REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių apygardos prokuratūra po „Šiaulių krašto“ publikacijų apie sporto komplekso Dainų parke projektą ėmėsi ginti viešąjį interesą. Pagal šį projektą, kuriam įgyvendinti Šiaulių politikai mezga partnerystę su verslu, iš biudžeto būtų melžiama 25 metus, o iš viso išmelžta 77,2 milijono litų.

REKLAMA
REKLAMA

Prašo naikinti sprendimą dėl partnerystės

Prokurorai prašo teismo panaikinti Šiaulių miesto tarybos šių metų kovo 24 dienos sprendimą „Dėl sporto komplekso Dainų parke statybos ir eksploatavimo projekto įgyvendinimo“.

REKLAMA

Šiaulių apygardos administracinis teismas viešą interesą ginančio prokuroro pareiškimą priėmė ir įpareigojo Savivaldybę teisminiam nagrinėjimui pateikti visą su šiuo sprendimu susijusią medžiagą.

Dar praėjusios kadencijos Šiaulių miesto taryba, vadovaujama eksmero Genadijaus Mikšio, projektui įgyvendinti pasirinko viešojo ir privataus sektorių partnerystę pagal ekspertų parengtą galimybių studiją.

Estafetę perėmusiai naujos kadencijos Tarybai dabar siūloma laiminti partnerio pasirinkimo būdą ir partnerystės sutarties projektą.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien Taryba jau turėjo svarstyti šį klausimą. Nebeslepiama, jog bendra partnerystė projekto vertė bus jau ne per 14 milijonų litų, kaip fiksuota kovo mėnesį, o – 77, 2 milijono litų. Viename asmenyje būtų perkamas ne tik komplekso statytojas ir valdytojas, bet ir ugdytojas.

Partnerystės schema

Ne kartą apie šį projektą rašė dienraštis „Šiaulių kraštas“ („Iešomas partneris už 75 milijonus litų“, „Šiaulių kraštas“, 2011-06-15, „Auksinė partnerystė, „Šiaulių kraštas“, 2011-06-27). Paviešinta, pagal kokią schemą Šiaulių politikai už 10,5 milijono litų kainuojančią statybą į privačią kišenę ketina atseikėti 77,2 milijono litų mokesčių mokėtojų pinigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sumanyta statyti dengtą futbolo maniežą, kad naują sporto bazę turėtų privatūs futbolo klubai ir savivaldybės Futbolo akademija.

Pati Savivaldybė negalinti nei savo biudžete rasti 10 milijonų litų, nei skolintis. Skolų jau turi kone 150 milijonų litų.

Todėl privatus investuotojas, galbūt ir privatus sporto klubas, pastatytų (pasistatytų) kompleksą ir iki cento susigrąžintų įdėtas investicijas. Investuoti imtų paskolą, jos palūkanas apmokėtų Savivaldybė. Tikinama, jog verslas prisiims „visą riziką“, bet kuo jis rizikuoja?

REKLAMA

25 metus, kol Savivaldybė statinį išsipirks, statytojas kompleksą eksploatuotų dykai – už viską mokėtų Savivaldybė. Nepaisant to, kad privatininkas užsiimtų komercine veikla, patalpų nuoma tretiesiems asmenims.

Komplekso statytojui keliama sąlyga turėti privačia sporto mokyklą. Bet iš tiesų ketinama automatiškai į privačias rankas atiduoti miesto Futbolo akademiją su 500 ugdytinių ir jų treneriais.

Sporto komplekso valdytojams byrėtų ir tuoj tuoj atsirasiančio neformaliojo ugdymo krepšelio pinigai – apie 1,5 milijono litų per metus, jeigu akademija, kaip reiklalaujama išaugintų iki 750 ugdytinių. Futbolo akademija taptų pirmąją neformalaus ugdymo privatizavimo kregžde.

REKLAMA

Verslas neateis nesitikėdamas pelno, todėl numatyta mokėti dividendus – paskutinius 15 metų jie pagal galimybių studiją turėtų sudaryti 18 procentų partnerytės mokesčio. Per pusę milijono litų dividendų kasmet byrėtų nuo numatomo kasmet mokėti 3 milijonų litų mokesčio. Per visus mokėjimo metus susidarytų tiek, kad užtektų ir antram maniežui pastatyti.

Valdžios galvosuž partnerystę

Šiaulių meras Justinas Sartauskas „Šiaulių kraštui“ anksčiau yra aiškinęs: „Aš – už. Kai biuždetininkas tvarkosi, visems lyg ir aiškiau, bet klausimas, ar ekonomiškiau. Todėl bent vieną sporto mokyklą galime privačią turėti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kuo privatizuota Futbolo akademija skirsis nuo neprivatizuotos, meras neaiškina.

Jis tik įsitikinęs, jog už „užsakymą ugdyti vaikus reikia mokėti“. O statybos projektas brangsta taip, kaip „brangsta“ įsigytas automobilis: „Juk reikia lėšų jo eksploatacijai, degalams.“

Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius taip pat yra sakęs: „ Aš – už. Pastatytų maniežą, teiktų ugdymo paslaugas, mokėtume už ugdymo paslaugas – viskas būtų vienose rankose“.

Vakar J. Sartauskas, „Šiaulių krašto“ klausiamas, kaip reaguoja į prokurorų veiksmus, teigė jų nesibaiminantis: „Teismas paprašė tik papaildomos informacijos ir nieko dar nepanaikino.“

REKLAMA

Mero tvirtinimu, kovo mėnesį Taryba savo sprendimu „ tik pritarė galimybių studijai“. Bet būtent po to, kaip prasitarė pats meras, tų pačių konsultantų buvo paprašyta rengti ir partnerytės sąlygas, ir ieškoti potencialaus partnerio. Jų sukurpti projektai dabar Tarybai ir klojami ant stalo.

Rūta JANKUVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų