REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo senų laikų kalbama, kad žolelės, rinktos per Jonines, turi stebuklingų galių. Kaip yra iš tiesų, klausiame garsiosios žolinininkės, dar vadinamos ragana, Adelės Karaliūnaitės.

REKLAMA
REKLAMA

Kokių žolelių galima pasirinkti per Jonines ir kaip jos gydo?

„Vaikystėje kiekvieną vasarą važiuodavome pas gimines į vienkiemį sveikinti antros eilės pusbrolio Jono. Veždavome puokštę raudonų bijūnų, todėl man Joninės iki šiol siejasi su bijūnais. Jų žiedlapių reikia prisirinkti tada, kai lengvai nusiima nuo žiedsosčio ir pasidžiovinti. Iš jų bus skani arbata, pagerinanti žiemos miegą, nuraminanti po sunkios darbo dienos. Reikia šaukštą žiedlapių užplikyti puslitriu verdančio vandens, palaikyti, kol gerai pritrauks ir gerti pora valandų prieš miegą“, - patirtimi dalijosi žolininkė.

REKLAMA

Anot jos, prieš Jonines kiškiai susirenka pamiškėse į „Kiškių vaistines“ – vietas, kur gausiai auga vaistingieji augalai – raudonėliai, rykštenės, dirvuolės, ožkarožės, sidabražolės. Kiškiai maitinasi šiais augalais, stiprinasi, kol jie dar žali ir galingi. „Ir aš mokausi iš kiškių - birželio mėnesio pabaigoje daugiausia žoliauju pamiškėse. Ne taip karšta ir visokio gėrio galima pasirinkti“, - sakė moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Vaistinės dirvuolės – kepenų ir kasos veiklai gerinti;

Ožkarožės  lapeliai – inkstams valyti ir stiprinti;

Mėtos – limfai valyti;

Raudonėliai – raminančioms arbatoms;

Sidabražolės – žarnyno veiklai pastiprinti;

Didžiažiedės juodagalvės – skydliaukės reikalams pagerinti;

Gudobelės ir laukinės obels lapai – širdžiai sustiprinti;

"Didžiai gerbiama šventagaršvė šiuo laiku pati veiksmingiausia, o jos stiebo viduriukas minkštas ir skanus - pjauni ir valgai. Daug nereikia, bet taip gerai jautiesi visą dieną: ir pilvas sotus, ir inkstai dirba kaip už du. Ir galvos kraujagyslės pluša, kad net prakaitas kaktą permerkia;

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasirenku ir tikrojo lipiko vyriškoms arbatoms ir antpilams;

O kokios Joninės be paparčio. Jų prisipjaunu sąnarių skausmus raminančioms pagalvėlėms.

Šiemet pridarysiu pagalvėlių iš 9 stebuklingų žolelių prie kompiuterių ilgai sėdintiems po sėdyne pasėdėti. Ypač vaikai kenčia nuo ilgo sėdėjimo. O žolelių pagalvėlė vis kiek nors sveikatos „įtrins“, - toliau dėste žolelių žinovė.

Adele, papasakokite kokių magiškų galių turi augalai, surinkti per Jonines ir kaip galima burtis?

Joninių rytą reikia eiti per devynias ežias (dabar per devynis kaimyninius sodus, nes nebėra ežių tarp laukų) ir nuo kiekvienos ežios (sodo) nusiskinti po vieną vis kitokią žolę. Tas žoles pasidėti po pagalve. Vakare atsigulus, kišti ranką po pagalve ir ištraukti vieną žolę. Jei su žiedeliu – tais metais susituoksi, jei su nelyginiu lapelių skaičiumi – teks daug keliauti, jei su lyginiu – seksis užsidirbti pinigėlių. Jei kokia kreiva, šleiva – bus ne kokie metai, geriau neužsiimti svarbiais darbais. Bet kam kreivą-šleivą skinti. Pasirodo patys sau laimę renkame.

REKLAMA

O iš ko reikėtų pinti Joninių vainiką?

Labai gražūs bei kvapnūs tikrieji ir dirvoniniai lipikai. Jų maži žiedeliai nenuvysta ir nebyra, o stiebas sudaro gerą pagrindą kitiems vainiko augalams. Galima naudoti čiobrelį, baltuosius ir raudonuosius dobilus, katpėdėlę, šlamutį, siauralapio gysločio, kiečio, pelyno žiedus. Taip pat tinka kraujažolė, jonažolė, šventagaršvės žiedai, austėja, linažolė, raudonėlis, perluotis, ramunės ir rugiagėlės.

Netekėjusios mergaitės turi pasirūpinti, kad vainikas būtų stipriai supintas, nes jį naudojant galima išsiburti, per kiek metų ištekėsi. Reikia mesti vainiką į beržo viršūnę, kad užkibtų ant šakos. Nuo to, kiek kartų mesi, kol užkibs, priklauso per kiek metų ištekėsi. Svarbiausia burtais tikėti, nes be tikėjimo sėkme neverta pradėti nei vieno darbo," - užbaigė Adelė.

Daugiau informacijos galite rasti: www.adele.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų