REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nauja motinystės (tėvystės) pašalpų mokėjimo tvarka kartina naujagimių besilaukiančių tėvų gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA

Būsimieji tėveliai raginami jau dabar susiplanuoti šeimos finansus ir vaiko priežiūros atostogų laiką, nes nuo liepos 1 d. įsigalioja nauji Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimai. Bet kaip tai padaryti, kol Vyriausybė nepatvirtino, kaip naujoji tvarka bus įgyvendinama?

REKLAMA

Prarado pasitikėjimą

Nuo liepos 1 d. naujagimių susilaukę tėvai galės pasirinkti vaiko priežiūros atostogų laikotarpį ir pašalpos dydį. Tvirtinama, kad nauja tvarka siekiama paskatinti vaikus auginančius tėvus greičiau grįžti į darbą. Tačiau kol nepatvirtintos naujos motinystės (tėvystės) pašalpų nuostatos, kūdikių laukiantys tėvai gyvena nežinioje.

„Įstatymas pakeistas, bet Vyriausybės patvirtintų poįstatyminių nuostatų, kurie konkrečiai apibrėžtų naujos tvarkos įgyvendinimą, dar nėra. Tėvams jau dabar reikia apsispręsti, kokiomis sąlygomis prižiūrės vaiką, o „Sodra“ nesiima komentuoti ir paaiškinti konkrečių atvejų. Taigi ne vienoje šeimoje panika“, – sakė Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio valdybos narė Rasa Paulavičienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Sodra“ informuoja, kad vaiko priežiūros atostogas tėvai galės pasiimti vieniems arba dvejiems metams. Jei mama ar tėtis pasirinktų vienų metų laikotarpį ir neturėtų papildomo atlygio, gautų 100 proc. kompensuojamųjų pajamų dydžio išmoką.

Apsisprendus vaiką auginti 2 metus, pirmaisiais metais būtų mokama 70 proc. buvusio kompensuojamojo užmokesčio dydžio pašalpa. Išmoka mažėtų, jei pašalpos gavėjas gautų papildomų pajamų. Antraisiais metais pašalpa siektų 40 proc. buvusių pajamų, tačiau neliktų jokių apribojimų dirbti. Vadinasi, pagal naująją tvarką antraisiais metais dirbti pradėję tėvai gautų ir išmoką, ir darbo atlygį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Deklaruojama, kad antraisiais metais mama ar tėtis išmoką gaus nepriklausomai nuo darbo pajamų. Tačiau įstatyme tokios nuostatos nėra. Mus tikina, kad tai bus įtvirtinta poįstatyminiuose aktuose. Ar gali tėvai dabar tuo tikėti, kai per pastaruosius metus buvo visiškai sugriaustas pasitikėjimas motinystės socialiniu draudimu?!“ – klausė R.Paulavičienė.

Aktyvių mamų sambūrio atstovės tvirtinimu, dar vienas naujos motinystės (tėvystės) pašalpų mokėjimo tvarkos trūkumas – nenumatyta galimybė keisti pasirinkimą.

REKLAMA

Nemoka ligos pašalpų

Nuo liepos 1 d. įsigaliosiantys įstatymo pakeitimai sudrumstė besilaukiančių mamų gyvenimą. Norėdamos spėti pasinaudoti iki šiol galiojančia pašalpų mokėjimo tvarka, kuri yra finansiškai palankesnė, kai kurios būsimos mamos neima vadinamųjų dekretinių atostogų ir į darbą eina iki pat gimdymo.

Šių atostogų trukmė yra 126 dienos, iš kurių 56 dienos – po gimdymo. Pasibaigus joms, prasideda vaiko priežiūros atostogos. Kad jos neprasidėtų vėliau, kai jau įsigalios nauja pašalpų mokėjimo tvarka, iki liepos 1 d. gimdyti turinčios mamos ryžtasi atsisakyti dekretinių atostogų. Tokiu atveju jos rizikuoja prarasti nedarbingumo pašalpą tuomet, kai liga yra nesusijusi su nėštumu.

Tokia nėščiųjų situacija sudomino Seimo kontrolierių įstaigą. Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius aiškinasi, kodėl besilaukiančioms moterims, atsisakiusioms nėštumo ir gimdymo atostogų, nemokama ligos pašalpa.

REKLAMA

Skatina greičiau grįžti į darbą

Pasak banko „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovės Lietuvoje Odetos Blažienės, naujosios tvarkos esmė – skatinti vaiko priežiūros atostogose esančius tėvelius greičiau grįžti į darbo rinką. Instituto atlikti skaičiavimai rodo, kad nauja tvarka finansiškai palankesnė tiems tėvams, kurie antraisiais vaiko priežiūros metais planuoja dirbti.

Pagal iki šiol galiojančią tvarką, gaunant papildomų draudžiamųjų pajamų, kurios viršija išmoką, ji iš viso nemokama arba mokamas skirtumas tuo atveju, jei darbo atlygis mažesnis nei gaunama pašalpa. O.Blažienės tvirtinimu, ne tokia palanki naujoji tvarka bus tiems tėvams, kurie vaiko priežiūros atostogų metu dirbti neplanuoja. Dabar vaiko priežiūros atostogų išėjusiam vienam iš tėvų pirmaisiais metais mokama 90 proc. kompensuojamų pajamų, antraisiais – 75 proc. kompensuojamojo atlygio dydžio išmoka.

Naujoji socialinio motinystės (tėvystės) draudimo tvarka nepalanki būsimiems dvynukų ar trynukų tėvams. Nors jie ant rankų sūpuos ir rūpinsis ne vienu vaikeliu, gaunama išmoka nebegalės viršyti 100 proc. kompensuojamųjų pajamų. Iki šiol išmokos buvo atitinkamai dauginamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų