuriose esą atskleidžiami aukštų pareigūnų korupciniai ryšiai.

Taip ir nesusipažinęs su slaptomis pažymomis, NSGK parengė VSD veiklos tyrimo išvadas, kuriose pažymėta, jog departamento darbe yra daug trūkumų, o jo generalinis direktorius Arvydas Pocius nėra pajėgus tinkamai organizuoti departamento darbą ir jam vadovauti.

Seimui patvirtinus išvadas, A.Pocius prezidentui Valdui Adamkui įteikė atsistatydinimo pranešimą, žiniasklaidos teigimu, kandidatą į VSD vadovus prezidentas Seimui pateiks kitą savaitę.

REKLAMA

Neoficialiomis žiniomis, naujuoju VSD vadovu siūlomas Specialiųjų tyrimo tarnybos vadovas Povilas Malakauskas.

Seimo vadovybė, Seimo komiteto ir VSD konfliktui tapus visuomenės diskusijų objektu, nusprendė išviešinti komiteto tyrimo medžiagą.

Kaip BNS sakė NSGK vadovas A.Matulevičius, tyrimo medžiaga jau baigiama rengti paviešinimui, tą ketinama padaryti kovo viduryje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų