REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mitingą Minske filmavę LRT žurnalistai vos išvengė arešto, tačiau jiems nepavyko išsisukti be mėlynių. Žurnalistė Rūta Lankininkaitė pasakoja, kad Minske mitingo metu KGB pareigūnai ją ir televizijos operatorių stipriai apstumdė, nuplėšė nuo mikrofono LRT užrašą ir norėjo suimti.

REKLAMA
REKLAMA

„KGB vaikinai, persirengę sportiniais kostiumais, iššoka iš autobusų ir iš karto puola kas pasitaiko jiems po ranka. Jie pradėjo stumti mitinguotojų minią žemyn iš aikštės, o mes kaip tik buvome toje vietoje. Mes pradėjome aiškinti, kad esame užsienio žurnalistai ir turime akreditacijas, bet jiems tai buvo visiškai nesvarbu“, – pasakoja žurnalistė.

REKLAMA

Pasak R. Lankininkaitės, mieste mitingo metu budėjo labai daug specialiųjų tarnybų – OMON'o, KGB, milicijos, ypatingųjų būrių. Anot jos, labai daug pareigūnų autobusų buvo paslėpta kiemuose.

„Netgi matėme tokių atvejų, kad eina praeivis, visiškai nesusijęs su mitingu, bet pareigūnai čiumpa jį už parankių ir iš karto tempia į autobusą“, – sako LRT žurnalistė.

Mitingas Minske vyko trečiadienio vakarą.

„Mitinguotojai ėjo tyliai, be transparantų, be šūkių, be jokių vėliavų. Jie ėjo plodami, o automobilių vairuotojai juos sveikino signalizuodami. Ir tuomet prasidėjo pirmieji sulaikymai – pareigūnai tiesiog iššokdavo iš autobusų užtamsintais stiklais ir griebdavo patį pirmą pasitaikiusį žmogų“, – teigia R. Lankininkaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Mitingo metu pareigūnai sulaikė 13 žurnalistų, tarp jų – BBC, „Reuters“ ir „Intefax“ darbuotojai. Vienas nepriklausomo Baltarusijos naujienų portalo „BelaPAN“ žurnalistas nukentėjo rimčiau – jam prakirsta kakta.

„Tyliojo protesto“ metu Spalio aikštėje vyko valdžios suorganizuotas koncertas.

„Jie padarė koncertą, aptvėrė visą aikštę metaliniais užtvarais tam, kad mitinguotojai negalėtų rinktis aikštėje. Mitinguotojai rinkosi prie Centrinės universalinės parduotuvės ir jie tiesiog praėjo šalia aikštės. Kitaip jiems nebuvo leista“, – pasakoja LRT žurnalistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš prezidento Aleksandro Lukašenkos politiką nukreiptą protestą suorganizavo bendruomenė „Revoliucija per socialinį tinklą“.

„Mitingas nukreiptas prieš autoritarinį A. Lukašenkos režimą. Protestuotojai sako, kad ekonominė situacija yra baisi, kad A. Lukašenka su visa savo valdžia turi „nueiti nuo arenos“ ir turi ateiti nauji žmonės, kurie gali ištraukti Baltarusiją iš duobės. Čia yra socialinio nepasitenkinimo dalykai, nes kainos išaugusios, Baltarusijos vertė kritusi, šalyje vyrauja ekonominė krizė ir manoma, kad valdžia su ja nesusitvarko“, – pasakoja žurnalistė.

Aušra Jakubonytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų