REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kadrų nubyrėjimas Generalinėje prokuratūroje patvirtina, kad dirbti šioje struktūroje tikriems profesionalams tampa nepakeliama našta.

REKLAMA
REKLAMA

Pastarojo pusmečio įvykiai prokuratūroje ne tik visuomenei, bet ir buvusiems teisėsaugos vilkams nesuvokiami sveiku protu. Prezidentė Dalia Grybauskaitė, į generalinio prokuroro postą siūlydama paklusnumu jai pasižymintį, tačiau jokios vadovavimo patirties neturėjusį prokurorą Darių Valį iš Naujosios Akmenės, tikėjosi permainų.

REKLAMA

Per metus trunkantį D. Valio vadovavimo laikotarpį prokuratūroje padvelkė chaosu, kurį lydėjo profesionalų pasitraukimas ir nekvalifikuotų specialistų išaukštinimas.

Geriausieji jau pasitraukė

Vienas po kito iš Generalinės prokuratūros traukiasi žinomi prokurorai, dar neseniai švytėję apie garsiausias rezonansines bylas pasakojančiose televizijos laidose.

Pastaraisiais mėnesiais prokuratūrą savo noru paliko ir advokatu tapo mokslininko laipsnį turintis prokuroras Linas Belevičius. Neseniai advokatų gretas papildė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamente (ONKTD) dirbęs Aidas Mažeika.

REKLAMA
REKLAMA

Tiriant Drąsiaus Kedžio mirties aplinkybes jam teko atlaikyti nemažą kritikos nepagailėjusios visuomenės spaudimą. Iš A. Mažeikos pasipiktinę komentatoriai ne kartą išsityčiojo ir internete.

Kiek anksčiau į advokatūrą persikėlė ir ONKTD prokuroras Rolandas Tilindis, su kolegomis sėkmingai išnarpliojęs kunigo Ričardo Mikutavičiaus apiplėšimo ir nužudymo istoriją.

R. Tilindį generalinis prokuroras D. Valys nubaudė už tai, kad šis pavėlavo deklaruoti pajamas, gautas už autorinę sutartį su Specialiųjų tyrimų tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šių metų sausį su ilgamete tarnyba ne savo noru buvo priverstas atsisveikinti ir ONKTD vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka. Doru, sąžiningu, darbui atsidavusiu, o svarbiausia – nepaperkamuoju laikyto prokuroro atsisakyta po to, kai kolegos jį pasveikino 53-iojo gimtadienio proga, o kitą rytą, melagingai išsikvietę ir liepę pasitikrinti alkoholio tikrintuvu, užfiksavusiu 0,6 promilės girtumą, paprašė nedelsiant palikti postą.

A.Kliunkai dar buvo paaiškinta, kad ONKTD esąs reorganizuojamas.

Bėga ir uoli gynėja

Prokuratūrą vis dažniau palieka ištikimiausi D. Valio kariaunos atstovai. Neoficialių „Balsas.lt savaitės“ šaltinių teigimu, nuo liepos 1 dienos savo noru iš Generalinės prokuratūros traukiasi ir Vilma Budėnienė, iki šiol buvusi D. Valio patarėja ryšiams su visuomene. Ji pasižymėjo ištikima D. Valio gynyba prieš kritiškai nusiteikusius žiniasklaidos atstovus.

REKLAMA

Gegužės pabaigoje portalas balsas.lt skelbė, kad tarnybiniu transportu D. Valys iš Generalinės prokuratūros nuskubėjo į Vilniaus oro uostą, iš kurio jis išvyko į Romoje (Italija) vykusį susitikimą „Dialogas tarp generalinių prokurorų Europoje“.

„O kas čia tokio. Juk generalinis prokuroras išvyko darbo reikalais į komandiruotę“, – taip V. Budėnienė sureagavo į portalo žurnalisto klausimą, kodėl D. Valys eilinį kartą buvo pastebėtas besimėgaujantis pasivažinėjimais tarnybiniu transportu.

Maža to, V. Budėnienė pripažino, kad prieš tai D. Valį į darbą nuvežusi asmeniniu automobiliu.

REKLAMA

„Juk mes – kaimynai. Abu Jeruzalėje gyvename, vienas šalia kito, tad nematau problemos kolegą pavėžėti iki darbovietės. Tuo labiau jis su savimi turėjo kelioninį lagaminą. Pripažinsiu, jis labai nenorėjo būti vežamas. Prašėsi, kad jį žmona vežtų iš paskos. Bet pamaniau, kad kvailai atrodysime vykdami dviem mašinomis, tad pasiūliau pavėžėti savąja“, – uoliai gynėsi V. Budėnienė.

Prokuratūros džiunglėse šnibždamasi, kad V. Budėnienė nutarė pasitraukti iš darbo po to, kai esą sulaukė aršios D. Valio kritikos, jog ši jo gynybai žiniasklaidoje nesugebėjusi pasitelkti stipriausios artilerijos šovinių. Neva V. Budėnienei priekaištauta dėl to, kad ji nemokėjusi užčiaupti kritiškiausiai generalinio prokuroro veiksmus aptarinėjusių spaudos leidinių, naujienų portalų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nesutrukdė nesėkmingas tyrimas

Ne ką mažiau stebina ir D. Valio iniciatyva vykstantis valdžios krėslų perstumdymas. Štai Generalinės prokuratūros ONKTD vadovauja Irmantas Mikelionis, kuriam komisija skyrė tik trečią vietą, tinkamiausiu kandidatu į šį postą palaikiusi Mindaugą Dūdą.

Neseniai paskelbta, kad sostinės apygardos prokuroro pavaduotoju paskirtas Gedgaudas Norkūnas, o ne komisijos geriausiai įvertintas Julius Rėksnys.

Pastarasis kiek anksčiau ne kartą aršiai pasisakė apie dabartinę prokuratūros vadovybę.

Stebina, kad minėtas G. Norkūnas paskirtas ir Vilniaus apygardos Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vadovu.

REKLAMA

„Skirdamas į šias atsakingas pareigas atsižvelgiau į prokuroro sukauptą darbo patirtį organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos tyrimo srityje. Darbų ir idėjų tęstinumas – vienas sėkmės garantų“, – pranešime žiniasklaidai teigė generalinis prokuroras D. Valys.

Tačiau D. Valys kažkodėl pro pirštus praleido vieną nemenką svarbą turintį G. Norkūno darbo prokuratūroje faktą. Pastaruosius keletą metų prokuroro G. Norkūno stalčiuje gulėjo ir nė iš vietos nebuvo pajudinta įvairiausiomis legendomis apipinta 2001 metų lapkritį Vilniaus senamiestyje nežinomo snaiperio šūviu nukauto Kauno Daškinių vadeivos Remigijaus Daškevičiaus, pravarde Daškė, užsakytos žmogžudystės byla.

REKLAMA

Prieš keletą metų bendraujant šia tema, į šių eilučių autoriaus pateiktą klausimą, ar yra prošvaisčių ištirti buvusio Lietuvos bokso federacijos vadovo R. Daškevičiaus žūties paslaptį, G. Norkūnas atsakė keliomis abstrakčiomis frazėmis.

„R. Daškevičiaus žmogžudystė apaugusi įvairiais gandais, bet tikiu, kad ji artimiausiu metu bus atskleista. Pagal dabartinį Baudžiamąjį kodeksą tokio pobūdžio nusikaltimams senatis galioja 20 metų. Nors po jo žūties kurį laiką buvo sulaikyti artimiausi jo aplinkos žmonės, deja, šiuo metu įtariamųjų byloje nėra. Prieš kurį laiką mirė ir šautuvo, iš kurio buvo nušautas R. Daškevičius, savininkas – pakaunės ūkininkas“, – tada aiškino G. Norkūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol sunku suprasti, kaip tokiam skyriui gali vadovauti prokuroras, kuris pats per kelerius metus nesugebėjo atskleisti vienos didžiausių lietuviškos mafijos mįslių.

Vieni dirba, kitas mokosi

Ką šiuo metu veikia bene daugiausiai kovai su organizuotu nusikalstamumu nusipelnęs prokuroras A. Kliunka, kaip jis jaučiasi netekęs aukšto posto ir kaip leidžia savo kasdienybę?

Buvęs ONKTD vadovas A. Kliunka dirba pagal individualią veiklą advokato padėjėju ir daug dėmesio skiria spalį vyksiantiems advokatūros egzaminams. Jam tenka krimsti teorines žinias apie teisinę sistemą – nuo civilinės iki Europos teisės.

REKLAMA

„Pasitaiko, kad šiandien uždirbu nuo 500 iki 3 tūkst. litų per mėnesį. Taip pat kartais pinigų prasimanau rašydamas mokslinius darbus, projektus. Aišku, smaugia baisūs mokesčiai – juk besiverčiantys advokatūra valstybei privalo sumokėti net 40 proc.

Dažniausiai atstovauju nukentėjusiesiems sukčiavimo, turto iššvaistymo, bankroto bylose. Kreipėsi keletas garsių klientų, bet man neužtenka statuso juos ginti. Prieš keletą metų net policininkai galėjo užsirašyti į advokatų sąrašus ir tokiu atveju, pasitraukę iš tarnybos, jie automatiškai tampa advokatais. Bet tada rimtai nesvarsčiau apie tokią galimybę, tad dabar esu priverstas mokytis“, – pasakojo A. Kliunka.

REKLAMA

Sudėtingiausias bylas kuravęs buvęs prokuroras baisisi dabartine padėtimi Generalinėje prokuratūroje.

„Akivaizdu, kad jis (D. Valys – red. past.) su niekuo nepasitaręs bando daryti tam tikras reformas. Ir ne vieną jau padarė. Juk rotacija – tai judėjimas ratu. Taip, ji turi būti, bet ne tame pačiame lygyje. Manau, kad žmogus turi patekti ne į žemesnes, o aukštesnes pareigas. Po penkerių metų vėl galėtų būti grąžintas į ankstesnes pareigas.

Apie tai, kas kalbama dabar – grynas melas. Nors rotacija galioja nuo 2008 metų, bet praėjusią vasarą atėjęs generalinis prokuroras kažkodėl sako, kad būtent jis rotaciją padarė“, – stebėjosi ilgametis prokuratūros veteranas.

REKLAMA
REKLAMA

Tik faktai:

Prokurorų profesinės sąjungos pirmininkas Stasys Kasiulis „Balsas.lt savaitei“ pareiškė, kad liūdna ir graudu žiūrėti, kai prokuratūrą kaskart palieka profesionaliausi specialistai.

„Generalinio prokuroro teigimu, buvo atleista 20 prokurorų. Konkrečių skaičių neturiu, bet žinau, kad dažniausiai prokurorai išeina savo noru. Kadangi jie nesijaučia saugūs, nėra patenkinti nesibaigiančiomis reformomis, nelaukia, kol bus atleisti, o pasitraukia patys“, – pastebėjo S. Kasiulis.

Jo žiniomis, Alytaus apylinkės prokuratūros darbuotojai sulaukė skambučio iš savo valdžios Vilniuje. Alytiškiams buvo pasakyta, kad pas juos mažas krūvis, todėl jiems reikia kaip įmanoma greičiau keltis į prokuratūrą Kaišiadoryse. Mat ten prokurorai neva nepajėgia susidoroti su milžinišku darbu.

„Reikia ne vienų metų paruošti prokuratūros profesionalą. Jei nebus tinkamos praktikos – neverta kalbėti apie jaunąją kartą. Natūralu, kad skiriant vadovus sudaroma komisija. Bet jei žmogus buvo geriausiai įvertintas, o paskui nepaskirtas eiti vadovaujamų pareigų, akivaizdu, kad tokios atrankos daromos netikslingai. Suprantama, jei į „Zaporožietį“ įmontuosi „Ferrari“ variklį – jis niekada netaps „Ferrari“. Panaši padėtis ir kalbant apie atrankas“, – sakė S. Kasiulis.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų