REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Netoli Indonezijos Javos salos krantų narai rado paskendusį XVI amžiaus laivą. Laivos krovinys - iš porceliano pagaminti Ming dinastijos kūriniai, kurių vertė - apie 70 milijonų dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

Paskendusį laivą vietos žvejai rado dar 2009 metais. Šalies vyriausybė sudarė sutartį su kompanija Arqueonautas Worldwide (AWW CEO) ir jos partneriu Indonezijoje RM Discovery Inc. pagal kontraktą turėjo būti atlikti sudėtingi istorinę vertybę turinčio krovinio pakėlimo darbai.

REKLAMA

AWW CEO ir RM Discovery patvirtino, kad archeologiniai tyrinėjimai laivo paskendimo vietoje įrodė, kad "tai vertingiausias kada nors rastas Ming dinastijos krovinys iš porceliano".

Laivo paskendimo vietoje 14 dienų vyko kruopštūs tyrinėjimai, o po to povandeninių archeologų ir AWW narų komanda nusprendė iškelti prekybinį laivą "Wanli", kuris buvo netoli Javos salos.

"Wanli" - sąlyginis laivo pavadinimas, nes rasti kūriniai iš porceliano datuojami maždaug 1580 metų. O tuomet Kiniją valdė imperatorius Wanli.

REKLAMA
REKLAMA

Kinų prekybinis laivas paskendo apie 150 metrų nuo Indonezijos krantų maždaug 1580 metais, apie 50 metrų gylyje.

AWW CEO kompanijos direktorius Nikolaus Sandizell teigė, kad iškėlimo darbai prasidės artimiausius mėnesius.

"Pagal tuos laikus - tai neįprastai didelis laivas, todėl šis projektas - unikalus kultūrine, istorine ir komercine prasme", - teigė N.Sandizell.

Paskendusiame laive preliminariais paskaičiavimais yra apie 700 tūkstančių dirbinių iš porceliano. Pasak ekspertų jų vertė - apie 70 milijonų dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

AWW kompanijos tinklapyje skelbiama, kad Afrikos, Azijos ir P.Amerikso vandenyse jie atrado ir iškėlė apie 300 laivų.

Ming dinastija (Míg Cháo) - dinastija, Kiniją valdė 1368-1644 metais, po Juan dinastijos, prieš Čing dinastiją. Ming valstybė buvo vadinama „Didžiąja Ming imperija" (Dà Míng Guó). Sostinės - Nankinas, vėliau Pekinas.

Kai Ming ėmė dažniau puldinėti mongolai, buvo nuspręsta juos sustabdyti sustiprinus didžiulę nepralaužiamą sieną, pradėtą statyti dar prieš šimtmetį, 1368 m. Tai buvo nauji įtvirtinimai, šiandien vadinami Didžiąja kinų siena, tose vietose statomi dar nuo Čin laikų (III a. pr. m. e.). Naujoji siena ėjo šiaurine Ming žemių riba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų