REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos atstovai pirmą kartą tapo tarptautinio inovacijų konkurso nugalėtojais. Pagrindinį Europos tarpvalstybinio bendradarbiavimo programos EUREKA prizą mūsų šalies verslo ir mokslo atstovai Jeruzalėje (Izraelis) pelnė už aplinkosaugos projektą „Optimizuota kompleksinė technologija naftos produktais užterštam gruntui valyti“.

REKLAMA
REKLAMA

EUREKA inovacijų prizas „žaliojo pasaulio“ išsaugojimo nominacijoje jiems skirtas už sukurtą „žaliąją“ technologiją. Būtent tokius svarbiausiais kriterijais sukurtoms inovacijoms šiemet kėlė EUREKA programai pirmininkaujantis Izraelis.

REKLAMA

Pagrindinį prizą pelniusią pažangią technologiją užterštam gruntui valyti aplinkosaugos ir farmacines technologijas kuriančios įmonės UAB „Biocentras“ specialistai kūrė kartu su mokslininkais iš Kauno technologijos universiteto ir Latvijos valstybinio Medienos chemijos instituto.

Įgyvendinant projektą sukurtas eksperimentinis grunto valymo įrenginys, kurį naudojant Lietuvoje buvo išvalyta daugiau kaip 22 tūkst. tonų grunto nenaudojant nei žalingų aplinkai chemikalų, nei genetiškai modifikuotų technologijų. Išvalytas dirvožemis ir toliau gali būti naudojamas visų rūšių augalams auginti.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvių pasiūlytas uždaras, biodegradacijos principu paremtas, užteršto grunto valymo būdas yra ne tik švaresnis, ekologiškesnis, bet ir pigesnis. Šią technologiją galima naudoti ne tik ekstremaliais atvejais, bet ir valant gruntą šalia degalinių, naftos bazių, šiluminių trasų.

Patekęs į geriausiųjų trejetuką, finale lietuvių ir latvių projektas, kurio vertė 0,75 mln. eurų,  nurungė didesnius biudžetus turėjusius švedų, airių ir Jungtinės Karalystės (projekto vertė 4,2 mln. eurų), bei ispanų ir prancūzų (projekto vertė 1,51 mln. eurų) darbus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot UAB „Biocentras“ atstovės Monikos Kavaliauskės, kuriai birželio 23 d. Jeruzalėje buvo įteiktas ir 15 tūkst. eurų vertės projekto informacijos sklaidos Europoje paslaugų paketas, džiugu, kad jų darbas pelnė garbingą tarptautinį apdovanojimą, bet dalyvauti tarptautinėse programose verta dėl daugelio priežasčių. Tai suteikia galimybę kartu dirbti kelių šalių mokslininkams, perspektyvioms idėjoms įgyvendinti skiriamas specialus finansavimas.  Tarptautinėse programose numatytas ir dar vienas svarbus aspektas – sukurtų produktų įvedimas į tarptautinę ES rinką ir jų komercializavimas.

REKLAMA

„Pradėjęs dalyvauti tarptautinėse programose jau nebegali sustoti, nes atsiveria labai plati ES erdvė“, – teigia ji.

Tai pirmasis Lietuvos projektas, sulaukęs tokio aukšto EUREKA įvertinimo. 2010 m. vykdytas lietuvių kultūrinio paveldo projektas, kuriame dalyvavo Matematikos ir informatikos institutas, Lietuvos mokslų akademijos biblioteka ir Visorių informacinių technologijų parkas, buvo nominuotas inovacijų prizui, bet nepateko į finalą.

EUREKA - tai Europos tarpvalstybinio bendradarbiavimo programa, remianti į rinką orientuotus mokslinių tyrimų, technologijų plėtros ir inovacijų projektus, kuriuos inicijuoja pramonė ir mokslas. Projektai finansuojami nacionalinėmis valstybių narių ir privačiomis pačių projekto dalyvių lėšomis. Šiuo metu EUREKA tinklas vienija 41 narių. Lietuva EUREKA programose dalyvauja nuo 1999 metų.

Nuotraukoje: Lietuvos delegacija Izraelyje. Antras iš dešinės UAB „Biocentras“ direktorius S.Grigiškis, švietimo ir mokslo ministras G.Steponavičius, R.Petkevičienė (EUREKA nacionalinė atstovė), M.Kavaliauskė, antras iš kairės UAB „Biocentras“ direktorius mokslui E.Baškys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų