REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo 2011 metų liepos 1 dienos iki 2012 metų birželio 30 dienos ES judriojo ryšio operatoriai, laikydamiesi 2007 m. pradėtų taikyti ir 2009 m. iš dalies pakeistų ES taisyklių, vėl privalės mažinti mažmenines tarptinklinio ryšio skambučių kainas. Vartotojams, pasirinkusiems ES reglamentuojamą Europos tarifą, skambinant iš užsienio už minutę teks mokėti ne daugiau kaip 35 centus, o priimant skambutį užsienyje – 11 centų. Tai paskutinis reguliuojamas kainų mažinimas pagal dabartinį ES tarptinklinio ryšio reglamentą, kuris nustos galioti 2012 m. birželio pabaigoje.

2010 m. birželio 30 d. Komisija paskelbė ataskaitą, kurioje nurodyta, kad, nors dėl tokio kainų mažinimo reguliuojamuoju laikotarpiu tarptinklinio ryšio kainos laikinai sumažėjo, dabartinėmis taisyklėmis neišspręsta pagrindinė problema – tarptinklinių paslaugų konkurencijos stoka ir tai, kad kainos ir toliau beveik siekė didžiausias leidžiamas mažmeninių tarifų ribas.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl to reikia naujos reguliavimo priemonės, kad būtų tvariai įgyvendintas Europos skaitmeninėje darbotvarkėje nurodytas tikslas – iki 2015 m. beveik suvienodinti tarptinklinio ryšio ir nacionalinių telekomunikacijų įstaigų tarifus. Šis tikslas bus pasiektas, jei užtikrinus konkurenciją judriojo ryšio rinkose vartotojams bus suteikta galimybė greitai ir nesunkiai pasirinkti tarptinklinio ryšio paslaugą, kurios kaina (beveik) atitiktų atitinkamas konkurencingas vietos skambučių kainas. Todėl Komisija netrukus pateiks pasiūlymą dėl ilgalaikio struktūrinių problemų sprendimo skambučių, SMS ir duomenų perdavimo tarptinkliniu ryšiu rinkose.

REKLAMA

Už skaitmeninę darbotvarkę atsakinga Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Neelie Kroes sakė: „Nustačius naujas didžiausias leidžiamas kainas, ateinančiais metais laikinai sumažės mažmeninės skambinimo ir skambučių priėmimo kainos, kai skambinama arba atsiliepiama kitoje ES šalyje. Tačiau tarptinklinio ryšio problemas reikia spręsti iš esmės, taikant ilgalaikį struktūrinį metodą. Todėl Komisija netrukus pateiks išsamius pasiūlymus dėl ilgalaikių sprendimų, skirtų šalinti pagrindinę – konkurencijos stokos tarptinklinio ryšio rinkose – problemą.“

REKLAMA
REKLAMA

Pigesni pokalbiai

Nuo 2011 m. liepos 1 d. iki 2012 m. birželio 30 d. bus sumažintos didžiausios mažmeninės tarptinklinio ryšio kainos (be PVM). Skambinti kainuos nebe 39 centus už minutę, o 35 centus, o už priimamą skambutį vietoje 15 centų reikės mokėti 11 centų už minutę. Euro zonai nepriklausančioms šalims taikytina suma bus apskaičiuojama remiantis 2011 m. birželio mėn. 1 d. Europos Sąjungos oficialiajame leidinyje paskelbtu valiutos kursu.

Valstybių narių nacionalinės ryšių reguliavimo tarnybos turi užtikrinti, kad judriojo ryšio operatoriai laikytųsi naujųjų duomenų perdavimo tarptinkliniu ryšiu taisyklių ir taikytų mažesnes skambučių kainas. Jei iškiltų su naujomis ribomis susijusių sunkumų ar klausimų, vartotojai gali susisiekti su valstybės narės, kurioje įsisteigęs jų operatorius, nacionaline reguliavimo tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Duomenų perdavimas tarptinkliniu ryšiu

Nuo 2011 m. liepos 1 d. didžiausia leidžiama didmeninė vieno megabaito duomenų perdavimo tarptinkliniu ryšiu kaina (kaina, kurią operatoriai taiko vieni kitiems) sumažės nuo 80 iki 50 centų. Galiojančiu reglamentu didžiausia leidžiama kaina už duomenų perdavimą nenustatyta.

Vartotojai ir keliaujantys verslininkai ir toliau bus apsaugoti nuo netikėtai didelių sąskaitų už duomenų siuntimą judriojo ryšio tinklais – mėnesio sąskaita už duomenų siuntimą negali viršyti 50 EUR, nebent vartotojas davė aiškų sutikimą, kad ši riba gali būti viršyta.

REKLAMA

Pagrindiniai faktai

ES Ministrų Taryba ir Europos Parlamentas, apsvarstę Europos Komisijos pasiūlymą, 2007 m. pirmą kartą nustatė didžiausias leidžiamas duomenų perdavimo tarptinkliniu ryšiu kainas ir užtikrino, kad visoje Europos Sąjungoje judriojo ryšio abonentams būtų taikomi panašūs tarptinklinio ryšio tarifai. 2009 m. liepos mėn. jie priėmė persvarstytas taisykles, pagal kurias nustatyta tarptinklinio ryšio kainas toliau palaipsniui mažinti, kad iki 2011 m. liepos mėn. didžiausia tarptinklinio ryšio skambučio kaina užsienyje būtų 35 centai už minutę, o priimamo skambučio kaina – 11 centų už minutę. 2009 m. tarptinklinio ryšio taisyklės bus taikomos iki 2012 m. birželio pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų