REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) ir Generalinė prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą, kuriame organizuota grupė įtariama sukčiavimu gaunant daugiau nei 1,2 mln. litų Europos Sąjungos (ES) paramos lėšų, skirtų kaimo turizmo sodybos statybai.

REKLAMA
REKLAMA

Įtarimai sukčiavimu pareikšti 34-erių teisininkui A. M., jo 65-erių tėvui E. M., kuris tuo metu buvo teisines paslaugas teikiančios bendrovės direktorius ir ūkininkas, įgyvendinantis ES lėšomis remiamą projektą, ir subrangos darbus atlikusios bendrovės buhalterei 28-erių R. G.

REKLAMA

Įtarimai pareikšti ir juridiniam asmeniui - teisines paslaugas teikusiai bendrovei.

Nustatyta, kad ūkininkas E. M., įgyvendindamas daugiau nei 2,5 mln. litų vertės projektą, steigiant kaimo turizmo sodybą Kalvio kaime, Vilniaus rajone, iš dalies finansuojamą iš ES ir Lietuvos biudžeto lėšų, Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) pateikė mokėjimo prašymą apie projekto vykdymo metu patirtas išlaidas, pagrįsdamas jas statybos rangovo uždarosios akcinės bendrovės PVM sąskaitomis faktūromis ir objekto atliktų darbų aktais, kuriuose buvo įrašyti neteisingi duomenys apie atliktų darbų laiką, kiekį ir vertę.

REKLAMA
REKLAMA

FNTT tyrėjai išaiškino aplinkybes, kad statyboms vadovavęs A. M. samdė nelegalius darbuotojus ir mokėjo jiems pinigus už atliktus darbus. Išaiškinta, kad, siekiant padidinti išlaidas, svečių namų ir klėties statybai buvo įsteigta uždaroji akcinė bendrovė, realiai neatlikusi jokių darbų.

Statybų subrangovo, kuriame tuo metu dirbo dvi darbuotojos, suklastotais dokumentais buvo įformintos tikrovės neatitinkančios kaimo turizmo sodybos statybos išlaidos ir nurodytas nepagrįstai didesnis grąžintinas iš biudžeto lėšų pridėtinės vertės mokestis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskaičiuota, kad apgaule įgyta daugiau nei 1,2 mln. litų ES paramos lėšų, skirtų kaimo turizmo sodybos finansavimui, ir daugiau nei 470 tūkst. litų PVM.

Įtariama, kad E. M., būdamas teisines paslaugas teikiančios bendrovės direktoriumi, kai ši bendrovė finansavo dalį kaimo sodyboje atliekamų darbų, suklastojęs apskaitos dokumentus, rangos sutartis su fiziniais asmenimis ir apgaulingai juos įforminęs, į valstybės biudžetą nesumokėjo dar 130 tūkst. litų mokesčių.

Tyrimo metu atskleista, kad kaimo turizmo statybos darbų subrangovės uždarosios akcinės bendrovės buhalterė 28-erių metų R. G., imituodama vieno asmens, neva dirbančio kaip savarankiškas ūkio subjektas, darbą, naudojo dviejų vyrų vardu įgytus elektroninės bankininkystės duomenis ir atliko piniginius mokėjimus įvairiems asmenims kaip atsiskaitymą su tariamais užsakovo rangovais.

REKLAMA

Pradėjus ikiteisminį tyrimą, laikinai buvo apribotos nuosavybės teisės į NMA pervestus daugiau nei 1,2 mln. litų, o tęsiant tyrimą pastaroji institucija nutraukė paramos sutartį su ūkininku E. M. NMA dėl šios milijoninės sumos baudžiamojoje byloje yra pareiškusi civilinį ieškinį.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Vilniaus miesto 1-ajam apylinkės teismui.

Eltos redaktorė Jūratė Valančiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų