REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Braškės – tikra vasaros puošmena! Jos ne tik gardžiai kvepia, gražiai atrodo, puošdamos kiekvieną tortą, pyragėlį ar ledų porciją, tačiau taip pat yra nepaprastai maistingos. Jose daug organinių rūgščių, geležies, fosforo, kalcio, mikroelementų, įvairių vitaminų, ypač A ir B grupės. Penkiose vidutinio didumo uogose vitamino C yra tiek, kiek viename apelsine. Tai tikra atgaiva organizmui po varginančios žiemos. Braškės beveik neturi kalorijų, todėl jų galima valgyti kiek širdis geidžia. Suaugusiam žmogui rekomenduojama jų suvalgyti bent 4 kg per sezoną. Tiesa, jei nevargina alergija šioms uogoms.

REKLAMA
REKLAMA

PASIRUOŠKIME ŽIEMAI

Maistingiausios yra šviežios braškių uogos, todėl vasaros metu reikėtų prisivalgyti jų iki soties, tačiau kartais jų būna daugiau nei norisi ir tada ateina metas pasirūpinti braškių atsargomis žiemai. Nepatingėję vasarą, žiemą džiaugsitės skaniomis uogomis ir kvapais. Yra ne vienas galimas variantas, kaip jas paruošti:



  • Šaldytos trintos braškės. Kilogramą švariai nuplautų braškių suverskite į gilų plastikinį indą, užberkite 600 g cukraus ir trinkite medine trintuve, kol masė taps vientisa. Supilstykite į nedidelius indelius ir padėkite į šaldymo kamerą.Galima trintas braškes užšaldyti ir be cukraus. Taip jos išsaugos daugiausiai gerųjų savybių ir medžiagų.


  • Šaldytos braškės. Galima užšaldyti ir netrintas braškes. Jas nuplaukite, nuvarvinkite leiskite nudžiūti. Išdėliokite ant padėklo, pabarstykite cukrumi ir dėkite į šaldiklį, kad uogos sustingtų. Vėliau braškes sudėkite į maišelius ir paslėpkite šaldiklyje iki žiemos.


  • Uogienė. Kilogramą braškių nuplaukite po tekančiu vandeniu, nuskabykite kotelius, dideles uogas perpjaukite pusiau. Sudėkite į puodą ir užberkite 200 g cukraus. Maišydami kaitinkite ant silpnos ugnies, kol užvirs. Įberkite dar 200 g cukraus, pusę šaukštelio cinamono, išmaišykite, dar kartą užvirinkite ir pakaitinkite porą minučių. Belieka supilstyti į švarius stiklainius ir užsukti.


  • Kompotas. Išsirinkite sunokusias, tačiau kietesnes vidutinio dydžio braškes, jas nuplaukite, nuskabykite kotelius ir suberkite į švarius puslitrinius stiklainius (uogų turi būti 1/3 stiklainio tūrio).Iš litro vandens, 400 g cukraus bei 2 šaukštų citrinų sulčių išvirkite sirupą ir, kol karštas, apliekite uogas. Stiklainius pasterizuokite 80 – 85 laipsnių temperatūroje 10 – 12 minučių, po to sandariai užsukite.


Štai ir pasiruošėme braškes žiemai! Ir greita, ir paprasta, o svarbiausia natūralu ir be jokių E! O dabar valgykite šviežias. Skanaus!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų