REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Gamtinių dujų įstatymo pataisomis galima sutaupyti valstybei apie 250 milijonų litų ir atsikratyti tarpininkų šiame versle“, – teigia Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Vytautas Gapšys ir frakcijos narys Kęstutis Daukšys.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje V. Gapšys teigė, kad DP siūlomas projektas leistų sutaupyti 250 milijonų litų per metus. „Įstatymo projektas atvertų naujas galimybes dujų tiekime Lietuvai. Jį priėmus, atsirastų galimybės gauti dujas tiesiogiai, o ne per tarpininkus. Tas pelnas, kurį dabar pasiima tarpininkas, liktų valstybei arba vartotojų kišenėms“, – sakė jis.

REKLAMA

Kaip pabrėžė V. Gapšys, politikai, tame tarpe valdantieji, prieš rinkimus garsiai žadėjo pažaboti dujų tarpininkų apetitus, tačiau toliau kalbų šie ketinimai nepažengė. Anot jo, pataisos nestabdo kitų siūlymų dėl dujų ūkio pertvarkymo ir pirmiausiai yra skirtos tam, kad valstybė ar jos sukurta įmonė galėtų tiesiogiai derėtis su dujų tiekėjais, o tarpininkų pasiimama marža nebedidintų dujų kainos.

Įstatymą priėmus, anot V. Gapšio, dujų tarpininkai tikrai nebetektų prasmės. Atsakydamas į klausimą, ar prieštaringai vertinama tarpininkų įmonė „Dujotekana“ būtų eliminuota iš dujų tiekimo verslo, V. Gapšys patvirtino, kad visos tarpininkų įmonės užsiimančios tik sąskaitų išrašymu.

REKLAMA
REKLAMA

„Bus labai aiški takoskyra Seime. Pamatysime, kas yra iniciatyvos priešininkai, kas yra šalininkai. Iš maždaug 3 milijardų kubinių metrų dujų 6–7 šimtai milijonų kubinių metrų importuojama per tarpininkus, kurie užsiima tik tuo, kad išrašo sąskaitas“, – pabrėžė K. Daukšys.

Įstatymo pataisa Seimui teikiama šiandien. DP atstovai sako tikintys sulauksią valdančiųjų paramos ir sieksiantys, kad projektas būtų svarstomas skubos tvarka. Gamtinių dujų įstatymo 3 straipsnio 37 dalį darbiečiai siūlo pataisyti ir papildyti, suformuluojant ją taip:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

“37. Tiekimo įmonė – dujų įmonė, kuri verčiasi dujų tiekimo veikla. Dujų tiekimo veikla gali verstis įmonė, kuri atitinka bent vieną iš šių kriterijų:

1) yra Lietuvos valstybės kontroliuojama įmonė (įmonėje daugiau kaip 1/2 balsų suteikiančių balso teisę visuotiniame akcininkų susirinkime, nuosavybės teise priklauso valstybei);

2) užsiima gamtinių dujų gavybos veikla;

3) yra galutinis vartotojas – gamtines dujas perka savo reikmėms;

4) turi skirstomuosius dujotiekio tinklus nuosavybės teise iki gamtinių dujų paskirstymo vartotojams."

REKLAMA

Konservatoriai nenori

Seimo Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma DP iniciatyvą vadina nesavalaike ir nelogiška. „Prieš kokius penketą metų jis būtų turėjęs prasmės. Dabar mes einame prie to, kad dujų ūkyje diegti kuo didesnę konkurenciją, o nenorime likti prie to, kad tiekėjas būtų vienas GAZPROMAS. Norime, kad veiktų ir dujų birža, panašiai kaip veikia elektros birža. Jei elektros ūkis būtų reglamentuotas taip, kaip dabar dujų ūkyje siūlo daryti DP, tai ten biržoje galėtų prekiauti tik LITGRID ir skirstomųjų tinklų įmonės. Visi kiti žaidėjai, siūlantys savo prekę, būtų eliminuoti“, - pastebėjo politikas.

REKLAMA

Anot J. Razmos, tai tik sujauktų planuojamą dujų ūkio pertvarką ir nieko neduotų. DP atstovų kalbas apie numatomus sutaupyti 250 milijonų jis apibūdino kategoriškai: „Pasakos“.

„Pažymėtina, kad siūlomas teisinis reguliavimas yra perteklinis ir gali sukelti rimtų neigiamų pasekmių valstybei. Vyriausybės 2007-12-05 nutarimu Nr. 1304 „Dėl gamtinių dujų perdavimo, skirstymo, laikymo, skystinimo ir tiekimo licencijavimo taisyklių patvirtinimo” patvirtintos taisyklės numato reikalavimus, taikomus gamtinių dujų tiekėjams. Numatyti papildomų ribojimų įstatyme nėra pagrindo. Dar svarbiau, kad siūlomas reguliavimas sukurtų teisinę kliūtį valstybei turėti gamtinių dujų tiekimo įmonės ne kontrolinį akcijų paketą. Tai taptų rimta ir niekuo nepateisinama kliūtimi valstybei įgyvendinti gamtinių dujų sektoriaus pertvarką visuomenei (vartotojams) kuo naudingesniu būdu“, - darbiečiams oponavo J. Razma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, jei siūlomos tokios pataisos, kiltų  klausimas ar yra suprantama  šios pertvarkos esmė ir aplamai, kam tas III-as paketas reikalingas.

DP pirmininkas, Europos parlamento narys Viktoras Uspaskich portalui „Balsas.lt“ teigė, kad konservatoriai laužo rinkiminius pažadus ir klaidina rinkėjus. „Rinkos santykius, apie kuriuos kalba J. Razma, galima įdiegti per kelis metus, pastatant suskystintų dujų terminalą ir darant kitas reformas, tačiau kainas ir tarpininkų pelnus reikia riboti jau dabar“, - teigė jis.

*****

(Papildyta 17.40) Dujų tiekimo tarpininkavimu užsiimanti bendrovė „Dujotekana“ prieš keletą metų buvo minima vadinamojo Valstybės saugumo departamento skandalo metu, kai parlamentinis tyrimas atskleidė jos tuometinio vadovo Rimando Stonio ryšius su aukšto rango valdininkais, politikais ir paties departamento pareigūnais.

Buvęs Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Algimantas Matulevičius, vadovavęs parlamentiniam tyrimui, sako, kad panašūs sprendimai turėjo būti priimti prieš kelis metus. „Tai turėjo padaryti tie, kas daugiausiai žadėjo – Andrius Kubilius ir Rasa Juknevičienė, kurie savo pažadus kažkodėl pamiršo. Kodėl dabar siūlo DP? Matyt todėl, kad irgi turi kok5 nors interesą. Bet kadangi tai sutampa su Lietuvos nacionaliniais interesais, tai galima ir padaryti“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų