REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo liepos 1 d. socialiniais darbuotojais galės dirbti tik turintieji aukštąjį universitetinį arba koleginį socialinio darbo ar jam prilygintą išsilavinimą. Nustatytos išimtys tik socialiniams darbuotojams, kuriems iki reikiamo išsilavinimo įgijimo yra likę mažiau negu pusė išsilavinimui įgyti skirto termino. Taip pat šis išsilavinimo reikalavimas netaikomas socialiniams darbuotojams, kuriems iki senatvės pensijos amžiaus, skaičiuojant nuo 2006 m. liepos 1 d., bus likę ne daugiau kaip 7 metai.

REKLAMA
REKLAMA

„Socialinio darbuotojo tikslas – padėti žmogui spręsti socialines problemas, motyvuojant jį patį keistis, kad stiprėtų jo noras savarankiškai įveikti sunkumus, o taip pat ir pasinaudoti visuomenės teikiama pagalba. Ši specifinė ir labai svarbi profesija reikalauja ne tik profesinio išmanymo, psichologinių žinių, bendravimo įgūdžių, bet ir sugebėjimo atjausti žmogų, suprasti jo problemas ir, svarbiausia, padėti visuomenei susivokti, kad socialinės gerovės pagrindas nėra vien materialinės vertybės. Todėl neatsitiktinai yra keliamas profesinės kompetencijos reikalavimas socialiniams darbuotojams, nes šiame darbe kokybė yra itin svarbi, tad ir atitinkamas išsilavinimas yra būtinas“, – tvirtino socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

REKLAMA

Išsilavinimo reikalavimas socialiniams darbuotojams buvo žinomas nuo 2006 m. Daugelis socialinių darbuotojų, suinteresuotų ir toliau dirbti socialinio darbuotojo darbą, studijavo universitetuose ir kolegijose savarankiškai savo lėšomis, tam taip pat buvo naudojamos ES lėšos – valstybės mastu buvo ir tebėra vykdomi socialinių darbuotojų perkvalifikavimo mokymai. Projekto dėka 510 socialinių darbuotojų nemokamai persikvalifikavo ir įgijo ar artimiausiu laiku įgis socialiniam darbui prilygintą išsilavinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, reikalavimas turėti aukštąjį socialinio darbo ar jam prilygintą išsilavinimą taikytinas 3196 socialiniams darbuotojams. 2011 m. birželio mėn. didžioji dauguma socialinių darbuotojų (2697 arba apie 84 proc.) turėjo, siekė įgyti reikiamą išsilavinimą ar buvo priešpensinio amžiaus. Iš reikiamo išsilavinimo neturinčių ir į įstatyme numatytas išimtis nepatenkančių 499 žmonių (apie 16 proc.) 142 yra atleidžiami, o likusiems (357-iems) pasiūlytos kitos (seniūnijos specialisto, socialinių išmokų specialisto, socialinių paslaugų įstaigos užimtumo specialisto, socialinio darbuotojo padėjėjo ar kt.) pareigos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikime, kad socialinės srities įstaigų vadovai skirs dėmesio konkrečiam jo vadovaujamos įstaigos darbuotojui. Darbdavys, kuris vertina savo darbuotojo patirtį, sugebės rasti alternatyvių sprendimų, kurie leis išsaugoti šį darbuotoją kolektyve, ieškos ir sudarys galimybes socialiniams darbuotojams įgyti reikiamą išsilavinimą ar, išgrynindami socialinio darbo veiklą, siūlys šiems darbuotojams kitas, jų veiklą atitinkančias, pareigas“, – pridūrė ministras D. Jankauskas.

Socialiniai darbuotojai dažnai klaidingai tapatinami su žemos kvalifikacijos lankomosios priežiūros darbuotojais (socialinio darbuotojo padėjėjais), dirbančiais pagal socialinio darbuotojo nurodymus ir teikiančiais pagalbą asmens namuose. Išsilavinimo reikalavimas bus taikoma tik socialiniams darbuotojams.

Šiuo metu socialinius darbuotojus Lietuvoje rengia keliolika mokymo įstaigų, kasmet parengiama apie 900 specialistų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų